Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 CSIR NET JRF Part 3

Download PDF of This Page (Size: 143K)

1. In how many years will a sum of money doubles itself at per annum on simple interest?

A. 22 years

B. 20 years

C. 21 years

D. 29 years

Answer: B

2. A sum of money becomes triple itself in 5 years at simple interest. How many years will it become six times at the same rate?

A. years

B. 12 years

C. years

D. 11 years

Answer: A

3. A sum of money becomes double itself in 8 years at simple interest. How many times will it become 10 years at the same rate?

A.

B.

C.

D. None

Answer: A

4. A part of certain sum of money is invested at per annum and the rest at per annum, if the interest earned in each case for the same period is equal, then ratio of the sums invested is?

A.

B.

C.

D. None

Answer: C

5. The equal amounts of money are deposited in two banks each at per annum for years and 5 years respectively. If the difference between their interests is Rs.144, find the each sum?

A. Rs.3467

B. Rs.640

C. Rs.500

D. None

Answer: B

6. A sum of Rs. 2665 is lent into two parts so that the interest on the first part for 8 years at per annum may be equal to the interest on the second part for 3 years at per annum. Find the second sum?

A. Rs.1678

B. Rs.1640

C. Rs.2341

D. None

Answer: B

7. If A lends Rs.3500 to B at per annum and B lends the same sum to C at per annum then the gain of B in a period of 3 years is?

A. Rs.

B. Rs.

C. Rs.

D. Rs.

Answer: C

8. A person lent a certain sum of money at per annum at simple interest and in 8 years the interest amounted to Rs.340 less than the sum lent. What was the sum lent?

A. Rs.400

B. Rs.450

C. Rs.550

D. Rs.500

Answer: D

9. If Rs.450 amount to Rs.540 in 4 years, what will it amount to in 6 years at the same rate per annum?

A. Rs.575

B. Rs.675

C. Rs.585

D. Rs.685

Answer: C

10 . Rs.800 amounts to Rs.920 in 3 years at simple interest. If the interest is increased by , it would amount to how much?

A. Rs.1056

B. Rs.1112

C. Rs.1182

D. Rs.992

Answer: D

Developed by: