Aptitude Logical Reasoning Time and Work 2019 CSIR NET JRF Part 5

Download PDF of This Page (Size: 152K)

1. Sreedhar and Sravan together can do a work in 25 days. With the help of Pavan, they completed the work in 8 days and earned Rs. 225. What is the share of Sravan, if Sreedhar alone can do the work in 75 days?

A. Rs. 62

B. Rs. 50

C. Rs. 48

D. Rs. 57

E. None of these

Answer: C

2. Twelve men can complete a piece of work in 32 days. The same work can be completed by 16 women in 36 days and by 48 boys in 16 days. Find the time taken by one man, one woman and one boy working together to complete the work?

A. days

B. days

C. days

D. days

E. None of these

Answer: A

3. A and B can do a work in 12 days and 36 days respectively. If they work on alternate days beginning with B, in how many days will the work be completed?

A.

B. 9

C. 24

D.

E. None of these

Answer: E

4. A does a work in 10 days and B does the same work in 15 days. In how many days they together will do the same work?

A. 5 days

B. 6 days

C. 8 days

D. 9 days

Answer: B

5. A man can do a job in 15 days. His father takes 20 days and his son finishes it in 25 days. How long will they take to complete the job if they all work together?

A. Less than 6 days

B. Exactly 6 days

C. Approximately days

D. More than 10 days

Answer: C

6. A take twice as much time as B or thrice as much time to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in?

A. 2 hours

B. 6 hours

C. 9 hours

D. 11 hours

Answer: B

7. 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?

A. 1

B. 4

C. 7

D. Cannot be determined

Answer: C

8. If 12 men and 16 boys can do a piece of work in 5 days; 13 men and 24 boys can do it in 4 days, then the ratio of the daily work done by a man to that of a boy is?

A.

B.

C.

D.

Ans: A

9. 4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?

A. 35

B. 40

C. 45

D. 50

Answer: B

10. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work will be?

A. 35

B. 20

C. 40

D. 60

Answer: A

11. 10 men and 15 women together can complete a work in 6 days. It takes 100 days for one man alone to complete the same work. How many days will be required for one woman alone to complete the same work?

A. 90

B. 125

C. 145

D. 225

E. None of these

Answer: D

12. 12 men can complete a piece of work in 4 days, while 15 women can complete the same work in 4 days. 6 men start working on the job and after working for 2 days, all of them stopped working. How many women should be put on the job to complete the remaining work, if it so to be completed in 3 days?

A. 15

B. 19

C. 23

D. Data inadequate

E. None of these

Answer: A

13. A man, a woman and a boy can complete a job in 3, 4 and 12 days respectively. How many boys must assist 1 man and 1 woman to complete the job in of a day?

A. 2

B. 5

C. 20

D. 41

Answer: D

14. 3 men, 4 women and 6 children can complete a work in 7 days. A woman does double the work a man does and a child does half the work a man does. How many women alone can complete this work in 7 days?

A. 7

B. 9

C. 10

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: A

15. 12 men complete a work in 9 days. After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

A. 2 days

B. 3 days

C. 4 days

D. 5 days

Answer: A

16. Kim can do a work in 3 days while David can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs. 150. What is the share of Kim?

A. Rs. 30

B. Rs. 60

C. Rs. 70

D. Rs. 75

Answer: B

17. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

A. Rs. 375

B. Rs. 400

C. Rs. 600

D. Rs. 800

Answer: B

18. A and B together can complete a work in 12 days. A alone can complete it in 20 days. If B does the work only for half a day daily, then in how many days A and B together will complete the work?

A. 10 days

B. 11 days

C. 15 days

D. 20 days

Answer: C

19. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

A. 12 days

B. 15 days

C. 16 days

D. 18 days

Answer: B

20. 20 women can do a work in 9 days. After they have worked for 6 days. 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

A.

B.

C.

D. Data inadequate

Answer: B

Developed by: