Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 CSIR NET JRF Part 8

Download PDF of This Page (Size: 143K)

1. A lent Rs. 600 to B for 2 years and Rs. 150 to c for 4 years and receive as together from both Rs. 90 as simple interest. The rate of interest is:

A.

B.

C.

D.

Answer: B

2. The simple interest on a sum of money will be Rs. 600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 years which will be the total interest at the end of the tenth year?

A. Rs. 600

B. Rs. 900

C. Rs. 1200

D. data inadequate

Answer: C

3. The simple interest on a sum of money at per annum for 6 years is half the sum. The sum is:

A. Rs. 4800

B. Rs. 6000

C. Rs. 8000

D. Data Inadequate

Answer: D

4. At simple interest, a sum doubles after 20 years. The rate of interest per annum is:

A.

B.

C.

D. Data Inadequate

Answer: A

5. A certain sum of money at simple interest amounts to Rs. 1012 in years and to Rs. in 4 years. The rate of interest per annum is:

A.

B.

C.

D.

Answer: C

6. The rate of interest on a sum of money is per annum for the first 2 years. per annum for the next 4 years and per annum for the period beyond 6 years. If the simple interest accrued by the sum for a total period of 9 years is Rs. 1120, what is the sum?

A. Rs. 1500

B. Rs. 2000

C. Rs. 2500

D. Rs. 4000

Answer: B

7. How much simple interest will Rs. 2000 earn in 18 months at per annum?

A. Rs. 120

B. Rs.180

C. Rs.216

D. Rs.240

Answer: B

8. A man deposited Rs. 400 for 2 years. Rs.550 for 4 years and Rs.1200 for 6 years. He received Rs.1020 as the total simple interest. The rate of interest per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

9. A sum of money amounts to Rs.5200 in 5 years and to a Rs.5680 in 7 years at simple interest. The rate of interest per annum is?

A. 3 %

B. 4 %

C. 5 %

D. 6 %

Answer: D

10. At which sum the simple interest at the rate of per annum will be Rs. 210 in years?

A. Rs.1580

B. Rs.2400

C. Rs.2800

D. None of these

Answer: B

Developed by: