Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2019 CSIR NET JRF Part 6

Download PDF of This Page (Size: 140K)

1. If Rs. 7500 are borrowed at C. I at the rate of 4 % per annum then after 2 years, the amount to be paid is?

A. Rs. 8082

B. Rs. 7800

C. Rs. 8100

D. Rs. 8112

Answer: D

2. Simple Interest on a sum at 4% per annum for 2 years is 80. The compound interest on the same sum for the same period is?

A. Rs. 81.60

B. Rs. 160

C. Rs. 1081.60

D. None of these

Answer: A

3. Rs. 800 at 5 % Per annum compound interest will amount to Rs. 882 in?

A. 1 Year

B. 2 years

C. 3 Years

D. 4 Years

Answer: B

4. What is the principle amount which earns Rs.132 as compound interest for the second year at 10 % per annum?

A. Rs. 1000

B. Rs. 1200

C. Rs. 1320

D. None of these

Answer: B

5. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 5 % per annum for 2 years is Rs. 1.50. The sum is?

A. Rs.600

B. Rs.500

C. Rs.400

D. Rs.300

Answer: A

6. The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10 % per annum is Rs.420. The simple interest on the same sum at the same rate and for the same time will be?

A. Rs.350

B. Rs.375

C. Rs. 380

D. Rs. 400

Answer: D

7. The difference between simple interest and compound interest at the same rate for Rs.5000 for 2 years is Rs. 72. The rate of interest is?

A. 10 %

B. 12 %

C. 6 %

D. 8 %

Answer: B

8. A sum of money amounts to Rs. 10648 in 3years and Rs. 9680 in 2 years. The rate of interest is?

A. 5 %

B. 10 %

C. 15 %

D. 20 %

Answer: B

9. A sum amounts to Rs. 2916 in 2 years and to Rs.3149.28 in 3 years at compound Interest. The sum is?

A. Rs.1500

B. Rs.2000

C. Rs.2500

D. Rs.3000

Answer: C

10. A sum of money becomes Rs.6690 after three years and Rs.10.035 after six years on compound interest. The sum is?

A. Rs.4400

B. Rs.4445

C. Rs.4460

D. Rs.4520

Answer: C

11. The difference between the simple interest and the compound interest on Rs 5000 at 10% P.a for 3 years is:

A. Rs 145

B. Rs 150

C. Rs 165

D. Rs180

E. None of these

Answer: E

12. The difference between compound interest and simple interest on Rs 8000 at 5% P.a for 3 years is

A. Rs 50

B. Rs 60

C. Rs 61

D. Rs 600

Answer: C

13. A deposited Rs 6000 in a bank at 5% Per annum simple interest. B deposited Rs 5000 at 8% P.a Compound interest. After 2 years the difference between their interest will be:

A. Rs 230

B. Rs 232

C. Rs 600

D. Rs 832

Answer: B

14. What will be the compound interest on Rs 25000 after 3 years at 12% Per annum?

A. Rs 9000.30

B. Rs 9720

C. Rs 10123.20

D. Rs 10483.20

E. None of these

Answer: E

15. How much would a sum of Rs 16000 approximately amount to in 2 years at 10% P.a compounded half-yearly?

A. Rs 17423

B. Rs 18973

C. Rs 19448

D. Rs 19880

Answer: C

Developed by: