Aptitude Logical Reasoning Ratio and Proportion 2019 CSIR NET JRF Part 9

Download PDF of This Page (Size: 146K)

1. The ratio of the number of boys and girls in a college is . If the percentage increase in the number of boys and girls be and respectively. What will be the new ratio?

A.

B.

C.

D. Cannot be determined

Answer: C

2. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of . If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

A. Rs. 500

B. Rs. 1500

C. Rs. 2000

D. None of these

Answer: C

3. If of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

4. Ratio of the earnings of A and B is . If the earnings of A increases by and those of B decreased by , the new ratio of their earnings becomes . What are A's earnings?

A. Rs. 21,000

B. Rs. 26,000

C. Rs. 28,000

D. Data inadequate

Answer: D

5. The fourth proportional to 5, 8, 15 is:

A. 18

B. 24

C. 19

D. 20

E. 21

Answer: B

6. x varies inversely as square of y. Given that for . The value of x for will be equal to:

A. 3

B. 9

C.

D.

Answer: D

7. If of of y, then is equal to:

A.

B.

C.

D.

Answer: B

8. The salaries A, B, C are in the ratio . If the increments of , and are allowed respectively in their salaries, then what will be new ratio of their salaries?

A.

B.

C.

D. Cannot be determined

Answer: C

9. If of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

10. The fourth proportional to 5, 8, 15 is:

A. 18

B. 24

C. 19

D. 20

Answer: B

11. Two number are in the ratio . If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio . The smaller number is:

A. 27

B. 33

C. 49

D. 55

Answer: B

12. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of . If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?

A. 50

B. 100

C. 150

D. 200

Answer: C

Developed by: