CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 16

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. In Bengal, temples and other religious structures were often built by individuals or groups, who were becoming powerful in order to

(1) ensure that they did good ‘Karma’

(2) demonstrate a marvel of architecture to the society

(3) add value to the surroundings

(4) demonstrate their power, proclaim their piety, and gain followers

Answer: 4

2. Who built the ‘Char Minar’ , a famous monument in Hyderabad?

(1) Ibrahim Qutub Shah

(2) Quli Qutub Shah

(3) Ali Adil Shah

(4) Muhammad Qutub Shah

Answer: 2

3. Which Mughal emperor gave land for the construction of the Golden Temple at Amritsar?

(1) Akbar

(2) Jahangir

(3) Humayun

(4) Shah Jahan

Answer: 1

4. Most of the Muslim poets and authors who enriched Indian literatures through their writings during the sultanate and Mughal periods were

(1) Central Asian Muslims

(2) Indian Muslims

(3) Sufi saints or followers of Sufism

(4) Hindu converts

Answer: 3

5. Which of the following were considered the highest caste among the Muslims at this time?

(1) Upper caste Hindu converts

(2) Families of foreign origin

(3) Warrior castes

(4) Clean occupational castes

Answer: 2

6. Which of the following rulers of Bengal during the Mughal period employed Hindu officers like Purandar, Rup and Sanatan?

(1) Alauddin, Rup and Sanatan?

(2) Alauddin Ali Shah

(3) Nasiruddin Nusrat Shah

(4) Sher Khan Sur

Answer: 1

7. The Sikh Guru who fought against the Mughals was

(1) Guru Tegh Bahadur

(2) Guru Arjan Dev

(3) Guru Gobind Singh

(4) Guru Nanak

Answer: 3

8. Who was the Rajput Mansabdar who revolted against the rule of Aurangzed?

(1) Jaswant Singh

(2) Askaran Rathore

(3) Ajit Singh

(4) Durgadas Rathore

Answer: 4

9. Which one of the following tribal societies was divided into khels?

(1) Bhil

(2) Gond

(3) Ahom

(4) Santhal

Answer: 3

10. Match the tribes with the regions in which they were located and select the correct alternative accordingly.

Match the Tribes with the Regions in Which They Were Located and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Khokhar(i) Multan and Sindh
B. Arghuns(ii) Maharashtra
C. Cheros(iii) Punjab
D. Kolis(iv) Jharkhand

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (iii) (i) (iv) (ii)

(3) (i) (iv) (iii) (ii)

(4) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: 2

11. Garha Katanga was a state of which tribal people during the sixteenth century CE?

(1) The Ahoms

(2) The Mundas

(3) The Oraons

(4) The Gonds

Answer: 4

12. The Nath literature in Bengal, which concerns the worship of Dharma Thakur, belongs to which category of Bengali literature?

(1) The category which was independent of Sanskrit literature

(2) The category indebted to Sanskrit literature

(3) The category related to Persian and European literature

(4) None of the above

Answer: 1

13. Which fish is considered as a ‘Vegetarian’ food in Bengal?

(1) No blood is split when a fish die

(2) Popularity of fish in the local diet made the Bhrahmanieal authorities relax this prohibition for the Bengali Bhrahmins

(3) It is not a living being

(4) None of the above

Answer: 2

14. Match the famous names with their locations and select the correct alternative accordingly.

Match the Famous Names with Their Locations and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Anantavarman(i) Puri
B. Jagannatha(ii) Bengal
C. Mahodayapuram(iii) Odisha
D. Mangalakavya(iv) Kerala

(1) (iii) (iv) (i) (ii)

(2) (iv) (i) (ii) (iii)

(3) (iii) (i) (iv) (ii)

(4) (iii) (ii) (iii) (iv)

Answer: 3

15. Which of the following was the main functions of the Peshwa under shivaji՚s?

(1) He advised the king about external affairs

(2) He headed the Accounts and Finance Ministry

(3) He fixed the dates of the festivals

(4) He looked after the general interest and welfare of the state

Answer: 4

16. The Maratha Chieftain Shambhaji was executed during the reign of which Mughal emperor?

(1) Mahabat Khan

(2) Aurangzeb

(3) Bahadur Shah I

(4) Shah Jahan

Answer: 2

17. The Finance Minister of Shivaji was named

(1) Amatya

(2) Pandit Rao

(3) Samanta

(4) Shambhaji

Answer: 1

18. The Maratha power reached the Zenith of its glory during the reign of

(1) Balaji Vishwanath

(2) Baji Rao II

(3) Balaji Baji Rao

(4) Shivaji

Answer: 3

19. The tax collected by the Marathas was known as

(1) Buranji

(2) Sardeshmukhi

(3) Jazia

(4) Chauth

Answer: 4

20. The immediate successors of Shivajis descendants who came into power in the Maratha Kingdom were

(1) Bhonsles

(2) Peshwas

(3) Gaikwads

(4) Holkars

Answer: 2

21. Which of the following Peshwas preached the ideal of Hindu Padpadshi?

(1) Baji Rao I

(2) Balaji Vishwanath

(3) Madhav Rao II

(4) Baji Rao II

Answer: 1

22. Which bodyguards of Shivaji accompanies him during his famous escape bid from Afzal Khan՚s captivity?

(1) Dev Nath

(2) Gopi Nath

(3) Sambhuji Kavji

(4) Sonaji Pant

Answer: 3

23. Which of the following Maratha Chieftains is not correctly paired with the city he operated from?

(1) Peshwa - Pune

(2) Bhonsle - Indore

(3) Scindia - Gwalior

(4) Gaikwad – Baroda

Answer: 2

24. Saranjami system was an important feature of

(1) Toluqdari system

(2) Mughal administration

(3) Khalsa Panth

(4) Maratha revenue system

Answer: 4

25. The Kangra style of miniature painting was developed by Mughal artists who migrated to the hills of Kangra from the plains. Why did the artists migrate to the hills?

(1) To escape from Nadir Shah՚s invasion in 1739 CE

(2) The artists could paint without disturbance in the hills

(3) The colors would dry faster in the cool climate

(4) The Mughals did not want their subjects to see the paintings

Answer: 1

26. Ahmedabad is a hub of cotton textile industry. Which of the following is one of the factors for flourishing textile industries in Ahmedabad?

(1) Availability of cheap labor force

(2) It is situated close to cotton growing area

(3) It has easy access to the Tuticorin port

(4) Industrial policy of the Indian Government

Answer: 2

Developed by: