Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 CSIR NET JRF Part 9

Download PDF of This Page (Size: 140K)

1. Alok bought 25kg of rice at the rate of Rs. 6 per kg and 35 kg of rice at the rate of Rs. 7 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs. 6.75 per kg. What was his gain or loss on the transaction?

A. Rs. 16 gain

B. Rs. 16 loss

C. Rs. 20 gain

D. None of these

Answer: D

2. A man sold 20 articles for Rs. 60 and gained 20%. How many articles did he buy for Rs.60?

A. 22

B. 24

C. 25

D. 26

Answer: B

3. A dealer professing to sell at cost price uses a 900 gms weight for a kilogram. His gain percent is:

A. 9

B. 10

C. 11

D.

Answer: D

4. By selling 12 oranges for one rupee, a man loses 20%. How many for a rupee should he sell to get a gain of 20%?

A. 5

B. 8

C. 10

D. 15

Answer: B

5. By selling Toffees at 20 for a rupee, a man loses 40 %. To gain 20 %, for one rupee he must sell

A. 16 toffees

B. 20 toffees

C. 25 toffees

D. 24 toffees

Answer: A

6. Jimmy bought paper sheets for Rs. 7200 and spent Rs. 200 on transport. Paying Rs 600 he had 330 boxes made. Which he said at Rs. 28 each. What is his profit Percentage?

A. 15.5

B. 40

C. 60

D. None of these

Answer: A

7. Ram bought 4 dozen apples at Rs. 12 per dozen and 2 dozen apples at Rs. 16 per dozen. He sold all of them to earn 20%. At what price per dozen did he sell the apples?

A. Rs. 14.40

B. Rs. 16.00

C. Rs. 16.80

D. Rs. 19.20

Answer: B

8. A owns a house worth Rs. 10000. He sells it to B at a profit of 10% based on the worth of the house. B sells the house back to A at a loss of 10% in this transaction A gets

A. No profit No loss

B. Profit of Rs. 1000

C. Profit of Rs. 1100

D. Profit of Rs. 2000

Answer: C

9. When the price of a toy was increased by 20 % of the number of toys sold was decreased by 15 %. What was the effect on the sales of the shop?

A. 4 % increase

B. 4 % decrease

C. 2 % increase

D. 2 % decrease

Answer: C

10. When the Price of fans was reduced by 20 %. The number of fans sold increased by 40 %. What was the effect on the sales of rupees?

A. 12 % Increase

B. 12 % decrease

C. 30 % increase

D. 40 % increase

Answer: A

11. A man sold two houses for Rs. 7.8 lakhs each. On the one, he gained 5% and on the other, he lost 5%. What percent is the effect of the sale on the whole?

A. 0.25 % loss

B. 0.25 % gain

C. 25% loss

D. 25% gain

Answer: A

12. A horse and a cow were sold for Rs. 12000 each. The horse was sold at a loss of 20 % and the cow at a gain of 20 %. The entire transaction resulted in

A. No loss or gain

B. Loss of Rs. 1000

C. Gain of Rs. 1000

D. Gain of Rs. 2000

Answer: B

13. A merchant sold his goods for Rs. 75 at a profit percent equal to C.P. The C.P was:

A. Rs. 40

B. Rs. 50

C. Rs. 60

D. Rs. 70

Answer: B

14. Profit after selling a commodity for Rs. 425 is same as loss after selling it for Rs.355. The cost of the commodity is:

A. Rs. 385

B. Rs. 390

C. Rs. 395

D. Rs. 400

Answer: B

15. If two mixers and one T.V cost Rs. 7000. While two T.V s and one mixer cost Rs. 9800. The value of one T.V is:

A. Rs. 2800

B. Rs. 2100

C. Rs. 4200

D. Rs. 8400

Answer: C

Developed by: