Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 CSIR NET JRF Part 4

Download PDF of This Page (Size: 145K)

1. A shopkeeper buys mangoes at the rate of 4 a rupee and sells them at 3 a rupee. Find his net profit or loss percent?

A. 20%

B. 28%

C.

D.

Answer: C

2. A dishonest dealer professes to sell his goods at Cost Price but still gets 20% profit by using a false weight. What weight does he substitute for a kilogram?

A. grams

B. grams

C. grams

D. grams

Answer: B

3. The owner of a furniture shop charges his customer 24% more than the cost price. If a customer paid Rs. 8339 for a computer table, then what was the cost price of the computer table?

A. Rs. 5725

B. Rs. 5275

C. Rs. 6275

D. Rs. 6725

E. None of these

Answer: D

4. A person purchased a TV set for Rs. 16000 and a DVD player for Rs. 6250. He sold both the items together for Rs. 31150. What percentage of profit did he make?

A. 30%

B. 35%

C. 40%

D. 45%

E. None of these

Answer: C

5. Ramu bought an old car for Rs. 42000. He spent Rs. 13000 on repairs and sold it for Rs. 64900. What is his profit percent?

A. 14%

B. 16%

C. 18%

D. 22%

E. None of these

Answer: C

6. A trader sells 85 meters of cloth for Rs. 8925 at the profit of Rs. 15 per metre of cloth. What is the cost price of one metre of cloth?

A. Rs. 80

B. Rs. 85

C. Rs. 90

D. Rs. 95

E. None of these

Answer: C

7. A shopkeeper loses 15%,if an article is sold for Rs. 102. What should be the selling price of the article to gain 20%?

A. Rs. 150

B. Rs. 144

C. Rs. 138

D. Rs. 132

E. None of these

Answer: B

8. If an article is sold at 19% profit instead of 12% profit, then the profit would be Rs. 105 more. What is the cost price?

A. Rs. 1505

B. Rs. 1510

C. Rs. 1500

D. Rs. 1490

E. None of these

Answer: C

9. Raman mixed 24 kg of butter at Rs. 150 per kg with 36 kg butter at the rate of Rs. 125 per kg. At what price per kg should he sell the mixture to make a profit of 40% in the transaction?

A. Rs. 135

B. Rs. 162

C. Rs. 189

D. Rs. 198

E. None of these

10. Vijay bought 160 shirts at the rate of Rs. 225 per shirt. The transport expenditure was Rs. 1400. He paid an octroi at the rate of Rs. 1.75 per shirt and labour charges were Rs. 320. What should be the selling price of one shirt, if he wants a profit of 20%?

A. Rs. 258

B. Rs. 270

C. Rs. 277.5

D. Rs. 285

E. None of these

Answer: D

11. Sreenivas sells a table to Shiva at 10% profit and Shiva sells it to Mahesh at 10% loss. At what price did Sreenivas purchase the table if Mahesh paid Rs. 2178?

A. Rs. 2100

B. Rs. 2150

C. Rs. 2200

D. Rs. 2250

E. None of these

Answer: C

12. If a trader sold two cars each at Rs. 325475 and gains 12% on the first and loses 12% on the second, then his profit or loss percent on the whole is?

A. 1.44% loss

B. 14.4% profit

C. 14.4% loss

D. 0%

E. None of these

Answer: A

13. If the cost price of 50 articles is equal to the selling price of 40 articles, then the gain or loss percent is?

A. 20% loss

B. 20% profit

C. 10% profit

D. 25% loss

E. None of these

Answer: E

14. A dealer purchases 15 articles for Rs. 25 and sells 12 articles for Rs. 30. Find the profit percentage?

A. 25%

B. 50%

C. 20%

D. 5%

E. None of these

Answer: B

15. By selling 99 pens, a trader gains the cost of 33 pens. Find his gain percentage?

A.

B. 50%

C. 25%

D.

E. None of these

Answer: A

Developed by: