Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2019 CSIR NET JRF Part 4

Download PDF of This Page (Size: 159K)

1.If , then find ?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

2. If , then find ?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

3. There are two positive numbers in the ratio . If the larger number exceeds the smaller by 15, then find the smaller number?

A. 25

B. 30

C. 20

D. 35

E. None of these

Answer: A

4. An amount of Rs.1560 was divided among A, B and C in the ratio . Find the share of C?

A. Rs.300

B. Rs.320

C. Rs.280

D. Rs.360

E. None of these

Answer: D

5. The ratio of the earnings of P and Q is . If the earnings of P increases by one-fourth and the earnings of Q decreases by one-fourth, then find the new ratio of their earnings?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

6. Amar, Bhavan and Chetan divide an amount of Rs.5600 among themselves in the ratio . If an amount of Rs.400 is deducted from each of their shares, what will be the new ratio of their shares of the amount?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: C

7. 64 boys and 40 girls form a group for social work. During their membership drive, the same number of boys and girls joined the group. How many members does the group have now, if the ratio of boys to girls is ?

A. 150

B. 172

C. 136

D. 168

E. None of these

Answer: D

8. The ratio of the present ages of Giri and Hari is . 12 years hence, the ratio of their ages will be . Find the difference in their present ages?

A. 10 years

B. 6 years

C. 3 years

D. 5 years

E. None of these

Answer: B

9. Three number are in the ratio . The sum of its largest and smallest numbers equals the sum of the third number and 48. Find the third number?

A. 36

B. 42

C. 48

D. 54

E. None of these

Answer: C

10. Income and expenditure of a person are in the ratio . If the income of the person is Rs.18000, then find his savings?

A. Rs.3600

B. Rs.3200

C. Rs.3000

D. Rs.3400

E. None of these

Answer: A

11. Find the numbers which are in the ratio such that the sum of the first and the second added to the difference of the third and the second is 21.

A. 12, 8, 16

B. 6, 4, 8

C. 9, 6, 24

D. 9, 6, 12

E. None of these

Answer: D

12. The ratio of the ages of Anil and his son at present is . Six years hence, the ratio of the ages of the Anil's wife and the son will be . Find the ratio of the present ages of Anil and his wife?

A.

B.

C.

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: D

13. The ratio of two natural numbers is . If a certain number is added to both the numbers, the ratio becomes . If the larger number exceeds the smaller number by 10, find the number added?

A. 5

B. 10

C. 20

D. 30

E. None of these

Answer: C

14. The ratio of the incomes of Chetan and Dinesh is . The ratio of their expenditures is . If each of them saves Rs.200, find the incomes of both?

A. Rs.1500 Rs.2000

B. Rs.600, Rs.800

C. Rs.900, Rs.1200

D. Rs.1800, Rs.2400

E. None of these

Answer: E

15.In a colony of 70 residents, the ratio of the number of men and women is . Among the women, the ratio of the educated to the uneducated is . If the ratio of the number of education to uneducated persons is , then find the ratio of the number of educated and uneducated men in the colony?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: E

16. Some pens are divided among A, B, C and D. A gets twice the number of pens that B gets. C gets the same number of pens as D gets. If A gets 25 pens more than D and the ratio of the number of pens that B and C get is , then find the number of pens that D gets?

A. 100

B. 50

C. 75

D. 25

E. None of these

Answer: C

17.Ram's age and Shyam's age are in the ratio . Seven years ago the ratio of their ages was . Find the ratio of their ages five years hence?

A.

B.

C.

D.

E. Cannot be determined

Answer: D

18. Ratio of the ages of Mahesh and Nilesh is . Mahesh is 18 years younger to Ramesh. After nine years Ramesh will be 47 years old. If the difference between the ages of Mahesh and Nilesh is same as the age of Ramesh, what is the value of x?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. None of these

Answer: E

19. Three persons A, B and C divide a certain amount of money such that A's share is Rs.4 less than half of the total amount. B's share is Rs.8 more than half of what is left and finally C takes the which is Rs.14. Find the total amount they initially had with them?

A. Rs.61

B. Rs.85

C. Rs.80

D. Rs.70

E. None of these

Answer: C

20. Two men Anil and Bhavik have the ratio of their monthly incomes as . The ratio of their monthly expenditures is . If Bhavan saves one-fourth of his income, find the ratio of their monthly savings?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

Developed by: