Aptitude Logical Reasoning Time and Distance 2019 CSIR NET JRF Part 2

Download PDF of This Page (Size: 197K)

1. A 180 meter long train crosses a man standing on the platform in 6 sec. What is the speed of the train?

A. 90 kmph

B. 108 kmph

C. 120 kmph

D. 88 kmph

Ans: B

Explanation:

2. Excluding stoppages, the speed of a train is 45 kmph and including stoppages it is 36 kmph. Of how many minutes does the train stop per hour?

A. 10 min

B. 11 min

C. 12 min

D. 13 min

Ans: C

Explanation:

3. One train is traveling 45 kmph and other is at 10 meters a second. Ratio of the speed of the two trains is?

A.

B.

C.

D.

Ans: A

Explanation:

4. A train leaves Delhi at 9 a.m. at a speed of 30 kmph. Another train leaves at 2 p.m. at a speed of 40 kmph on the same day and in the same direction. How far from Delhi, will the two trains meet?

A. 300 km

B. 400 km

C. 600 km

D. None

Ans: C

Explanation:

5. How long does a train 165 meters long running at the rate of 54 kmph take to cross a bridge 660 meters in length?

A. 45 sec

B. 75 sec

C. 55 sec

D. 54 sec

Ans: C

Explanation:

6. Two trains 121 meters and 165 meters in length respectively are running in opposite directions, one at the rate of 80 km and the other at the rate of 65 kmph. In what time will they be completely clear of each other from the moment they meet?

A. 7 sec

B. sec

C. sec

D. sec

Ans: D

Explanation:

7. The distance between Delhi and Mathura is 110 kms. A starts from Delhi with a speed of 20 kmph at 7 a.m. for Mathura and B starts from Mathura with a speed of 25 kmph at 8 p.m. from Delhi. When will they meet?

A. 10.30 a.m.

B. 10.00 a.m.

C. 9.30 a.m.

D. 9.00 a.m.

Ans: B

Explanation:

a.m. + 2 = 10 a.m.

8. A train of 24 carriages, each of 60 meters length, when an engine also of 60 meters length is running at a speed of 60 kmph. In what time will the train cross a bridge 1.5 km long?

A. mins

B. 3 mins

C. mins

D. 7 mins

Ans: B

Explanation:

9. A motorcyclist goes from Bombay to Pune, a distance of 192 kms at an average of 32 kmph speed. Another man starts from Bombay by car hours after the first, and reaches Pune hour earlier. What is the ratio of the speed of the motorcycle and the car?

A.

B.

C.

D.

Ans: A

Explanation:

Time Ratio =

Speed Ratio=

10. A car after covering of a journey of 100 km develops engine trouble and later travels at of its original speed. As a result, it arrives 2 hours late than its normal time. What is the normal speed of the car is?

A. 50 kmph

B. 40 kmph

C. 30 kmph

D. 25 kmph

Ans: D

Explanation:

11. A 600 meter long train crosses a signal post in 40 seconds. How long will it take to cross a 3 kilometre long bridge, at the same speed?

A. 4 min

B. 5 min

C. 3 min 4 sec

D. Data inadequate

Ans: A

Explanation:

12. Two men A and B start from place X walking at kmph and kmph respectively. How many km apart they are at the end of hours if they are walking in the same direction?

A. km

B. km

C. km

D. km

Ans: C

Explanation:

13. Two passenger trains start at the same hour in the day from two different stations and move towards each other at the rate of 16 kmph and 21 kmph respectively. When they meet, it is found that one train has travelled 60 km more than the other one. The distance between the two stations is?

A. 445 km

B. 444 km

C. 440 km

D. 450 km

Ans: B

Explanation:

1h---------5

?----------60

12h

14. How long does a train 110 m long traveling at 60 kmph takes to cross a bridge of 170 m in length?

A. 1.68 sec

B. 15 sec

C. 16 sec

D. sec

Ans: D

Explanation:

15. A train sets off at 2 p.m. at the speed of 70 kmph. Another train starts at 3:30 p.m. in the same direction at the rate of 85 kmph. At what time the trains will meet?

A. 9.30 p.m.

B. 8.30 p.m.

C. 10.30 p.m.

D. 10.45 p.m.

Ans: C

Explanation:

16. A train passes a man standing on the platform. If the train is 170 meters long and its speed is 72 kmph, how much time it took in doing so?

A. sec

B. sec

C. sec

D. sec

Ans: D

Explanation:

D= 170

S=

sec.

17. A train 540 meters long is running with a speed of 54 kmph. The time taken by it to cross a tunnel 180 meters long is?

A. 40 sec

B. 44 sec

C. 48 sec

D. 52 sec

Ans: C

Explanation:

18. Two trains are moving at 50 kmph and 70 kmph in opposite directions. Their lengths are 150 m and 100 m respectively. The time they will take to pass each other completely is?

A. 3 sec

B. sec

C. 5 sec

D. sec

Ans: D

Explanation:

19. A train 100 m long crosses a platform 125 m long in 15 sec; find the speed of the train?

A. 45 kmph

B. 50 kmph

C. 54 kmph

D. 60 kmph

Ans: C

Explanation:

20. A train 150 m long running at 72 kmph crosses a platform in 25 sec. What is the length of the platform?

A. 300 m

B. 500 m

C. 350 m

D. 250 m

Ans: C

Explanation:

Developed by: