CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 10

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Name the author of the Tamil epic, Silappadikaram

(1) Ilango

(2) Sattanar

(3) Tiruvalluvar

(4) Koyalan

Answer: 1

2. Which of the following places was not a centre of learning during the Gupta period?

(1) Pataliputra

(2) Kanchi

(3) Vaishali

(4) Mathura

Answer: 3

3. Which of the following Gupta rulers was equally accomplished personally as well as in war?

(1) Samudragupta

(2) Chandragupta II

(3) Skandagupta

(4) Chandraguta I

Answer: 2

4. Who was the Greek ambassador in the court of Chandragupta Maurya?

(1) Seleucus

(2) Fahien

(3) Krishnadeva

(4) Megasthenes

Answer: 4

5. The Iron Pillar situated near the Qutub Minar in Delhi was made in the reign of

(1) Qutubuddin Aibak

(2) Ashoka the Great

(3) Chandraguta Vikramaditya

(4) None of the above

Answer: 3

6. What does a Buddhist Stupa signify?

(1) It is a place for Buddhists to meditate

(2) It is used to house bodily remains (teeth, bone, or ashes) of the Buddha of his followers

(3) A commonoration of a significant event of Buddhism

(4) Any or all of the above

Answer: 4

7. What is a ‘Pradakshina Patha’ ?

(1) A path surrounded by railings around a stupa around which devotees can walk.

(2) A path leading to enlightenment

(3) A path on which the Buddha had walked during his lifetime

(4) None of the above

Answer: 1

8. In the Hindu temple built at that time, what was the garbhagriha?

(1) A room at the entrance to the temple

(2) A room where the priests performed religious rituals and devotees offered worship to the deity

(3) A room at the exit to the temple

(4) The place where the priest of the temple stayed

Answer: 2

9. What is a Mandapa in these Hindu temples?

(1) A place where an individual can pray in privacy

(2) A hall where devotees can assemble for a sermon or prayer

(3) The place where Prasada was distributed

(4) None of the above

Answer: 2

10. The stages of building a stupa or temple are listed below. Arrange them in order from starting to end accordingly and select the correct alternative given below.

A. Blocks of stone shaped and carved into pillars and panels walls, floors, and ceilings.

B. Good quality stone to be found, quarried, and transported to the site of the building.

C. Deity to be installed.

D. Placed the pillars and panels in the right positions.

Choose the Correct Option:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 3

11. The colours in the paintings made in the Ajanta Caves are made of which material?

(1) Graphite

(2) State

(3) Animal organs remain

(4) Plants and minerals

Answer: 4

12. How will you describe an epic like the Mahabharata or Ramayana?

(1) A grand, long composition about heroic men and women which may also include Gods

(2) An imaginary story about the exploits of super heroes

(3) A fictional account based on a real-life event

(4) A short story with something to learn from it

Answer: 1

13. The Tamil epic ‘Silappadikaram’ is a story about

(1) the faithfulness of a wife to her husband

(2) a woman and her husband as they struggle with the problems of fidelity, right and wrong and justice

(3) sins of a past life affecting the future life of a man

(4) All of the above

Answer: 4

14. What is Kalidasa ′ s most well-known poem, Meghadutam ′ about?

(1) Rainclouds and the monsoon

(2) A monsoon cloud is imagined to be a messenger between separated lovers

(3) Two clouds talking to each other

(4) None of the above

Answer: 2

15. Identify which of the following statements about Puranas are correct and accordingly select the correct alternative.

A. The Puranas contain stories about Gods and Goddesses, such as Vishnu, Shiva, Durga and Parvati.

B. The Puranas were written in simple Prakrit language, which was understood by all.

C. It is most likely that the Puranas were compiled by Rishi Vyas.

D. The Puranas were recited in temples by priests.

Choose the Correct Option:

(1) A and D

(2) A and B

(3) A, C and D

(4) All of these

Answer: 3

16. The Mahabharata was an e pic about a war fought between which two clans?

(1) Kauravas and Pandavas

(2) Kurus and Kosalas

(3) Pandavas and Kshatriyas

(4) None of the above

Answer: 1

17. The Bhagvad Gita was included in which famous epic?

(1) The Ramayana

(2) The Manimekalai

(3) The Mahahbarata

(4) None of these

Answer: 3

18. The Jataka tales, which are still popular, were a record of

(1) the earlier lives of the Buddha

(2) actual animal behaviour observed at that time

(3) fictional events which were a product of the author՚s imagination

(4) none of the above

Answer: 1

19. ‘Tales from the Panchatantra are’

(1) interesting fictional stories about animals with no particular significance

(2) an inter-woven series of colourful fables for explaining the central principles of prudent worldly conduct (niti)

(3) a translation of the Hitopadesha

(4) None of the above

Answer: 2

20. What lesson can we learn from the story of the monkey King?

(1) Do good unto others as you would have them do unto you

(2) Help the downtrodden

(3) Do not trust humans

(4) If you wish to be a true ruler or king, the happiness and welfare of your people and kingdom must be dear to you, dearer than your life even

Answer: 4

21. What were the major achievements of Aryabhata in the field of mathematics?

(1) He established the decimal place value system used in arithmetic today

(2) Application of the ‘Rule of three’ to everyday problems

(3) Devising formulas for the solution of simple and quadratic equations

(4) All of the above

Answer: 4

22. In Astronomy, what did Aryabhata discover?

(1) Day and night are caused by rotation of the Earth around its axis

(2) Scientific explanations for the solar and lunar eclipses

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 3

23. Who was the inventor of paper?

(1) Xuanzang

(2) Cai Lun

(3) Aryabhata

(4) None of these

Answer: 2

24. The technique of making paper, reached the Indian sub-continent from where?

(1) From Baghdad in present day Iraq

(2) From China

(3) From Korea

(4) From Africa

Answer: 1

25. Which monument out of the following is the oldest?

(1) Khajuraho

(2) Red Fort

(3) Ajanta Cave Paintings

(4) Qutub Minar

Answer: 3

Developed by: