Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 CSIR NET JRF Part 2

Download PDF of This Page (Size: 144K)

1. The C.P of 15 books is equal to the S.P of 18 books. Find his gain% or loss%?

A. loss

B. loss

C. profit

D. loss

Answer: A

2. By selling 12 pencils for a rupee a man loses 20%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%?

A. 8

B. 9

C. 12

D. 16

Answer: A

3. The cost price of 13 articles is equal to the selling price of 11 articles. Find the profit percent?

A.

B.

C.

D. 30%

Answer: B

4. By selling 50 meters of cloth. I gain the selling price of 15 meters. Find the gain percent?

A. 35%

B. 30%

C. 40%

D.

Answer: D

5. Ram sold two bicycles, each for Rs.990. If he made 10% profit on the first and 10% loss on the second, what is the total cost of both bicycles?

A. Rs.2000

B. Rs.1980

C. Rs.1891

D. Rs.1750

Answer: A

6. A tradesman by means of his false balance defrauds to the extent of 20%? in buying goods as well as by selling the goods. What percent does he gain on his outlay?

A. 20%

B. 45%

C. 44%

D. 48%

Answer: C

7. A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a weight of 800 grams per kg, what is his percent?

A. 20%

B. 25%

C. 30%

D. 15%

Answer: B

8. Ram professes to sell his goods at the cost price but he made use of 900 grms instead of a kg, what is the gain percent?

A. 11%

B.

C.

D. 10%

Answer: C

9. A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a false weight and gains 25%. Find his false weight age?

A. 700 gms

B. 750 gms

C. 800 gms

D. 850 gms

Answer: C

10. A man purchases 8 pens for Rs.9 and sells 9 pens for Rs.8, how much profit or loss does he make?

A. 20.98% profit

B. 20.98% loss

C. 20.89% profit

D. 20.89% loss

Answer: B

11. A reduction of 40% in the price of bananas would enable a man to obtain 64 more for Rs.40, what is reduced price per dozen?

A. Rs.5

B. Rs.4

C. Rs.2

D. Rs.3

Answer: D

12. A reduction of 25% in the price of oil enables a house wife to obtain 5kgs more for Rs.800, what is the reduced price for kg?

A. Rs.20

B. Rs.30

C. Rs.40

D. Rs.25

Answer: C

13. A reduction of 20% in the price of salt enables a lady to obtain 10kgs more for Rs.100, find the original price per kg?

A.

B.

C.

D. 3

Answer: C

14. A man buys two articles for Rs.1980 each and he gains 10% on the first and loses 10% on the next. Find his total gain or loss percent?

A. 1% gain

B. 1% loss

C. 10% loss

D. no gain or no loss

Answer: A

15. A man sells two articles for Rs.3600 each and he gains 30% on the first and loses 30% on the next. Find his total gain or loss?

A. 9% loss

B. 400

C. 4000

D. 324

Answer: A

Developed by: