CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 12

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following Sultans used the Banjaras to transport grains to the city markets?

(1) Alauddin Khalji

(2) Balban

(3) Firoz-Shah-Tughlak

(4) Muhammad-bin-Tughlak

Answer: 1

2. Muhammad-bin-Tughlak shifted his capital from Delhi to Daulatabad

(1) as he was not getting enough revenue from North India

(2) to escape from Mongols

(3) to punish the Southern rulers

(4) to control his empire effectively as Daulatabad was centrally located

Answer: 4

3. Which of the following Sultans died due to a fall from his horse while playing Chaugan a forerunner of the game of Polo?

(1) Ghiyasuddin Balban

(2) Alauddin Khalji

(3) Jalaluddin Khalji

(4) Qutubuddin Aibak

Answer: 4

4. Who among the following was instrumental in eliminating the group of forty nobles after the death of Iltutmish?

(1) Bahram Shah

(2) Firoz Shah

(3) Ghiyasuddin Balban

(4) Razia Sultana

Answer: 3

5. Failure of Muhammad-bin-Tughlak՚s ‘token currency’ can be attributed at

(1) melting of the token coins

(2) large scale minting of counter felt coins

(3) rejection of the token coins by foreign merchants for purchases made from them

(4) Poor Quality of the token coins

Answer: 2

6. The Sultan who did not allow anyone in his court to laugh was

(1) Ghiyasuddin Balban

(2) Qutubuddin Aibak

(3) Alauddin Khalji

(4) Iltutmish

Answer: 1

7. The city of Agra was founded in the year 1504 CE by

(1) Firoz Shah Tughlak

(2) Ibrahim Lohdi

(3) Sikandar Lodhi

(4) Akbar

Answer: 3

8. Which king considered kingship as a divine right?

(1) Razia Sultana

(2) Ghiyasuddin Balban

(3) Alauddin Khalji

(4) Iltutmish

Answer: 2

9. Match the dynasties of the sultanate of Delhi with the years in which they reigned and select the correct alternative accordingly.

Match the Dynasties of the Sultanate of Delhi with the Years in Which They Reigned and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Slave dynasty(i) 1206 to 1290 CE
B. Sayyid dynasty(ii) 1290 to 1320 CE
C. Tughlak dynasty(iii) 1320 to 1413 CE
D. Tughlak dynasty(iv) 1414 to 1451 CE
E. Khalji dynasty(v) 1451 to 1526 CE

(1) (i) (v) (iv) (ii) (iii)

(2) (i) (iv) (iii) (iv) (v)

(3) (iii) (iv) (ii) (v) (i)

(4) (i) (iv) (v) (iii) (ii)

Answer: 4

10. The official language used by Delhi sultanate was

(1) Hindi

(2) Persian

(3) Urdu

(4) Arabic

Answer: 2

11. Although the Sultans of Delhi were fully independent rulers, they looked to the Calipha at Cairo as the source of political authority because

(1) it legitimised their rule

(2) they were able to secure respectability in the Islamic world

(3) it enhanced their status and authority

(4) it satisfied the conscience of their Muslim subjects

Answer: 3

12. The first dynasty of the empire of Vijayanagara was

(1) Hoysala

(2) Sangama

(3) Saluva

(4) Tuluva

Answer: 2

13. The Kingdom of Vijayanagara came into existence during the reign of which Sultan of Delhi?

(1) Muhammad-bin-Tughlak

(2) Alauddin Khalji

(3) Ghiyasuddin Balban

(4) Iltutmish

Answer: 1

14. In Krishinadeva Raja՚s court in Vijayanagar, the ‘Ashtadiggajas’ were

(1) eight elephant statues in his palace

(2) his eight ministers

(3) eight great poets

(4) eight army generals

Answer: 3

15. Timur invaded India during the reign of which dynasty of the Sultanate of Delhi?

(1) Lodhi dynasty

(2) Khalji dynasty

(3) Sayyid dynasty

(4) Tughlak dynasty

Answer: 4

16. Who was the first Delhi Sultan to establish as Ministry of Agriculture?

(1) Muhammad bin Tughlak

(2) Alauddin Khalji

(3) Iltutmish

(4) Ibrahim Lodhi

Answer: 1

17. Which of the following Delhi Sultans did not allow the Ulemas to interfere in matters of state?

(1) Ghiyasuddin Balban

(2) Alauddin Khalji

(3) Qutubuddin Aibak

(4) Iltutmish

Answer: 2

18. What was the duty of the ‘Turkan-i-Chahalgani’ (group of forty) at the court of Iltutmish?

(1) To advise the sultan and help him in administration of the sultanate

(2) To individually rule over the forty provinces of the sultanate

(3) To command the divisions of his army on its various conquests

(4) None of the above

Answer: 1

19. At the time of the Delhi Sultanate the ministers were appointed and dismissed by

(1) the Wazir

(2) the Ulema

(3) the Calipha

(4) the Sultan

Answer: 4

20. Which of the following regions was never fought over between the rulers of Vijayanagara and the Bahmani Sultanate?

(1) The Konkan

(2) The Kaveri delta

(3) The Tungabhadra doab

(4) The Krishna-Godavari delta

Answer: 3

21. Qutubussin Aibak was never really the sovereign ruler of the Delhi Sultanate because

(1) he did not assume the title of the sultan

(2) he did not issue any coins and the Khutba was not read in his name

(3) Both (1) and (2)

(4) he stayed mostly in Lahore

Answer: 3

22. Who was the builder of the ‘Fort City of Siri’ in Delhi?

(1) Alauddin Khalji

(2) Iltutmish

(3) Ibrahim Lodhi

(4) Muhammad-bin-Tughalk

Answer: 1

23. During the reign of Alauddin Khalji, the basic unit measurement of cultivable land (to determine tax) was

(1) bigha

(2) biswa

(3) acre

(4) ghazi

Answer: 2

24. Genghis Khan, the Mongol Chieftain, reached India՚s border during the reign of

(1) Alauddin Khalji

(2) Muhammad-bin-Tughlak

(3) Razia Sultana

(4) Iltutmish

Answer: 4

25. Which contemporary historian and famous traveller was appointed by Muhammad-bin-Tughlak as Chief Qazi of Delhi?

(1) Ziauddin Barani

(2) Shamsi siraj

(3) Ibn Battuta

(4) None of these

Answer: 3

26. What were the duties of the Nayakas in the Vijayanagara kingdom?

(1) Fighting as warriors on behalf of the king

(2) Providing troops, horses etc. for war

(3) Collecting taxes

(4) All of the above

Answer: 4

27. Firoz Shah Tughlak encouraged agriculture. Which of the following steps did he not take in this regard?

(1) Reclamation of waste lands

(2) Settling of agricultural colonies along the canals

(3) Digging new irrigation canals and repairing old canals

(4) Cultivation of profitable crops like wheat and sugar cane

Answer: 1

28. During Ghiyasuddin Tughlak՚s reign, how was agricultural production increased?

(1) He discarded the land measurement system for assessment of land revenue

(2) He brought un-reclaimed land under the plough by encouraging the farmers

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 3

29. Why did Alauddin Khalji order land revenue collect in kind instead of cash?

(1) Demands were promptly realised

(2) Food grains were plentifully made available in the towns, thus ensuring better regulation of the economy

(3) It ensured uniform amount of collection despite fluctuation in prices

(4) It reduced the chances of misappropriation of funds

Answer: 2

30. On what basis can we say that the ‘Tawarikh’ were not an accurate account of the histories of the Delhi Sultans?

(1) They were written by secretaries and administrators in the hope of rich rewards and so only praised the rule of the sultans

(2) The authors stayed in the towns and never visited the villages. So, their information was not accurate

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 3

Developed by: