Aptitude Logical Reasoning Time and Work 2019 CSIR NET JRF Part 2

Download PDF of This Page (Size: 191K)

1. A, B and C can do a piece of work in 7 days, 14 days and 28 days respectively. How long will they taken, if all the three work together?

A. 3 days

B. 4 days

C. 5 days

D. 6 days

Ans: B

Explanation:

2. After working for 6 days, Ashok finds that only 1/3 rd of the work has been done. He employs Ravi who is 60% as efficient as Ashok. How many days more would Ravi take to complete the work?

A. 19 days

B. 10 days

C. 20 days

D. 12 days

Ans: C

Explanation:

20days

3. A is twice as good a work man as B and together they finish the work in 14 days. In how many days A alone can finish the work?

A. 20

B. 21

C. 22

D. 23

Ans: B

Explanation:

WC=

A can do the work in 21 days.

4. A, B and C can do a work in 6, 8 and 12 days respectively doing the work together and get a payment of Rs.1800. What is B’s share?

A. Rs.600

B. Rs.450

C. Rs.300

D. Rs.500

Ans: A

Explanation:

5. If A, B and C together can finish a piece of work in 4 days. A alone in 12 days and B in 18 days, then C alone can do it in?

A. 21 days

B. 15 days

C. 12 days

D. 9 days

Ans: D

Explanation:

days

6. 5 men and 12 boys finish a piece of work in 4 days, 7 men and 6 boys do it in 5 days. The ratio between the efficiencies of a man and boy is?

A.

B.

C.

D.

Ans: D

Explanation:

days

5days

7. 9 men and 12 boys finish a job in 12 days, 12 men and 12 boys finish it in 10 days. 10 men and 10 boys shall finish it in how many days?

A. 8

B. 10

C. 12

D. 14

Ans: C

Explanation:

days

days

-------?

8. If 12 men do a work in 80 days, in how many days will 16 men do it?

A. 30

B. 40

C. 50

D. 60

Ans: D

Explanation:

days

9. A and B can finish a work in 16 days while A alone can do the same work in 24 days. In how many days B alone will complete the work?

A. 56

B. 48

C. 36

D. 58

Ans: B

Explanation:

days

10. A can finish a piece of work in 5 days. B can do it in 10 days. They work together for two days and then A goes away. In how many days will B finish the work?

A. 4 days

B. 5 days

C. 6 days

D. 8 days

Ans: A

Explanation:

days

11. Ramesh can finish a work in 20 days and Sushil in 25 days. They both work together for 5 days and then Sushil goes away. In how many days will Ramesh complete the remaining work?

A. 8 days

B. 9 days

C. 10 days

D. 11 days

Ans: D

Explanation:

days

12. 16 men can complete a piece of work in 25 days. In how many days can 20 men complete that piece of work?

A. 16 days

B. 18 days

C. 20 days

D. 22 days

Ans: C

Explanation:

days

13. 5 men are equal to as many women as are equal to 8 boys. All of them earn Rs.90 only. Men’s wages are?

A. Rs.6

B. Rs.5

C. Rs.4.50

D. Rs.5.50

Ans: A

Explanation:

14. 45 men working 8 hours per day dig 30 m deep. How many extra men should be put to dig to a depth of 50 m working 6 hours per day?

A. 25

B. 30

C. 45

D. 55

Ans: D

Explanation:

15. A is half good a work man as B and together they finish a job in 14 days. In how many days working alone B finish the job?

A. 20

B. 21

C. 22

D. 23

Ans: B

Explanation:

days

16. A and B can do a piece of work in 8 days. B and C can do it in 12 days and A and C in 16 days. Working together they will complete the work in how many days?

A. days

B. days

C. days

D. days

Ans: D

Explanation:

17. Two men and three women working 7 hours a day finish a work in 5 days. Four men and four women working 3 hours a day complete the work in 7 days. The number of days in which only 7 men working 4 hours a day will finish the work is?

A. 5 days

B. 6 days

C. 7 days

D. 10 days

Ans: A

Explanation:

hours

days

18. A can do a piece of work in 20 days. B in 15 days A and C in 12 days. In how many days can A finish the work if he is assisted by B on one day and C on the next, alternately?

A. 10

B. 8

C. 6

D. 4

Ans: B

Explanation:

= 8 days

19. 3 men or 6 women can do a piece of work in 20 days. In how many days will 12 men and 8 women do the same work?

A.

B.

C. 5

D. 4

Ans: B

Explanation:

days

days

20. A is twice as good a workman as B and they took 7 days together to do the work B alone can do it in.

A. 12 days

B. 18 days

C. 21 days

D. 27 days

Ans: C

Explanation:

21days

Developed by: