CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 17

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Who of the following was impeached by the British Parliament?

(1) Cornwallis

(2) Charles Clive

(3) Warren Hastings

(4) T B Macaulay

Answer: 3

2. The East India Company used the Diwani revenue from Bengal, primarily in

(1) building schools, colleges, and universities

(2) purchasing cotton and silk textiles in India

(3) amassing stocks of gold and silver to replenish the dwindling stocks in Britain

(4) constructing bridges and roads

Answer: 2

3. The East India Company set up a factory in Bengal on the banks of the Hugli in 1651 to

(1) establish a base from which the factory could operate

(2) manufacture cotton textiles for exporting to England

(3) buy spices for sending them to England

(4) buy indigo (Neel) from local farmers and send it to England

Answer: 1

4. The division of the periods of Indian History into an ‘Ancient’ , ‘Medieval’ and ‘Modern’ also has problems. Which of the following is one of the problems in it?

(1) Three periods are insufficient to describe Indian History

(2) The concept has been borrowed from the West, where the ‘Modern’ period was associated with science, reason, democracy, liberty, and equality

(3) Indian History seems to have clear lines of distinction between ‘Ancient’ and ‘Medieval’ and between ‘Medieval’ and ‘Modern’ periods

(4) Tripartite division reflects gradual growth of the Indian State

Answer: 2

5. Siraj-ud-Daula was defeated by Robert Clive at the

(1) Second Battle of Khanua in 1765

(2) Third Battle of Panipat in 1565

(3) Battle of Plassey in 1765

(4) Battle of Plassey in 1757

Answer: 4

6. Who founded the French East India Company?

(1) J F Dupleix

(2) De Faye

(3) J B Colbert

(4) Dumas

Answer: 3

7. Which Indian rulers requested Napoleon՚s help to drive the British from India?

(1) Tipu Sultan

(2) Rani Laxmibai of Jhansi

(3) Shivaji

(4) Hyder Ali

Answer: 1

8. The final defeat of the Maratha confederacy occurred during the time of

(1) Marquess of Wellesley

(2) Warren Hastings

(3) Lord Cornwallis

(4) Lord Curzon

Answer: 2

9. The first Governor-General of India was

(1) Lord Cornwallis

(2) Marquess of Wellesley

(3) Robert Clive

(4) Warren Hastings

Answer: 4

10. The Governor-General of Fort William was made the Governor-General of India by which Act?

(1) Government of India Act, 1858

(2) East India Company Act, 1813

(3) Charter Act of 1833

(4) Act of Buxar, 1785

Answer: 3

11. Who united all the Sikhs to found a kingdom in the Punjab?

(1) Maharaja Ranjit Singh

(2) Guru Gobind Singh

(3) Guru Tegh Bahadur

(4) Raja Man Singh

Answer: 1

12. The Doctorine of Lapse was introduced by

(1) Lord Curzon

(2) Warren Hastings

(3) Lord Canning

(4) Lord Dalhousie

Answer: 4

13. Which former Governor-General was impeached in England for his actions in India?

(1) Lord Cornwallis

(2) Warren Hastings

(3) Lord Ripon

(4) Lord Wavell

Answer: 2

14. The Asiatic society of Bengal was founded in 1784 CE for what purpose?

(1) For developing English education in India

(2) For carrying out social reforms

(3) To enhance and further the cause of oriental research

(4) To examine the colonical policy of the British against the Indians

Answer: 3

15. The first major British Parliamentary Act intended to overhaul the management of the East India Company՚s rule in India was

(1) Regulating Act of 1773

(2) Charter Act of 1833

(3) Pitt՚s India Act

(4) Rowlatt Act

Answer: 1

16. Which British Governor-General introduced the Postage Stamp in India?

(1) Lord William Bentick

(2) Lord Dalhousie

(3) Lord Auckland

(4) Lord Canning

Answer: 2

17. Which two European countries fought the Battle of Wandiwash in 1760?

(1) Holland and Spain

(2) Spain and Portugal

(3) Portugal and Britain

(4) Franch and Britain

Answer: 4

18. Railways were first introduced in India during the reign of which Governor-General?

(1) Marquess of Wellesley

(2) Lord Curzon

(3) Lord Dalhousie

(4) Lord Ripon

Answer: 3

19. The annexation of which state was not done by using the Doctorine of Lapse?

(1) Awadh

(2) Jhansi

(3) Nagpur

(4) Satara

Answer: 1

20. Which British Commander established the first British Settlement in what is now known as Kolkata?

(1) Captain William Heath

(2) Job Charnock

(3) Robert Clive

(4) Captain Nicholson

Answer: 2

21. The most important French settlement in Bangal at that time was

(1) Hugli

(2) Mushidabad

(3) Dhaka

(4) Chandernagar

Answer: 4

22. The French got the site of Pondicherry from

(1) the king of Chandernagar

(2) Shaista Khan

(3) the Adilshahi Sultans of Bijapur

(4) Qutubshahi Sultan of Golconda

Answer: 3

23. Where did the main commercial interest of the Dutch lie?

(1) The Spice Islands of Indonesia

(2) Sri Lanka

(3) West Coast of India

(4) The Bay of Bengal

Answer: 1

24. Where did the British open their first factory in South India in 1611?

(1) Vishakhapatnam

(2) Masulipatam

(3) Armagaon

(4) Madras

Answer: 2

25. The British fortified Bombay because of

(1) the activities of Portuguese pirates

(2) activities of the Pindaris and the grave law and order situation

(3) threatening activities of the Mughal emperors

(4) the threat posed to English trade by the rising power of the Marathas

Answer: 4

26. In 1720 CE, the British Government enacted a legislation called the Calico Act to

(1) produce Calico textiles in England

(2) ban the use of printed cotton texilte Chintz in England

(3) punish rebels from Calicut

(4) promote Calico industry in England

Answer: 2

27. Who among the following is associated with the suppression of Thugs from 1828 onwards?

(1) General Henry Prendergast

(2) Alexander Burns

(3) Captain William Sleeman

(4) Captain Robert Pemberton

Answer: 3

Developed by: