Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2019 CSIR NET JRF Part 3

Download PDF of This Page (Size: 146K)

1. What amount does Kiran get if he invests Rs.8000 at 10% p.a. compound interest for two years, compounding done annually?

A. Rs.9630

B. Rs.9680

C. Rs.9610

D. Rs.9650

E. None of these

Answer: E

2. The compound interest earned by Sunil on a certain amount at the end of two years at the rate of p.a. was Rs.2828.80. Find the total amount that Sunil got back at the end of two years in the form of principal plus interest earned.

A. Rs.18,828.80

B. Rs.19,828.80

C. Rs.18,028.80

D. Rs.17,828.80

E. None of these

Answer: B

3. Find the compound interest accrued on an amount of Rs.14,800 at 13.5% p.a at the end of two years. (Round off your answer to nearest integer)

A. Rs.4273

B. Rs.4613

C. Rs.4064

D. Rs.4266

E. None of these

Answer: D

4. Raj invested an amount of Rs.17400 for two years. Find the rate of compound interest that will fetch him an amount of Rs.1783.50 at the end of two years?

A. p.a.

B. p.a.

C. p.a.

D. p.a.

E. None of these

Answer: D

5. Compound interest earned on a sum for the second and the third years are Rs.1200 and Rs.1440 respectively. Find the rate of interest?

A. 18% p.a.

B. 22% p.a.

C. 20% p.a.

D. 24% p.a.

E. None of these.

Answer: C

6. A sum of Rs.4800 is invested at a compound interest for three years, the rate of interest being p.a., p.a. and p.a. for the 1st , 2nd and the 3rd years respectively. Find the interest received at the end of the three years.

A. Rs.2520

B. Rs.3120

C. Rs.3320

D. Rs.2760

E. None of these

Answer: B

7. A man gets a simple interest of Rs.500 on a certain principal at the rate of 5% p.a in two years. Find the compound interest the man will get on twice the principal in two years at the same rate.

A. Rs.500

B. Rs.250

C. Rs.5012.50

D. Rs.5062.50

E. None of these.

Answer: E

8. The simple interest accrued on an amount of Rs.49500 at he end of three is Rs.17820. What would be the compound interest accured on the same amount at the same rate in the same period? (Round off your answer to two decimal places)

A. Rs.20043.94

B. Rs.18654.81

C. Rs.20264.46

D. Rs.19612.41

E. None of these

Answer: A

9. The compound interest accrued on an amount of Rs.44000 at the end of two years is Rs.1193.60. What would be the simple interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?

A. Rs.10,840

B. Rs.10,720

C. Rs.10,560

D. Rs.10,280

E. None of these.

Answer: C

10. A person got Rs.48 more when he invested a certain sum at compound interest instead of simple interest for two years at 8% p.a. Find the sum?

A. Rs.7500

B. Rs.7000

C. Rs.8000

D. Rs.6500

E. None of these

Answer: A

11. The compound and the simple interests on a certain sum at the same rate of interest for two years are Rs.11730 and Rs.10200 respectively. Find the sum.

A. Rs.18000

B. Rs.17000

C. Rs.18500

D. Rs.17500

E. None of these.

Answer: B

12. What is the difference between the compound interest on Rs.12000 at 20% p.a. for one year when compounded yearly and half yearly?

A. Rs.140

B. Rs.120

C. Rs.130

D. Rs.110

E. None of these.

Answer: B

13. The simple interest on Rs.12000 at a certain rate of interest in five years is Rs.7200. Find the compound interest on the same amount for five years at the same rate of interest.

A. Rs.3502.80

B. Rs.3052.40

C. Rs.3054.8

D. Rs.3052.80

E. None of these

Answer: D

14. Ravi invested certain amount for two rates of simple interests at 6% p.a. and 7% p.a. What is the ratio of Ravi's investments if the interests from those investments are equal?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: D

15. Siddharth wants to borrow Rs.6000 at rate of interest 6% p.a. at S.I and lend the same amount at C.I at same rate of interest for two years. What would be his income in the above transaction?

A. Rs.21.60

B. Rs.24.00

C. Rs.25.20

D. Rs.27.80

E. None of these

Answer: A

Developed by: