Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2019 CSIR NET JRF Part 8

Download PDF of This Page (Size: 144K)

1. The salaries of A, B, C are in the ratio . If the increments of , and are allowed respectively in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries?

A.

B.

C.

D. Cannot be determined

Answer: C

2. If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to , then the first part is:

A. Rs. 182

B. Rs. 190

C. Rs. 196

D. Rs. 204

Answer: D

3. Two numbers are in the ratio . If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio . The smaller number is:

A. 27

B. 33

C. 49

D. 55

Answer: B

4. Two numbers are in the ratio . If 7 is added to both, their ratio changes to . The greatest number is:

A. 24

B. 26

C. 28

D. 32

Answer: C

5. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of . If there are Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?

A. 50

B. 100

C. 150

D. 200

Answer: C

6. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio . If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes . What is Sumit's present salary?

A. Rs. 17,000

B. Rs. 20,000

C. Rs. 25,500

D. Rs. 38,000

Answer: D

7. If Rs. 510 be divided among A, B, C in such a way that A gets of what B gets and B gets of what C gets, then their shares are respectively:

A. Rs. 120, Rs. 240, Rs. 150

B. Rs. 60, Rs. 90, Rs. 360

C. Rs. 150, Rs. 300, Rs. 60

D. None of these

Answer: B

8. The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to the second is . And that of the second to the third is , then the second number is:

A. 20

B. 30

C. 48

D. 58

Answer: B

9. A and B together have Rs. 1210. If of A's amount is equal to of B's amount, how much amount does B have?

A. Rs. 460

B. Rs. 484

C. Rs. 550

D. Rs. 664

Answer: B

10. Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio . There is a proposal to increase these seats by , and respectively. What will be the ratio of increased seats?

A.

B.

C.

D. None of these

Answer: A

Developed by: