CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 14

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. The Mughal dynasty was belonging to Bhadur Shah Zafar as the Lodhi dynasty belong was to

(1) Bahlol Khan Lodhi

(2) Daulat Khan Lodhi

(3) Ibrahim Lodhi

(4) Sikandar Lodhi

Answer: 3

2. Tulsi Das wrote the Ramacharitamanas during the reign of

(1) Akbar

(2) Jahangir

(3) Aurangzeb

(4) Krishnadeva

Answer: 1

3. Consider the following two statemetns and accordingly select the correct alternative.

A. The battle of Khanua was of greater significance than that of Panipat.

B. It destroyed Afghan resistance to Mughal rule.

(1) A and B are correct and B explains A

(2) A is correct but B is incorrect

(3) A is incorrect but B is incorrect

(4) Both A and B are incorrect

Answer: 4

4. Babar laid the foundation of the Mughal empire by winning which battle?

(1) Battle of Khanua

(2) First Battle of Panipat

(3) Battle of Chanderi

(4) Second Battle of Panipat

Answer: 2

5. When Akbar ascended the throne at the age of 13, who was his regent?

(1) Hemu

(2) Abul Fazal

(3) Bairam Khan

(4) Adham Khan

Answer: 3

6. Match the battles given below with the year of their occurrence and accordingly select the correct alaternative.

Match the Battles Given below with the Year of Their Occurrence and Accordingly Select the Correct Alaternative
A.Second battle of tarain(i)1192 CE
B.Battle of Talikota(ii)1556 CE
C.Second battle of Panipat(iii)1565 CE
D.Battle of Khanua(iv)1527 CE

(1) (i) (iv) (ii) (iii)

(2) (iii) (ii) (i) (iv)

(3) (i) (ii) (iii) (iv)

(4) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: 4

7. Who succeeded Aurangzeb to the Mughal throne in 1707 CE?

(1) Akbar II

(2) Bahadur Shah I

(3) Kambaksh

(4) Azam

Answer: 2

8. The famous Peacock throne and Kohinoor diamond were looted from the Mughal rulers and carried away by

(1) Nadir Shah

(2) Robert Clive

(3) Ahmad Shah Abadi

(4) Muhammad Ghori

Answer: 1

9. To which of the following categories of people were Jagirs not normally assigned in Mughal times?

(1) Royal Princess

(2) Queens

(3) Religious leaders

(4) Nobles of the court

Answer: 3

10. Who was the leader of the Jat uprising against Augangzeb in 1669?

(1) Champat Rai

(2) Gokla of Tilpat

(3) Bir Singh Bundela

(4) Wahhab Bohra

Answer: 2

11. Where did Sher Shah finally defeat Humayun so that he went into exit for 15 years?

(1) Chausa

(2) Panipat

(3) Agra

(4) Kannauj

Answer: 4

12. Where was Akbar born?

(1) Umarkot in Sindh

(2) Tehran in Iran

(3) Kandhar in Afghanistan

(4) Agra

Answer: 1

13. Shivaji՚s second coronation, held 3 months after his initial one, was performed by which Bhrahimin priest?

(1) Samarth Guru Ramdas

(2) Gaga Bhatt

(3) Nischal Puri

(4) Dadaji Khondadev

Answer: 3

14. In which city did Akbar construct his Ibadat Khana (House of worship) in 1575 CE?

(1) Delhi

(2) Fatehpur Sikri

(3) Agra

(4) Sikandra

Answer: 2

15. Who was the first Indian emperor to permit the East India Company to start trade in India?

(1) Bahadur Shah I

(2) Shah Jahan

(3) Akbar

(4) Jahangir

Answer: 4

16. Which Mughal commander signed the treaty of Purandar in 1665 with Chhatrapati Shivaji Maharaj?

(1) Jai Singh I

(2) Bahadur Khan

(3) Shaistha Khan

(4) Jaswant Singh

Answer: 1

17. During Akbar՚s reign, the minister in charge of intelligence and the army was known as

(1) Sipahsalar

(2) Faujdar

(3) Mir Bakshi

(4) Mir-i-Saman

Answer: 3

18. During Mughal times rose essence used by the ladies was imported from Persia till which princess developed the technique to manufacture it locally?

(1) Zebunisa

(2) Nur Jahan

(3) Mumtaz Mahal

(4) Jodhabai

Answer: 2

19. Who was the famous Maratha lady who withstood the onslaught of the Mughal forces?

(1) Tarabai

(2) Parvatibai

(3) Soyarabai

(4) Tulsibai

Answer: 1

20. What was Aurangzeb՚s position when Shah Jahan fell ill?

(1) Viceroy of Afghanistan

(2) Viceroy of Gujarat

(3) Viceroy of Bengal

(4) Viceroy of the Deccan

Answer: 4

21. Which is the correct description of how Humayun died?

(1) He fell from his library՚s staircase and hit his head on a stone

(2) He died in battle when fighting the Rajput՚s

(3) He died a natural death in his led

(4) He died due to malaria

Answer: 1

22. The battle of Haldighati was fought between

(1) Humayun and Rana Sanga

(2) Aurangzeb and Shivaji

(3) Akabar and Rana Pratap

(4) Sher Shah Suri and Humayun

Answer: 3

23. Which ruler of India is given the credit for building the Grand Trunk Road?

(1) Akbar

(2) Krishnadeva Raya

(3) Aurangzeb

(4) Sher Shah Suri

Answer: 4

24. Which of the following Mughal emperor՚s tomb is outside of present-day India?

(1) Akbar

(2) Jahangir

(3) Shah Jahan

(4) Aurangzeb

Answer: 2

25. What is meaning of the word ‘Mansab’ used in Mughal times?

(1) Grant of land

(2) Grade of pay

(3) Rank

(4) An office

Answer: 3

26. Humayun conducted military campaigns against two parts of India, due to which he lost his empire to Sher Shah Suri. Which were these parts of India?

(1) Gujarat and Bengal

(2) Deccan and Vijayanagara

(3) Malva and Kannauj

(4) None of the above

Answer: 1

27. Why did Akbar go to establish friendship with Rajput՚s?

(1) It was politically very fruitful

(2) he needed a peaceful Rajputana to act as a stepping stone for his conquests over Gujarat and the Deccan

(3) Since he so longer had links to Central Asia, he had to make friendly alliances in India

(4) All of the above

Answer: 4

28. What was the major achievement of Mahabat Khan, also known as Mahipat Singh?

(1) He defeated many Rajput kings

(2) He defeated Jahangir and took him captive for almost 3 months

(3) He conquered large parts of the Deccan

(4) None of the above

Answer: 2

Developed by: