Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2019 CSIR NET JRF Part 2

Download PDF of This Page (Size: 156K)

1. A garrison of 400 men had a provision for 31 days. After 28 days 280 persons re-enforcement leave the garrison. Find the number of days for which the remaining ration will be sufficient?

A. 3 days

B. 8 days

C. 10 days

D. 6 days

Answer: C

2. An amount of money is to be divided between P, Q and R in the ratio of . If the difference between the shares of P and Q is Rs.2400, what will be the difference between Q and R's share?

A. Rs.2800

B. Rs.3000

C. Rs.2400

D. Rs.3200

Answer: B

3. The compound ratio of , , and is given by?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

4. A, B and C play a cricket match. The ratio of the runs scored by them in the match is and . If the total runs scored by all of them are 75, the runs scored by B are?

A. 15

B. 18

C. 21

D. 24

Answer: B

5. A sun is divided among X, Y and Z in such a way that for each rupee X gets, Y gets 45 paisa and Z gets 30 paisa. If the share of Y is RS. 27, what is the total amount?

A. Rs.90

B. Rs.105

C. Rs.96

D. Rs.120

Answer: B

6. Rs.160 contained in a box consists of one rupee, 50 paisa and 25 paisa coins in the ratio . What is the number of 25 paisa coins?

A. 100

B. 115

C. 120

D. 110

Answer: C

7. The marks obtained by Vijay and Amit are in the ratio and those obtained by Amit and Abhishek in the ratio of . The marks obtained by Vijay and Abhishek are in the ratio of?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

8. Sushil got thrice as many marks in English as in Science. His total marks in English, Science and Maths are 162. If the ratio of his marks in English and Maths is , find his marks in Science?

A. 18

B. 24

C. 30

D. 28

Answer: A

9. Two same glasses are respectively full of milk. They are then filled with water and the contents mixed in a tumbler. The ratio of milk and water in the tumbler is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

10. If then ?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

11. Divide Rs. 1500 among A, B and C so that A receives as much as B and C together and B receives as A and C together. A's share is?

A. Rs.600

B. Rs.525

C. Rs.375

D. Rs.0

Answer: C

12. Rs.1170 is divided so that 4 times the first share, thrice the 2nd share and twice the third share amount to the same. What is the value of the third share?

A. Rs.260

B. Rs.270

C. Rs.360

D. Rs.540

Answer: D

13. A, B and C have Rs.500 between them, A and C together have Rs.200 and B and C Rs.350. How much does C have?

A. Rs.50

B. Rs.75

C. Rs.100

D. Rs.150

Answer: A

14. The average monthly salary of laborers and supervisors in a factory is Rs.1250 per month; where as the average monthly salary of 6 supervisors is Rs.2450. If the average monthly salary of the laborers is Rs.950 find the number of laborers?

A. 18

B. 20

C. 22

D. 24

Answer: D

15. In a bag there are coins of 50 paisa, 25 paisa and one rupee in the proportion . If there are in all Rs.42, the number of 25 paisa coins is?

A. 32

B. 42

C. 52

D. 60

Answer: B

16. There are some pigeons and hares in a zoo. If heads are counted, there are 200. If legs are counted, there are 580. The number of hares in the zoo is?

A. 110

B. 100

C. 90

D. 85

Answer: C

17. The compound ratio of , and ?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

18. Two numbers are in the ratio . If 9 be subtracted from each, they are in the ratio of . The first number is:

A. 36

B. 27

C. 18

D. 30

Answer: A

19.The simple form of the ratio is?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

20. Two numbers are in the ratio of . If 25 be subtracted from each, they are in the ratio of . Find the numbers?

A. 55,77

B. 45,63

C. 40,56

D. 60,84

Answer: D

Developed by: