Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2019 CSIR NET JRF Part 6

Download PDF of This Page (Size: 146K)

1. The ratio of the incomes of Chetan and Dinesh is . The ratio of their expenditures is . If each of them saves Rs. 200, find the incomes of both ?

A. Rs. 1500, Rs. 2000

B. Rs. 600, Rs. 800

C. Rs. 900, Rs. 1200

D. Rs. 1800, Rs.2400

E. None of these.

Answer: E

2. In a colony of 70 residents, the ratio of the number of men and women is

. Among the women, the ratio of the educated to the uneducated is

. If the ratio of the number of educated to uneducated persons is , then find the ratio of the number of educated to uneducated men in the colony?

A. 1 : 2

B. 3 : 4

C. 1 : 4

D. 2 : 3

E. None of these

Answer: E

3. Some pens are divided among A, B, C and D. A gets twice the number of pens that B gets. C gets the same number of pens as D gets. If A gets 25 pens more than D and the ratio of the number of pens that B and C get is , then find the number of pens that D gets ?

A. 100

B. 50

C. 75

D. 25

E. None of these.

Answer: C

4. Ram's age and Shyam's age are in the ratio . Seven years ago the ratio of their ages was . Find the ratio of their ages five years hence?

A.

B.

C.

D.

E. Cannot be determined

Answer: D

5. Ratio of the ages of Mahesh and Nilesh is . Mahesh is 18 years younger to Ramesh. After nine years Ramesh will be 47 years old. If the difference between the ages of Mahesh and Nilesh is same as the age of Ramesh, what is the value of x?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. None of these

Answer: E

6. Three persons A, B and C divide a certain amount of money such that A's share is Rs. 4 less than half of the total amount, B's share is Rs. 8 more than half of what is left and finally C takes the rest which is Rs. 14. Find the total amount they initially had with them?

A. Rs. 61

B. Rs. 85

C. Rs. 80

D. Rs. 70

E. None of these

Answer: C

7. Two men Amit and Bhavin have the ratio of their monthly incomes as . The ratio of their monthly expenditures is . If Bhavin saves one-fourth of his income, find the ratio of their monthly savings?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

8. The weights of three boys are in the ratio . If the sum of the weights of the heaviest and the lightest boy is 45 kg more than the weight of the third boy, what is the weight of the lightest boy?

A. 32 kg

B. 36 kg

C. 40 kg

D. 44 kg

E. None of these

Answer: B

9. If p, q and r are positive integers and satisfy

, then the value of x is?

A.

B. 1

C.

D.

E. None of these

Answer: B

10. What is the least number to be subtracted from 11, 15, 21 and 30 each so that resultant numbers become proportional?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. None of these

Answer: C

Developed by: