Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 CSIR NET JRF Part 1

Download PDF of This Page (Size: 141K)

1. Find the principle on a certain sum of money at per annum for years if the amount being Rs.1120?

A. Rs.1000

B. Rs.1115

C. Rs.1090

D. Rs.1300

Answer: A

2. What sum of money will produce Rs.70 as simple interest in 4 years at percent?

A. Rs.525

B. Rs.500

C. Rs.550

D. Rs.555

Answer: B

3. At what rate percent on simple interest will Rs.750 amount to Rs.900 in 5 years?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

4. What is the rate percent when the simple interest on Rs.800 amount to Rs.160 in 4 Years?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

5. Find the simple interest on Rs.500 for 9 months at 6 paisa per month?

A. Rs.345

B. Rs.270

C. Rs.275

D. Rs.324

Answer: B

6. A certain sum amounts to Rs.1725 in 3 years and Rs.1875 in 5 years. Find the rate per annum?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

7. At what rate percent on simple interest will a sum of money double itself in 30 years?

A.

B.

C.

D.

Answer: A

8. A certain sum of money at simple interest amounted Rs.840 in 10 years at per annum, find the sum?

A. Rs.500

B. Rs.512

C. Rs.520

D. Rs.646

Answer: D

9. In what time a sum of money double itself at per annum simple interest?

A. 29 years

B. years

C. years

D. years

Answer: B

10. The simple interest on a sum of money will be Rs.600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 years what will be the total interest at the end of the tenth year?

A. Rs.700

B. Rs.800

C. Rs.1200

D. Rs.1900

Answer: C

Developed by: