Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2019 CSIR NET JRF Part 2

Download PDF of This Page (Size: 145K)

1. The difference between compound and simple interest on a certain sum of money for 3 years at 6 p.a is Rs.184. Find the sum?

A. Rs.12000

B. Rs.14200

C. Rs.17520

D. Rs.13500

Answer: D

2. A sum of money is put out at compound interest for 2 years at . It would fetch Rs.482 more if the interest were payable half-yearly, then it were pay able yearly. Find the sum.

A. Rs.4000

B. Rs.1000

C. Rs.1250

D. Rs.2000

Answer: D

3. Find the sum The difference between the compound and S.I. on a certain sum of money for 2 years at per annum is Rs.15of money?

A. 1500

B. 1800

C. 2100

D. 1950

Answer: A

4. The difference between the compound interest compounded annually and simple interest for 2 years at per annum is Rs.144. Find the principal?

A. Rs.3000

B. Rs.3300

C. Rs.3600

D. Rs.3900

Answer: C

5. What sum of money put at C.I amounts in 2 years to Rs.8820 and in 3 years to Rs.9261?

A. Rs.8000

B. Rs.8400

C. Rs.7500

D. None

Answer: A

6. Find the amount on Rs.8000 in 9 months at 20% per annum, if the interest being compounded quarterly?

A. Rs.1261

B. Rs.9261

C. Rs.9621

D. Rs.9162

Answer: B

7. Every year an amount increases by th of itself. How much will it be after two years if its present value is Rs.64000?

A. Rs.81000

B. Rs.80000

C. Rs.75000

D. Rs.64000

Answer: A

8. Rajan borrowed Rs.4000 at p.a compound interest. After 2 years, he repaid Rs.2210 and after 2 more year, the balance with interest. What was the total amount that he paid as interest?

A. Rs.635.50

B. Rs.613.50

C. Rs.675.50

D. Rs.653.50

Answer: A

9. Indu gave Bindu Rs.1250 on compound interest for 2 years at per annum. How much loss would Indu has suffered had she given it to Bindu for 2 years at per annum simple interest?

A. Rs.10

B. Rs.2

C. Rs.5

D. Rs.3

Answer: B

10. In one year, the population, of a village increased by and in the next year, it decreased by . If at the end of 2nd year, the population was 7920, what was it in the beginning?

A. 8500

B. 8000

C. 8100

D. 8400

Answer: B

11. How much more would Rs.20000 fetch, after two years, if it is put at 20% p.a. compound interest payable half yearly than if is put at 20% p.a. compound interest payable yearly?

A. Rs.482

B. Rs.424

C. Rs.842

D. Rs.512

Answer: A

12. A money lender lends Rs.2000 for six months at 20% p.a. rate. It the interest is reckoned quarterly than find the amount given after time limit.

A. Rs.2205

B. Rs.2200

C. Rs.2160

D. Rs.2040

Answer: A

13. A sum amount to Rs.1344 in two years at simple interest. What will be the compound interest on the same sum at the same rate of interest for the same period?

A. Rs.150

B. Rs.140

C. Rs.130

D. Data insufficient for the answer

Answer: D

14. The population of a city increases at the rate of p.a. but there is an additional annual increase of in the population due to some job seekers. The percentage increase in the population after 2 years is?

A. 10

B. 11

C.

D.

Answer: C

15. Find the amount on Rs.5000 in 2 years, the rate of interest being per first year and for the second year?

A. Rs.460

B. Rs.5640

C. Rs.5460

D. Rs.5604

Answer: C

Developed by: