Aptitude Logical Reasoning Simple Equations 2019 CSIR NET JRF Part 2

Download PDF of This Page (Size: 143K)

1. The sum of four consecutive even numbers is 292. What would be the smallest number?

A. 74

B. 76

C. 70

D. 68

E. None of these

Answer: C

2. The cost of 16 pens and 8 pencils is Rs.352 and the cost of 4 pens and 4 pencils is Rs.96. Find the cost of each pen?

A. Rs.32

B. Rs.28

C. Rs.36

D. Rs.25

E. None of these

Answer: E

3. A bag contains a total of 93 coins in the form of one rupee and 50 paise coins. If the total value of coins in the bag is Rs.56, find the number of 50 paise coins in the bag?

A. 60

B. 56

C. 64

D. 74

E. None of these

Answer: D

4. P, Q and R have Rs.6000 among themselves. R has two-thirds of the total amount with P and Q. Find the amount with R?

A. Rs.3000

B. Rs.3600

C. Rs.2400

D. Rs.4000

E. None of these

Answer: C

5. Rs.1200 divided among P, Q and R. P gets half of the total amount received by Q and R. Q gets one-third of the total amount received by P and R. Find the amount received by R?

A. Rs.400

B. Rs.500

C. Rs.300

D. Rs.600

E. None of these

Answer: B

6. Eight years ago, Ajay's age was times that of Vijay. Eight years hence, Ajay's age will be times that of Vijay. What is the present age of Ajay?

A. 30 years

B. 40 years

C. 32 years

D. 48 years

E. None of these

Answer: B

7. On the independence day, bananas were be equally distributed among the children in a school so that each child would get two bananas. On the particular day 360 children were absent and as a result each child got two extra bananas. Find the actual number of children in the school?

A. 600

B. 620

C. 500

D. 520

E. None of these

Answer: E

8. There are some rabbits and peacocks in a zoo. The total number of their heads is 60 and total number of their legs is 192. Find the number of total rabbits?

A. 30

B. 46

C. 40

D. 44

E. None of these

Answer: E

9. Three consecutive odd integers are in increasing order such that the sum of the last two integers is 13 more than the first integer. Find the three integers?

A. 9, 11, 13

B. 11, 13, 15

C. 13, 15, 17

D. 7, 9, 11

E. None of these

Answer: D

10. Alok ordered 16 chapatis, 5 plates of rice, 7 plates of mixed vegetable and 6 ice-cream cups. The cost of each chapati is Rs.6, that of each plate of rice is Rs.45 and that of mixed vegetable is Rs.70. The amount that Alok paid the cashier was Rs.961. Find the cost of each ice-cream cup?

A. Rs.25

B. Rs.22.50

C. Rs.20

D. Rs.17.50

E. None of these

Answer: A

11. Ajay and Vijay have some marbles with them. Ajay told Vijay "if you give me 'x' marbles, both of us will have equal number of marbles". Vijay then told Ajay "if you give me twice as many marbles, I will have 30 more marbles than you would". Find 'x'?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 8

E. None of these

Answer: B

12. A bag contains equal number of Rs.5, Rs.2 and Re.1 coins. If the total amount in the bag is Rs.1152, find the number of coins of each kind?

A. 432

B. 288

C. 144

D. 72

E. None of these

Answer: C

13. A man travelled a total distance of 1800 km. He travelled one-third of the whole trip by plane and the distance travelled by train is three-fifth of the distance travelled by bus. If he travelled by train, plane and bus, then find the distance travelled by bus?

A. 450 km

B. 850 km

C. 1200 km

D. 750 km

E. None of these

Answer: D

14. A man purchased 15 pens, 12 books, 10 pencils and 5 erasers. The cost of each pen is Rs.36, each book is Rs.45, each pencil is Rs.8, and the cost of each eraser is Rs.40 less than the combined costs of pen and pencil. Find the total amount spent?

A. Rs.1100

B. Rs.1120

C. Rs.1140

D. Rs.1160

E. None of these

Answer: E

15. The bus fare for two persons for travelling between Agra and Aligarh id four-thirds the train fare between the same places for one person. The total fare paid by 6 persons travelling by bus and 8 persons travelling by train between the two places is Rs.1512. Find the train fare between the two places for one person?

A. Rs.126

B. Rs.132

C. Rs.120

D. Rs.114

E. None of these

Answer: A

Developed by: