Aptitude Logical Reasoning Averages 2019 CSIR NET JRF Part 7

Download PDF of This Page (Size: 142K)

1. The average of women and child workers in a factory was year. The average age of all the 16 children was 8yr and average age of women workers was 22 yrs if ten women workers were married then the number of unmarried women workers were

A. 16

B. 12

C. 8

D. 6

Answer: D

2. The mean marks of 30 students in a class is . Later on it was found that 75 was wrongly recorded as 57. Find the correct them.

A.

B.

C.

D.

Answer: D

3. A person travels from x to y at a speed of 40Km/h and returns by increasing his speed . What is his average speed for both the trips?

A. 36km/h

B. 45km/h

C. 48km/h

D. 50km/h

Answer: C

4. The average of 18 observations was calculated and it was 124. Later on it was discovered that two observations 46 and 82 were incorrect. The correct values are 64 and 28. The correct average of 18 observations is

A. 123

B. 137

C. 121

D. 122

Answer: D

5. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

A. 17 kg

B. 20 kg

C. 26 kg

D. 31 kg

Answer: D

6. The average weight of 16 boys in a class is kg and that of the remaining 8 boys is kg. Find the average weights of all the boys in the class.

A. kg

B. 48 kg

C. kg

D. kg

Answer: C

7. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

A. 250

B. 276

C. 280

D. 285

Answer: D

8. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:

A. 53.33

B. 54.68

C. 55

D. None of these

Answer: B

9. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest of them secured a mean score of 80 and the dullest of a mean score of 31. The mean score of remaining is

A. approx.

B. approx.

C. approx.

D. approx.

Answer: C

Developed by: