Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 CSIR NET JRF Part 7

Download PDF of This Page (Size: 141K)

1. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 30%

B. 70%

C. 100%

D. 250%

Answer: B

2. The profit earned by selling an article for Rs. 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Rs. 448. What should be the sale price for making 50% profit?

A. Rs. 920

B. Rs. 960

C. Rs. 1060

D. Rs. 1200

Answer: B

3. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

A. Rs. 2000

B. Rs. 2200

C. Rs. 2400

D. None of these

Answer: A

4. If the cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is:

A. 25%

B.

C. 50%

D.

Answer: C

5. If the selling price of 50 articles is equal to the cost price of 40 articles, then the loss or gain percent is:

A. 20% loss

B. 20% gain

C. 25% loss

D. 25% gain

Answer: A

6. On an order of 5 dozen boxes of a consumer product, a retailer receives an extra dozen free. This is equivalent to allowing him a discount of:

A. 15%

B.

C.

D. 20%

Answer: C

7. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Answer: C

8. By selling 12 toffees for a rupee, a man loses 20%. How many for a rupee should be sell to get a gain of 20%?

A. 5

B. 8

C. 10

D. 15

Answer: B

9. Arun purchased 30 kg of wheat at the rate of Rs. 11.50 per kg and 20 kg of wheat at the rate of 14.25 per kg. He mixed the two and sold the mixture. Approximately what price per kg should be sell the mixture to make 30% profit?

A. Rs. 14.80

B. Rs. 15.40

C. Rs. 15.60

D. Rs. 16.30

E. Rs. 18.20

Answer: D

10. By mixing two brands of tea and selling the mixture at the rate of Rs. 177 per kg. a shopkeeper makes a profit of 18%. If to every 2 kg of one brand costing Rs. 200 per kg, 3 kg of the other brand is added, then how much per kg does the other brand cost?

A. Rs. 110

B. Rs. 120

C. Rs. 140

D. None of these

Answer: D

11. A fair price shopkeeper takes 10% profit on his goods. He lost 20% goods during theft. His loss percent is:

A. 8

B. 10

C. 11

D. 12

Answer: D

12. A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs. 225 for it, the cost price of the bicycle for A is:

A. Rs. 110

B. Rs. 120

C. Rs. 125

D. Rs. 150

Answer: D

13. A manufacturer sells a pair of glasses to a wholesale dealer at a profit of 18%. The wholesaler sells the same to retailer at a profit of 20%. The retailer in turn sells them to a customer for Rs. 30.09, there by earning a profit of 25%. The cost price for the manufacturer is:

A. Rs. 15

B. Rs. 16

C. Rs. 17

D. Rs. 18

Answer: C

14. A man buys an article for 10% less than its value and sells it for 10% more than its value. His gain or loss percent is:

A. no profit, no loss

B. 20% profit

C. less than 20% profit

D. more than 20% profit

Answer: D

15. If 5% more is gained by selling an article for Rs. 350 than by selling it for Rs. 340, the cost of the article is:

A. Rs. 50

B. Rs. 160

C. Rs. 200

D. Rs. 225

Answer: C

Developed by: