CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 11

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following statements about ‘ancient manuscripts’ is not correct?

(1) Some manuscripts were engraved on stone or metal

(2) They were usually written on palm leaves

(3) They are the primary sources of the period they reflect

(4) They were handwritten and then printed

Answer: 4

2. Which of the following combinations of kingdoms was engaged in tripartite struggle?

(1) Pala, Chola, Gurjar-Pratihara

(2) Chola, Rashtrakuta, Pala

(3) Pala, Pallava, Rashtrakuta

(4) Rashtrakuta, Pala, Gurjar-Pratihara

Answer: 4

3. Who amongst the following defeated ′ the kings of Srivijaya (currently Sumatra, Java and the Malay peninsula) around 1025 CE?

(1) Rajaraja Chola I

(2) Rajendra Chola I

(3) Sundar Chola

(4) Parantaka I

Answer: 2

4. The ‘Gopuram’ in South Indian temples became a dominant feature during the twelfth century under which dynasty of rulers?

(1) Cholas

(2) Pallavas

(3) Pandvas

(4) Chalukyas

Answer: 3

5. Match the following rulers with the areas over which they ruled and select the correct alternatives accordingly.

Match the Following Rulers with the Areas over Which They Ruled and Select the Correct Alternatives Accordingly
RulersAreas over which they ruled
A.Palas(i)Western Deccan
B.Rashtrakutas(ii)Bengal
C.Gurjara-Pratiharas(iii)Gujarat and Rajasthan
D.Cholas(iv)Tamil Nadu

(1) (ii) (i) (iii) (iv)

(2) (ii) (iii) (i) (iv)

(3) (i) (ii) (iii) (iv)

(4) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: 1

6. In the Chola Empire, which of the following was not a necessary qualification for becoming a committee member of a Sabha?

(1) You must be owner of a land from which revenues were collected

(2) You must be a Brahmin

(3) Should be between 35 and 70 years of age

(4) Must be honest and well versed in administrative matters

Answer: 2

7. Two major cities under control of the Chahamanas were

(1) Taxila and Ajmer

(2) Kannauj and Ajmer

(3) Indraprasthan and Kannauj

(4) Indraprasthan and Ajmer

Answer: 3

8. What was the reason for the Rashtrakutas becoming powerful?

(1) During the rule of the Chaklukya King Kirtivarman II, the Rashtrakuta Chieftain Dantidurga overthrew his Chalukya overlord and established his empire

(2) Dantidurga, a Rashtrakuta Chieftain performed a ritual called Hiranya-Garbha with the help of Bhrahmins, thus leading to his rebirth as a Kshatriya

(3) They fought many wars against the Gurjara-Pratihars and the palas

(4) None of the above

Answer: 1

9. What were the nucleus of settlements in the Chola Empire?

(1) The king՚s palace

(2) The villages

(3) The temples

(4) The town squares

Answer: 3

10. What methods of irrigation for crops were employed in South India during that time?

(1) Storage tanks to collect rainwater

(2) Digging of wells to get groundwater

(3) Construction of canals to carry water to the fields

(4) All of the above

Answer: 4

11. What was not a duty of a Samanta?

(1) Provide the king with military support

(2) Marry his daughter to the king՚s son

(3) Bring gifts for his king

(4) Be present at the king՚s court

Answer: 2

12. What was the original profession of Harishchandra, the Gurjara-Pratihara ruler?

(1) A Brahmin priests

(2) A sweeper

(3) A warrior chieftain

(4) A trader of species

Answer: 1

13. What is the meaning of the title ‘Tribhuvana-Chakravartin’ ?

(1) Great king, overlord of the kings

(2) The great lord of a circle

(3) The golden womb

(4) None of the above

Answer: 4

14. The Cholas levied which of the following types of taxes?

(1) Cess of succession to family property

(2) ‘Vetti’ or forced labour

(3) ‘Kadamai’ or land revenue

(4) All of the above

Answer: 4

15. ′ The famous Brihadeshwar Temple at Thanjavur was constructed during the reign of which Chola king?

(1) Vijayalaya

(2) Rajaraja I

(3) Kulottunga I

(4) Rajendra I

Answer: 2

16. What was the main resons behind the destruction of Somnath temple by Sultan Mahmud of Ghazni?

(1) He wanted to build a palace there

(2) He did not like the architecture of the temple

(3) He carried away the wealth from the temple and he also tried to win credit as a great hero of Islam

(4) He wanted to use the temple for some other purpose

Answer: 3

17. During the medieval period in India, temples were regarded as a hub of

(1) architecture

(2) cultural activities

(3) extensive foreign trade

(4) Sufi movement

Answer: 2

18. Which Chola King carried out the first naval expedition against lands in South-east Asia?

(1) Rajendra I

(2) Rajaraja I

(3) Parantaka I

(4) Aditya I

Answer: 1

19. Why was Sangam literature given that name?

(1) It was the name of the first king in whose reign the literature was produced

(2) Madurai was situated at the confluence of two rivers

(3) Poets and scholars of the Sangam academies of Madurai produced the literature

(4) None of the above

Answer: 3

20. The success of large-scale cultivation during the Chola times was mainly due to

(1) construction of wells for tapping groundwater

(2) availability of canals to carry water to the fields

(3) construction of tanks for storing rainwater

(4) all of the above

Answer: 4

21. Why were members of the committees of the Sabha՚s in Chola times selected by a lottery system?

(1) So as not to create problems in the villages in case the committee members were appointed

(2) It was the order of the king to do so

(3) Since the persons who could participate in the lottery were limited due to the qualifications required, any of them could function equally well in the committees

(4) None of the above

Answer: 3

22. Why did the various kingdoms of the time wage the tripartite struggle to capture Kannauj?

(1) The kingdom of Kannauj had challenged all of them of capture it

(2) People of Kannauj were very poor

(3) Kannauj was in the fertile Gangetic belt where agriculture was flourishing

(4) None of the above

Answer: 3

23. For what are the two inscriptions form Uttaramerur during the reign of king Prantaka I famous?

(1) They give information about the methods of irrigation followed at that time

(2) They give detailed information regarding the Sabha, an institution of Brahmin villages

(3) They give detailed information about a non-Bhrahminical village called Ur

(4) None of the above

Answer: 2

24. The bronze idols of the Chola period were created using the ′ lost wax technique. ′ What was coated on the wax mould in this method ′ ?

(1) Mud or clay

(2) Camphor

(3) Bronge

(4) Iron

Answer: 1

25. The Periyapuranam, written in the twelfth century by Sekkizhar, describes

(1) life of Kulothunga II

(2) the conquest of Sri Lanka

(3) the early years of the Chola kingdom

(4) the (poets) legendary lives of the 63 Nayanars

Answer: 4

26. Which of the following was part of temple architecture of the ninth century?

(1) Rangshala (place to perform dance)

(2) Yagya Vedi (seta to perform sacred incantation)

(3) Havan Kund (square pyramid shaped pot with open mouth to hold free)

(4) Decorative gateway (dwara)

Answer: 4

27. Al-Baruni came to India with

(1) Rajendra I

(2) Mahmud of Ghazni

(3) Timur

(4) None of the above

Answer: 2

Developed by: