Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2019 CSIR NET JRF Part 9

Download PDF of This Page (Size: 151K)

1. A person invests money in three different schemes for 6 years, 10 years and 12 years at , , and . Simple interest respectively. At the completion of each scheme, he gets the same interest. The ratio of his investments is

A.

B.

C.

D.

Answer: D

2. Simple interest on Rs.500 for 4 years at per annum is equal to the simple interest on Rs. 400 at per annum for a certain period of time. The period of time is?

A. 4 Years

B. 5 years

C. years

D. years

Answer: C

3. A borrows Rs.800 at the rate of per annum. Simple interest and B borrows Rs.910 at the rate of per annum simple interest. In how many years will their amounts at debts be equal?

A. 18 years

B. 20years

C. 22 years

D. 24 years

Answer: C

4. Rs.6000 becomes Rs.7200 in 4 years at a certain rate of interest. If the rate becomes times of itself. The amount of the same principle in 5 years will be?

A. Rs.8000

B. Rs.8250

C. Rs.9000

D. Rs.9250

Answer: B

5. Shruti took a loan at simple interest at in the first year with an increase of in each subsequent year. She paid Rs. 3375 as interest after 4 years. How much loan did she take?

A. Rs.12500

B. Rs.15800

C. Rs.33250

D. Cannot be determined

Answer: A

6. At what rate of simple interest a certain sum will be doubled in 15 years?

A. p.a

B. p.a

C. p.a

D. p.a

Answer: C

7. A certain sum is interested in simple interest if it triples in 10 years. What is the rate of interest?

A. p.a

B. p.a

C. p.a

D. p.a

Answer: B

8. In how many years a sum will be thrice of it at the rate of per annum?

A. 15 years

B. 20 Years

C. 30 years

D. 40 years

Answer: B

9. A man invests of his capital at p.a at p.a and the remainder at 10 p.a. if his annual income is Rs.561 the capital is?

A. Rs.5400

B. Rs.6000

C. Rs.6600

D. Rs.7200

Answer: C

10. The sum of money that will give Rs.1 as simple interest per day at the rate of per annum is?

A. Rs.730

B. Rs.3650

C. Rs.7300

D. Rs.36500

Answer: C

11. A certain sum of money becomes three times of itself in 20 years at simple interest in how many years does it become double of itself at the same rate?

A. 8 years

B. 10 Years

C. 12 years

D. 14 years

Answer: B

12. If the simple interest on a certain sum of money for 15 months at p.a exceeds the simple interest on the same sum for 8 months at p.a by Rs. . The sum is

A. Rs.312

B. Rs.

C. Rs.3120

D. Rs.

Answer: C

13. Rs.2000 amount to Rs. 2600 in 5 years at simple interest if the interest rate were increased by . It would amount to how much?

A. Rs.2900

B. Rs.3200

C. Rs.3600

D. None of these

Ans: A

14. If the annual rate of simple interest increases from to a man’s annual income increases by Rs. 1250. The principle is?

A. Rs. 4500

B. Rs.50000

C. Rs.60000

D. Rs.65000

Answer: B

15. Simple interest on a certain sum at a certain amount and rate of interest is of the sum. If the numbers representing rate percent and time in years be equal than rate percent per annum is?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

Developed by: