Aptitude Logical Reasoning Averages 2019 CSIR NET JRF Part 6

Download PDF of This Page (Size: 146K)

1. The mean of 50 observations was 36. It was found later that an observation 48 was wrongly taken as 23. The corrected new mean is:

A.

B.

C.

D.

Answer: C

2. A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to the average marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is:

A. 10

B. 20

C. 40

D. 73

Answer: C

3. The average age of 15 students of a class is 15 years. Out of these, the average age of 5 students is 14 years and that of the other 9 students is 16 years. Tee age of the 15th student is:

A. 11 years

B. 14 years

C. 15 years

D. years

Answer: A

4. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

A. 17 kg

B. 20 kg

C. 26 kg

D. 31 kg

Answer: D

5. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:

A. Rs. 3500

B. Rs. 4000

C. Rs. 4050

D. Rs. 5000

Answer: B

6. The average monthly salary of 20 employees in an organisation is Rs. 1500. If the manager's salary is added, then the average salary increases by Rs. 100. What is the manager's monthly salary?

A. Rs. 2000

B. Rs. 2400

C. Rs. 3600

D. Rs. 4800

Answer: C

7. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average of the team?

A. 23 years

B. 24 years

C. 25 years

D. None of these

Answer: A

8. A cricketer has a certain average for 10 innings. In the eleventh inning, he scored 108 runs, thereby increasing his average by 6 runs. His new average is:

A. 48 runs

B. 52 runs

C. 55 runs

D. 60 runs

Answer: A

9. A cricketer whose bowling average is runs per wicket takes 5 wickets for 26 runs and there by decreases his average by . The number age of the family now is:

A. 64

B. 72

C. 80

D. 85

Answer: D

10. The average age of a husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

A. 19 years

B. 23 years

C. years

D. years

Answer: A

11. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

A. 35 years

B. 40 years

C. 50 years

D. None of these

Answer: B

12. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest of them secured a mean score of 80 and the dullest a mean score of 31. The mean score of remaining is:

A. 45

B. 50

C. approx.

D. approx.

Answer: C

13. The average salary of all the workers in a workshop is Rs. 8000. The average salary of 7 technicians is Rs. 12000 and the average salary of the rest is Rs. 6000. The total number of workers in the workshop is:

A. 20

B. 21

C. 22

D. 23

Answer: B

14. In an examination a pupil's average marks were 63 per paper. If he had obtained 20 more marks for his Geography paper and 2 more marks for his History paper, his average per paper would have been 65. How many papers were there in the examination?

A. 8

B. 9

C. 10

D. 11

Answer: D

15. The average age of students of a class is years. The average age of boys in the class is years and that of the girls is years. The ration of the number of boys to the number of girls in the class is:

A.

B.

C.

D.

Answer: B

Developed by: