CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 1

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which one of the following statements is false?

(1) History is about changes that over time, about finding out how things were in the past and how things have changed

(2) In the histories narrated by British historians about India, the rule of each governor general was important

(3) James Mill divided Indian history into three periods Hindu, Muslim, and Christians

(4) The British in India believed that surveys were important for effective administration

Answer: 3

2. Which of the following are characteristics of a manuscript?

(i) It is written on a hard surface such as a stone or a metal

(ii) It is an old book written by hand

(iii) It is written on a palm leaf or on specially prepared bark of the birch tree

Choose the Correct Option:

(1) Only (i)

(2) Both (ii) and (iii)

(3) All (i) , (ii) and (iii)

(4) Only (ii)

Answer: 2

3. Where have historians found the earliest signs of agriculture being undertaken by man?

(1) Ganga Valley

(2) Narmada Valley

(3) Indus Valley

(4) Garo Hills

Answer: 4

4. How can historians know, what happened thousands of years ago?

(1) Because of the remains left in the form of tools, weapons, pottery, jewellery, etc.

(2) By reading books on the subject

(3) By finding out from their descendents who are living today

(4) None of the above

Answer: 1

5. Which objects can archaeologists find which may be made of stone?

(1) Remains in building, paintings, and sculpture

(2) Tools, weapons, and ornaments found by digging

(3) Coins, pots, and pans found beneath the surface of the Earth

(4) All of the above

Answer: 4

6. In earlier days, ordinary men and women did not usually keep records of what they did Why?

(1) They were busy in arranging food and shelter for their families and so had no time for this

(2) They felt it was not necessary

(3) The did not know how to read and write

(4) All of the above

Answer: 3

7. Which of the these would not be part of a farmer՚s life in ancient days?

(1) They worked very hard to grow crops

(2) They made all the decisions for society and looked after their welfare

(3) They could barely fulfil their basic needs

(4) None of the above

Answer: 2

8. Which of the following crafts practiced in ancient times are still being carried out by both men and women even today in villages and small towns?

(i) Pottery making

(ii) Blacksmith

(iii) Spinning and weaving of cloth on hand looms

Choose the Correct Option:

(1) Only (i)

(2) Only (iii)

(3) Only (ii)

(4) (i) and (iii)

Answer: 4

9. On what subjects were books not written in ancient days?

(1) Murder my stories

(2) Religious beliefs and practices

(3) Lives of the kings

(4) Epics, poems and plays

Answer: 1

10. What is the meaning of ‘periodization’ in history?

(1) Deciding the period for which an age like Neolithic or palaeolithic age lasts

(2) Dividing the earlier times into fixed periods of 100 years each

(3) Demarcating of time into different unequal periods based on the occurrence of some significant events

(4) None of the above

Answer: 3

11. Which of the following gives the correct meaning of ‘colonization’ in history?

(1) When one country conquers another, it brings about changes in its society

(2) When a country ‘colonizes’ another, it imposes its religion on the colonized country completely

(3) Colonization implies intermarrying of the colonized people with the colonizers

(4) All of the above

Answer: 1

12. Which of the following is not a characteristic of a calligraphist?

(1) Educated

(2) Good at copying manuscripts

(3) Poor handwriting

(4) None of the above

Answer: 3

13. Which are the criteria to decide that a particular date is important in history?

(1) They are the date of birth of a kind or emperor

(2) A particular event or set of events has occurred on or around that date

(3) It is the date of coronation of a king

(4) All of the above

Answer: 2

14. How can old advertisement help us to understand history?

(1) They tell us of the products available in those days

(2) They make us to understand how little was science developed in those days

(3) The tell us how foolish people were in past times

(4) They help us to understand how markets for new products were created and new tastes popularized

Answer: 4

15. What can a historian not derive from surveys?

(1) We can collect the right data, figures, and information regarding a subject

(2) We can find our past behaviour and structure of society

(3) We can find out the culture, habits and means of livelihood of the people

(4) All of the above

Answer: 4

16. What is ‘Common Era’ ?

(1) A new era developed by amalgamation of Hindu Era and Islamic Era

(2) A new era to study historical events

(3) Christian Era which is now accepted in major parts of the world

(4) Indian Era accepted by the government to issue notices

Answer: 3

17. Tribal people do not keep written records of their past. How do present day historians write tribal history?

(1) Using tribal mythologies

(2) Using archaeological sources

(3) Using oral traditions

(4) Using natural traditions

Answer: 3

18. For creating an effective administration practice in India, which one of the following was adopted by the British Government?

(1) Military expedition

(2) Practice of surveying

(3) Practice of land revenue collection

(4) Practice of exploiting native population

Answer: 2

19. In the middle of the 19th century, British historians divided history of India into three periods. Hindu India, Muslim India, and British India. What is the basis of the division?

(1) It was convenient and easy to remember

(2) It was based on the idea that religion of the rulers was an important historical change

(3) History of England is also written in a similar way

(4) Britishers felt that they were more knowledgeable at that point of time in history and so used this division

Answer: 4

Developed by: