Aptitude Logical Reasoning Time and Work 2019 CSIR NET JRF Part 1

Download PDF of This Page (Size: 177K)

1. A and B complete a work in 6 days. A alone can do it in 10 days. If both together can do the work in how many days?

A. days

B. 4 days

C. 5 days

D. 6 days

Ans: A

2. A and B together can do a piece of work in 8 days. If A alone can do the same work in 12 days, then B alone can do the same work in?

A. 20 days

B. 16 days

C. 24 days

D. 28 days

Ans: C

Explanation: days

3. A can do a piece of work in 4 days. B can do it in 5 days. With the assistance of C they completed the work in 2 days. Find in how many days can C alone do it?

A. 10 days

B. 20 days

C. 5 days

D. 4 days

Ans: B

Explanation:

days

4. A and B can do a piece of work in days and 5 days respectively. They work together for 2 days and then A leaves. In how many days after that B will complete the work alone.

A. 2 days

B. days

C. 3 days

D. days

Ans: B

Explanation:

days

5. A can do a piece of work in 30 days. He works at it for 5 days and then B finishes it in 20 days. In what time can A and B together it?

A. days

B. days

C. days

D. days

Ans: B

Explanation:

days

6. A and B can do a piece of work in 12 days and 16 days respectively. Both work for 3 days and then A goes away. Find how long will B take to complete the remaining work?

A. 15 days

B. 12 days

C. 10 days

D. 9 days

Ans: D

Explanation:

days

7. A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it?

A. 18 days

B. 20 days

C. 24 days

D. 30 days

Ans: C

Explanation:

8.A can do a piece of work in 10 days. He works at it for 4 days and then B finishes it in 9 days. In how many days can A and B together finish the work?

A. 6 days

B. 8 days

C. days

D. days

Ans: A

9. A can do a piece of work in 40 days; B can do the same in 30 days. A started alone but left the work after 10 days, then B worked at it for 10 days. C finished the remaining work in 10 days. C alone can do the whole work in?

A. 24 days

B. 30 days

C. 44 days

D. days

Ans: A

Explanation:

days

10. A work which could be finished in 9 days was finished 3 days earlier after 10 more men joined. The number of men employed was?

A. 18

B. 20

C. 22

D. 24

Ans: B

Explanation:

11. A and B can do a piece of work in 7 days. With the help of C they finish the work in 5 days. C alone can do that piece of work in?

A. 1 day

B. 10 days

C. 30 days

D. 32 days

Ans: C

Explanation:

days

12. Ravi can do a piece of work in 30 days while Prakash can do it in 40 days. In how many days will they finish it together?

A. days

B. days

C. days

D. days

Ans: A

Explanation:

days

13. Anil can do a work in 15 days while Sunil can do it in 25 days. How long will they take if both work together?

A. days

B. days

C. days

D. days

Ans: C

Explanation:

days

14. A can do a job in 18 days and B can do it in 30 days. A and B working together will finish twice the amount of work in ------- days?

A. days

B. days

C. days

D. days

Ans: B

Explanation:

days

15. A can do a piece of work in 10 days and B can do it in 15 days and C can do it 20 days. They started the work together and A leaves after 2 days and B leaves after 4 days from the beginning. How long will work lost?

A. days

B. days

C. days

D. 10 days

Ans: C

Explanation:

16. A can do a piece of work in 12 days. When he had worked for 2 days B joins him. If the complete work was finished in 8 days. In how many days B alone can finish the work?

A. 18 days

B. 12 days

C. 24 days

D. 10 days

Ans: A

Explanation:

days

17. A and B together can do a work in 6 days. If A alone can do it in 15 days. In how many days can B alone do it?

A. 10

B. 15

C. 12

D. 16

Ans: A

Explanation:

18. A can do a piece of work in 15 days and B in 20 days. They began the work together but 5 days before the completion of the work, A leaves. The work was completed in?

A. 8 days

B. 10 days

C. 15 days

D. days

Ans: D

Explanation:

days

19. A, B and C can do a piece of work in 24, 30 and 40 days respectively. They start the work together but C leaves 4 days before the completion of the work. In how many days is the work done?

A. 15 days

B. 14 days

C. 13 days

D. 11 days

Ans: D

Explanation:

days

20. A is thrice as efficient as B and is, therefore, able to finish a piece of work 10 days earlier than B. In how many days A and B will finish it together?

A. days

B. days

C. 3 days

D. 5 days

Ans: D

Explanation:

WC=

WT=

Developed by: