Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2019 CSIR NET JRF Part 4

Download PDF of This Page (Size: 143K)

1. Albert invested Rs. 8000 in a scheme for 2 years at compound interest rate 5% p.a. How much amount will Albert get on maturity of the fixed deposit?

A. Rs. 8600

B. Rs. 8620

C. Rs. 8800

D. Rs. 8840

E. None of these

Answer: E

2. What will be the compound interest on a sum of Rs. 25,000 after 3 years at the rate of 12% p.a.?

A. Rs. 9000.30

B. Rs. 9720

C. Rs. 10123.20

D. Rs. 10483.20

Answer: C

3. A man saves Rs. 200 at the end of each year and lends the money at 5% compound interest. How much will it become at the end of 3 years?

A. Rs. 565.25

B. Rs. 635

C. Rs. 662.02

D. Rs. 666.50

Answer: C

4. Sam invested Rs. 15000 @ 10% per annum for one year. If the interest is compounded half-yearly, then the amount received by Sam at the end of the year will be?

A. Rs. 16,500

B. Rs. 16,525.50

C. Rs. 16,537.50

D. Rs. 18,150

Answer: C

5. A bank offers 5% C.I. calculated on half-yearly basis . A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is?

A. Rs. 120

B. Rs. 121

C. Rs. 122

D. Rs. 123

Answer: B

6. What is the difference between the C.I. on Rs. 5000 for years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?

A. Rs. 2.04

B. Rs. 3.06

C. Rs. 4.80

D. Rs. 8.30

Answer: A

7. Find the C.I. on Rs. 15,625 for 9 months at 16% per annum compounded quarterly?

A. Rs. 1851

B. Rs. 1941

C. Rs. 1951

D. Rs. 1961

Answer: C

8. If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 50, what is the compound interest on the same sum at the rate and for the same time?

A. Rs. 51.25

B. Rs. 52

C. Rs. 54.25

D. Rs. 60

Answer: A

9. What will be the difference between simple and compound interest at 10% per annum on a sum of Rs. 1000 after 4 years?

A. Rs. 31

B. Rs. 32.10

C. Rs. 40.40

D. Rs. 64.10

Answer: D

10. The difference between simple and compound interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half-yearly is?

A. Rs. 2.50

B. Rs. 3

C. Rs. 3.75

D. Rs. 4

Answer: B

11. The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4347. The period(in years) is?

A. 2

B.

C. 3

D. 4

Answer: A

12. The principal that amounts to Rs. 4913 in 3 years at per annum C.I. compounded annually, is?

A. Rs. 3096

B. Rs. 4076

C. Rs. 4085

D. Rs. 4096

Answer: D

13. If the C.I. on a sum for 2 years at per annum is Rs. 510, the S.I. on the same sum at the same rate for the same period of time is?

A. Rs. 400

B. Rs. 450

C. Rs. 460

D. Rs. 480

Answer: D

14. The C.I. on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The S.I. on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is?

A. Rs. 400

B. Rs. 500

C. Rs. 600

D. Rs. 800

Answer: B

15. The S.I. on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the C.I. on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on S.I. is?

A. Rs. 1550

B. Rs. 1650

C. Rs. 1750

D. Rs. 2000

Answer: C

Developed by: