Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 CSIR NET JRF Part 6

Download PDF of This Page (Size: 140K)

1. Ramesh purchased a refrigerator for Rs. 12500 after getting a discount of 20% on the labelled price. He spent Rs. 125 on transport and Rs. 250 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would be 10% if no discount was offered?

A. Rs. 16500

B. Rs. 15525

C. Rs. 17000

D. Rs. 17600

E. None of these

Answer: D

2. The successive discounts 20% and 15% are equal to a single discount of?

A. 35%

B. 38%

C. 32%

D. 29%

E. None of these

Answer: C

3. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for Rs. 420 and sold the whole lot at the rate of Rs. 6.50 per kg. What will be his gain percent?

A. %

B. %

C. %

D. 20%

Answer: C

4. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

A. 3.5

B. 4.5

C. 5.6

D. 6.5

Answer: C

5. The sale price of an article including the sales tax is Rs. 616. The rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is:

A. Rs. 500

B. Rs. 515

C. Rs. 550

D. Rs. 600

Answer: A

6. Jacob brought a scooter for a certain sum of money. He spent 10% of the cost on repairs and sold the scooter for a profit of Rs. 1100. How much did he spend on repairs if he made a profit of 20%?

A. Rs. 400

B. Rs. 440

C. Rs. 500

D. Rs. 550

Answer: C

7. The ratio of the cost price and the selling price is 4:5. The profit percent is:

A. 10%

B. 20%

C. 25%

D. 30%

Answer: C

8. The ratio between the sale price and the cost price of an article is 7:5. What is the ratio between the profit and the cost price of that article?

A. 2:7

B. 5:2

C. 7:2

D. Data inadequate

E. None of these

Answer: E

9. A man gains 20% by selling an article for a certain price. If the sells it at double the price, the percentage of profit will be:

A. 40

B. 100

C. 120

D. 140

Answer: D

10. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent:

A.

B. 100

C.

D. 120

Answer: B

Developed by: