Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 CSIR NET JRF Part 5

Download PDF of This Page (Size: 146K)

1. Shruti invested a sum of money at a certain rate of simple interest for a period of five years. Had she invested the sum for a period of eight years for the same rate, the total interest earned by her would have been sixty percent more than the earlier interest amount. Find the rate of interest p.a.

A.

B.

C.

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: D

2. Manoj borrowed Rs.3450 from Anwar at p.a. simple interest for three years. He then added some more money to the borrowed sum and lent it to Ramu for the same time at p.a. simple interest. If Manoj gains Rs. by way of interest on the borrowed sum as well as his own amount from the whole transaction, then what is the sum lent by him to Ramu?

A. Rs.3,870

B. Rs.5,355

C. Rs.3,855

D. Rs.3600

E. None of these

Answer: B

3. A certain sum of money is invested for one year at a certain rate of simple interest. If the rate of interest is higher, then the invest earned will be more than the interest earned earlier. What is the earlier rate of interest?

A. p.a.

B. p.a.

C. p.a.

D. p.a.

E. None of these

Answer: D

4. The simple interest accrued on an amount Rs.10,000 at the end of two years is same as the compound interest on Rs.8,000 at the end of two years. The rate of interest is same in both the cases. What is the rate of interest?

A. p.a.

B. p.a.

C. p.a

D. p.a.

E. None of these

Answer: D

5. Rs.4500 amounts to Rs.5544 in two years at compound interest, compounded annually. If the rate of the interest for the first year is , find the rate of interest for the second year?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: A

6. How much time will take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at per annum of simple interest?

A. years

B. 4 years

C. years

D. 5 years

Answer: B

7. A sum of Rs. 125000 amounts to Rs. 15500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

8. Reena took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

A.

B. 6

C. 18

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: B

9. A man took loan from a bank at the rate of p.a. S.I. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was?

A. Rs. 2000

B. Rs. 10000

C. Rs. 15000

D. Rs. 20000

Answer: C

10. What is the present worth of Rs. 132 due in 2 years at simple interest per annum?

A. Rs. 112

B. Rs.

C. Rs. 120

D. Rs. 122

Answer: C

Developed by: