Aptitude Logical Reasoning Time and Work 2019 CSIR NET JRF Part 6

Download PDF of This Page (Size: 152K)

1. Elvin and Eva are working on an assignment. Elvin takes 6 hrs to type 32 pages on a computer, while Eva takes 5 hrs to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?

A. 7 hrs 30 min

B. 8 hrs

C. 8 hrs 15 min

D. 8 hrs 25 min

Answer: C

2. Sakshi can do a piece of work in 20 days. Tanya is more efficient than Sakshi. The number of days taken by Tanya to do the same piece of work is?

A. 15

B. 16

C. 18

D. 25

Answer: B

3. A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, which A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?

A. 8 hours

B. 10 hours

C. 12 hours

D. 24 hours

Answer: C

4. A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in?

A. 4 days

B. 6 days

C. 8 days

D. 12 days

Answer: C

5. A and B can do a work in 12 days, B and C in 15 days, C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in?

A. 5 days

B. days

C. 10 days

D. days

Answer: C

6. A is more efficient than B. How much time will they, working together, take to complete a job which A alone could have done in 23 days?

A. 11 days

B. 13 days

C. days

D. None of these

Answer: B

7. A can finish a work in 18 days B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days, A alone can finish the remaining work?

A. 5

B.

C. 6

D. 8

Answer: C

8. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last?

A. 6 days

B. 10 days

C. 15 days

D. 20 days

Answer: B

9. A can do a price of work in 30days while B can do it in 40 days. In how many days can A and B working together do it?

A. 70 Days

B. days

C. days

D. days

Answer: D

10. A and B can together do a price of work in 15 days. B alone can do it in 20 days. In how many days can A alone do it?

A. 30 days

B. 40 days

C. 45 days

D. 60days

Answer: D

11. A can do of a work in 5 days and B can do of the work in 10 days. In how many days both A and B together can do the work?

A.

B.

C.

D. 10

Answer: C

12. A, B and C contract a work for Rs. 550. Together A and B are to do of the work. The share of C should be?

A. Rs.183

B. Rs.200

C. Rs. 300

D. Rs.400

Answer: B

13. A can do a piece of work in 80 days. He works at it for 10 days and then B alone finishes the work in 42 days. The Two together could complete the work in?

A. 24 days

B. 25 days

C. 30 days

D. 35 days

Answer: C

14. Mahesh and Umesh can complete a work in 10 days and 15 days respectively. Umesh starts the work and after 5 days Mahesh also joins him in all the work would be completed in

A. 7 days

B. 9days

C. 11 days

D. None of these

Answer: B

15. Twelve men can complete a work in 8 days. Three days after they started the work, 3 more men joined them. In how many days will all of them together complete remaining work?

A. 2

B. 4

C. 5

D. 6

Answer: B

16. A can do a piece of work in 10 days and B can do the same piece of work in 20 days. They start the work together but after 5 days. A leaves off B will do the remaining piece of work in?

A. 5 days

B. 6 days

C. 8days

D. 10days

Answer: A

17. A and B can together finish a work in 30 days. They worked for it for 20 days and then B left. The remaining work was done by A alone in 20 more days. Alone can finish the work in?

A. 48 days

B. 50days

C. 54 days

D. 60 days

Answer: D

18. A can complete a job in 9 days. B in 10 days and C in 15 days. B and C start the work and are forced to leave after 2 days. The time taken to complete the remaining work is?

A. 6 days

B. 9 days

C. 10 days

D. 13 days

Answer: A

19. A, B and C together earn Rs.150 per day while A and C together earn Rs. 94 and B and C together earn Rs. 76. The daily earning of C is?

A. Rs. 75

B. Rs.56

C. Rs. 34

D. Rs.20

Answer: D

20. A can do a certain job in 12 days. B is 60% more efficient than A. Then Number of days it takes B to do the same piece of work is?

A. 6

B.

C.

D. 8

Answer: C

Developed by: