Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 CSIR NET JRF Part 7

Download PDF of This Page (Size: 152K)

1. The difference between the simple interest received from two different sources on Rs. 1500 for 3 years is Rs. . The difference between their rates of interest is?

A.

B.

C.

D.

Answer: C

2. Peter invested an amount of Rs. 12,000 at the rate of p.a simple interest and another amount at the rate of p.a. simple interest. The total interest earned at the end of one year on the total amount invested became p.a. Find the total amount invested?

A. Rs. 20,000

B. Rs. 22,000

C. Rs. 24,000

D. Rs. 25,000

Answer: A

3. If the annual rate of simple interest increases from to , a man's yearly income increases by Rs. 1250. His principal in Rs. is?

A. 45000

B. 50000

C. 60000

D. 65000

Answer: B

4. A money lender finds that due to a fall in the annual rate of interest from to his yearly income diminishes by Rs. , his capital is?

A. Rs. 22,400

B. Rs. 23,800

C. Rs. 24,600

D. Rs. 26,000

Answer: C

5. The price of a T.V. set worth Rs. 20000 is to be paid in 20 instalments of Rs. 1000 each. If the rate of interest be per annum, and the first instalment be paid at the time of purchase, then the value of the last instalment covering the interest as well will be?

A. Rs. 1050

B. Rs. 2050

C. Rs. 3000

D. None of these

Answer: D

6. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of p.a. and p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in scheme B?

A. Rs. 6400

B. Rs. 6500

C. Rs. 7200

D. Rs. 7500

Answer: A

7. An amount of Rs. 100000 is invested in two types of shares. The first yields an interest of p.a and the second, p.a. If the total interest at the end of one year is , then the amount invested in each share was?

A. Rs. 52500; Rs. 47500

B. Rs. 62500; Rs. 37500

C. Rs. 72500; Rs. 27500

D. Rs. 82500; Rs. 17500

Answer: B

8. David invested certain amount in three different schemes. A, B and C with the rate of interest p.a., p.a. and p.a. respectively. If the total interest accrued in one year was Rs. 3200 and the amount invested in scheme C was of the amount invested in scheme A and of the amount invested in scheme B, what was the amount invested in scheme B?

A. Rs. 5000

B. Rs. 6500

C. Rs. 8000

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: A

9. A person invested in all Rs. 2600 at , and per annum simple interest. At the end of the year, he got the same interest in all the three cases. The money invested at is?

A. Rs. 200

B. Rs. 600

C. Rs. 800

D. Rs. 1200

Answer: D

10. Divide Rs. 2379 into 3 parts so that their amounts after 2, 3 and 4 years respectively may be equal, the rate of interest being 5% per annum at simple interest. The first part is?

A. Rs. 759

B. Rs. 792

C. Rs. 818

D. Rs. 828

Answer: D

11. The simple interest on a sum of money is of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate percent per annum is

A. 3

B.

C.

D.

Answer: C

12. A sum of money will double it set in 16 years at simple interest with a yearly rate of:

A.

B.

C.

D.

Answer: B

13. Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest if the interest rate is increased by , it would amount to how much?

A. Rs. 1056

B. Rs. 1112

C. Rs. 1182

D. Rs. 992

Answer: D

14. A sum of money at simple interest amount to Rs. 2240 in 2 years and Re. 2600 in 5 years. The sum is:

A. Rs. 1880

B. Rs. 2000

C. Rs. 2120

D. data inadequate

Answer: B

15. A certain sum of money at simple interest amounts to Rs. 1260 in 2 years and to Rs. 1350 in 5 years. The rate percent per annum is:

A.

B.

C.

D.

Answer: A

Developed by: