CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 15

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Why did Jatis emerge within Varnas, which became the basis of organize Indian society?

(1) Jatis and Varnas are the same

(2) Fierce opposition to Varna system paved the way for development of Jatis

(3) Due to gradual expansion in the social and economic needs of the people, people with new skill sets were required

(4) There was a problem in integrating tribal people into the Varna system

Answer: 3

2. Who among the following was not a leading exponent of the Bhakti Movement?

(1) Kabir

(2) Shankaracharya

(3) Guru Nanak

(4) Srichaitanya

Answer: 2

3. The original meaning of the word ‘Sufi’ was

(1) a cloak of wool

(2) name of a place

(3) a type of poetry

(4) derived from the name of the person who started Sufism

Answer: 1

4. Which of the following was prohibited/illegal during the reign of the Delhi sultans?

(1) Jauhar

(2) Sati

(3) Window remarriage

(4) None of the above

Answer: 3

5. Which of the following statements is true about Mughal times?

(1) The rulers were highly educated and cultured

(2) The princes patronized education and learning very liberally

(3) Babar invented a style of verse in Persian called Mubaiyan

(4) All of the above

Answer: 4

6. Which of the following Sufi saints adopted yogic breathing exercises so much, so that yogis called him a ‘Sidh’ or ‘Perfect’ ?

(1) Salim Chisti

(2) Nizamuddin Auliya

(3) Farid

(4) Nasiruddin Chairagh-i-Delhi

Answer: 2

7. Which were the measures taken by Akbar to liberalize his rule after his marriage with the Rajput Princess of Amber?

(1) Total withdrawal of Jaziya on the Hindus

(2) Withdrawal of pilgrim taxes

(3) No forcible conversion of prisoners of war to Islam

(4) All of the above

Answer: 4

8. Match the following forms of classical dance with the state/region of their origin and select the correct alternative accordingly.

Match the Following Forms of Classical Dance with the State/Region of Their Origin and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Kathakali(i) Andhra
B. Bharatanatyam(ii) North India
C. Kuchipudi(iii) Kerala
D. Kathak(iv) Tamil Nadu

(1) (iii) (iv) (ii) (i)

(2) (i) (iv) (ii) (iii)

(3) (iii) (iv) (i) (ii)

(4) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: 3

9. What was the main these of Kathak dances?

(1) They depicted the Rasalila of Radha-Krishna

(2) For dances and songs depicting everyday life in the hinterland

(3) Famous battles depicted in the form of songs and dances

(4) None of the above

Answer: 1

10. What was the major difference between the Alvars and Nayanars in South India?

(1) The Alvars were devoted to Shiva while the Nayanars were devoted Vishnu

(2) The Alvars were devoted to Vishnu while the Nayanars were devoted to Shiva

(3) The Alvars worshipped all Gods and Goddesses whereas the Nayanars only worshipped Bhrahma

(4) None of the above

Answer: 2

11. Shankara, the famous philosopher of the 8th century CE was born in present day

(1) Tamil Nadu

(2) Karnataka

(3) Kerala

(4) Andhra Pradesh

Answer: 3

12. Where were the four Mathas established by Shankara located?

(1) Madurai, Somnath, Konark and Kedarnath

(2) Badrinath, Dwarka, Rameshwaram and Puri

(3) Rameshwarama, Dwarka, Konarak and Badrinath

(4) Sringeri Dwarka, Joshimath and Puri

Answer: 4

13. What wa the main thinking of Shankara about this world?

(1) He considered this world as a supreme soul

(2) He considered this world to be and illusion, which is known as ‘Maya’ in Indian Philosophy

(3) He considered the world as a place to enjoy the pleasures of life

(4) He did not define the world in any way

Answer: 2

14. Sri Ramanuja was a leading expounder of which school of Indian Philosophy?

(1) Vedanta

(2) Mimansa

(3) Samkhya

(4) Vaisheshika

Answer: 1

15. The saint-poets of Maharashtra like Jnaneshwar and Tukaram rejected which traditional idea of the South Indian Hindus?

(1) Ritualism and outward display of piety

(2) Social differences based on birth

(3) Renunciation of wordly life

(4) All of the above

Answer: 4

16. Tulsidas wrote his Ramcharitmanas in which language?

(1) Awadhi

(2) Hindi

(3) Sanskrit

(4) Bhojpuri

Answer: 1

17. Surdas, who composed the Sahitya Lahari, expressed his devotion to which God?

(1) Rama

(2) Vishnu

(3) Krishna

(4) Shiva

Answer: 3

18. Shankaradeva of Assam set up Namghars, what were these?

(1) Houses for the poor to stay in

(2) Houses of recitation and prayer

(3) Houses of the untouchables

(4) None of the above

Answer: 2

19. What was the unique feature of the compositions of the Bhakti Saints?

(1) They were composed in the regional languages

(2) They were composed in the form of songs

(3) They were orally handed down from generation to generation

(4) All of the above

Answer: 4

20. Why did Mirabai, a Bhakti Saint married to Rana, leave the Rana՚s place?

(1) She was fed up of the false decorum of a princely life

(2) The Rana tried to poisen her

(3) Her family did not allow her to worship Krishna

(4) All of the above

Answer: 3

21. What was the family occupation of Kabir՚s family?

(1) Julaha (weaver)

(2) Kumhara (potter)

(3) Ulemas (muslim priests)

(4) Kisan (agriculturists)

Answer: 1

22. The language of Kabir՚s dohas (poetry) was

(1) Urdu

(2) Spoken Hindi

(3) Sanskrit

(4) Bhojpuri

Answer: 2

23. What was the earlier name (in Guru Nanak՚s time) for what is known as a Gurdwara?

(1) Guru Granth

(2) Langar

(3) Mandir

(4) Dharmsthal

Answer: 4

24. For what did Guru Nanak insist about from his followers?

(1) They must renounce the world totally

(2) They should give alms to beggars

(3) They should be householders and should have productive and useful occupations

(4) They should all be untouchables

Answer: 3

25. Which Sikh Guru established the Khalsa Panth in 1699?

(1) Guru Angad

(2) Guru Gobind Singh

(3) Guru Arjan Dev

(4) Guru Nanak

Answer: 2

26. Martin Luther founded which Christian sect?

(1) Protestant

(2) Roman Catholic

(3) Syrian Christians

(4) Mormons

Answer: 1

27. What were the three terms used by Guru Nanak for the essence of his teaching?

(1) Bhakti, work, and cleanliness

(2) Japna, karna and chhakna

(3) Nam, dan and isnan

(4) None of the above

Answer: 3