CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 13

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Bidri was

(1) a type of copperware produced in Bidar

(2) an inlay work in copper and silver done by the artisans of Bidar

(3) a type of silk textile produced in Bidar

(4) a type of cotton taxtile produced in Bidar

Answer: 2

2. Pietra dura was a

(1) metallurgy technology

(2) style of decoration of buildings

(3) role of succession

(4) Greek God

Answer: 2

3. Mughal painting reached its zenith during the reign of

(1) Humayun

(2) Akbar

(3) Jahangir

(4) Shah Jahan

Answer: 3

4. The Vijay Stambha (Tower of Victory) was constructed by Rana Kumbha to commemorate which event?

(1) His victory over Rao Jodha of Marwar

(2) His victory over the Sayyids of Delhi

(3) His victory over the king of Delhi

(4) His victory over the combined armies of Malwa and Gujarat led by Mahmud Khilji

Answer: 4

5. Which of the following commodities constituted the main items of export during Mughal times?

(1) Cotton and silk fabrics

(2) Gold and horses

(3) Opium and indigo

(4) Sugar and salt

Answer: 1

6. Who undertook the translation of the Ramayan into Persina on the command of Akbar?

(1) Abul Fazl

(2) Faizi

(3) Abdul Qadir Badauni

(4) Mulla Sheri

Answer: 3

7. Which of the following statements about Fatehpura Sikri is not correct?

(1) It took more than one generation to builds

(2) Akbar planned the complex on persian principles

(3) All the buildings here were made of red sandstone

(4) The tomb of Salim Chisti is located within it

Answer: 1

8. The Bibi-Ka-Maqbara in Aurangabad, which is like the Taj Mahal in construction, was built in commemoration of Dilras Bano Begum, who was the wife of

(1) Azam Shah

(2) Bahadur Shah I

(3) Shah Jahan

(4) Aurangzeb

Answer: 4

9. Which of the following rulers banned music and dancing?

(1) Ghiyasuddin Balban

(2) Humayun

(3) Aurangzeb

(4) Sheh Shah Suri

Answer: 3

10. The coin ‘rupia’ was firsts issued by which ruler?

(1) Akbar

(2) Sher Shah Suri

(3) Shah Jahan

(4) Bahadur Shah I

Answer: 2

11. Akbar founded the Din-i-Ilahi mainly to

(1) form a club of religions

(2) ensure the communal harmony

(3) end the differences between Hindus and Muslims

(4) establish a national religion acceptable to both Hindus and Muslims

Answer: 4

12. Which is the first Mughal building to be built entirely with marble?

(1) The Taj Mahal in Agra

(2) Tomb of Itmad-ud-Daulah at Agra

(3) Humayun՚s tomb at Delhi

(4) Akbar mausoleum at Sikandra

Answer: 2

13. What was the major technological improvement in temple or fort construction during Mughal and sultanate times when compared with construction before the eleventh century CE?

(1) The weight of the superstructure above doors and windows was carried by arches with a keystone

(2) Limestone cement mixed with stone chips was used making construction quicker and easier

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 3

14. In the Red Fort, Shah Jahan built a ceremonial hall for private audience, what was it called?

(1) Chihil Sutun

(2) Qibla

(3) Diwan-i-am

(4) Diwan-i-khas

Answer: 4

15. During Mughal times, temples in Vrindavan, near Mathura, were constructed in architectural styles like the palaces in Fatehpur Sikri, Why?

(1) Due to cross fertilization of artistic forms and architectural styles between the Hindu and Mughal cultures

(2) It was done as per the orders of the Mughal emperors

(3) Red sandstones were easily available near Vrindavan

(4) None of the above

Answer: 1

16. The technique used in the construction of the Fort at Hampi was

(1) use of limestone mortar to join bricks together

(2) the bricks and stones were wedged together by interlocking only and no cement was used

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 2

17. What was the duty of the Devadasis at Hampi?

(1) Serve the priests of the temples

(2) Worship the Gods and Goddesses

(3) They were temple dancers and used to dance before the deity on ceremonial occasions

(4) All of the above

Answer: 3

18. What is distinctive about the architectural style of the church of Notre Dame in Paris?

(1) It uses stained glass painted with scenes drawn from the bible

(2) It has tall spires and bell towers

(3) It has high pointed arches and flying buttresses

(4) All of the above

Answer: 4

19. What is distinctive about ‘miniature’ paintings, patronised by the Mughal emperors?

(1) They only contain scenes about historical events

(2) They are small size paintings in water colour on cloth or paper

(3) They are stamp size portraits of the monarchs which were presented to their queens

(4) None of the above

Answer: 2

20. In the Bengali temples constructed at this time, what was distinctive about the Chauchala structure?

(1) Four triangular roofs placed on the four walls move up to converge in the centre

(2) A square platform was used as a foundation

(3) Outer walls of the temples were decorated with paintings, ornamental tiles or terractora tablets

(4) All of the above

Answer: 4

21. The Nagara, Dravida and Vesara are

(1) the three mains musical gharanas of India

(2) the three racial groups of the Indian subcontinent

(3) the three main styles of Indian temple architecture

(4) the three linguistic divisions of the Indian sub-continent

Answer: 3

22. Which of the following types of land available during Mughal times did not give any land revenue to the state?

(1) Sayurghal lands

(2) Khalisa lands

(3) Raitwari lands

(4) Jagir lands

Answer: 1

Developed by: