CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 18

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. The two main systems of Indigo cultivation were

(1) Nij and Kij

(2) Nij and Ryoti

(3) Kharif and Rabi

(4) Nij and terrace farming

Answer: 2

2. Plantations, a type of commercial farming, require a large amount of

(1) Only capital

(2) land and labour

(3) labour and capital

(4) land and capital

Answer: 2

3. ‘Ryotwari’ was started by which Governor in India?

(1) Sir Thomas Monro

(2) John Stuart Mill

(3) Sir Edward Colebrooke

(4) Warren Hastings

Answer: 1

4. The main objective of Lord Cornwall՚s in imposing the permanent settlement in India was

(1) the British did not want the peasants to be given power over the land they cultivated

(2) he realized that Indian agriculture and trade were ruined

(3) he thought that the agriculture system in India is not producing the large surplus that the Company had hoped for

(4) the peasants demanded the British to impose and idealistic law about agriculture

Answer: 3

5. Why was the production of the company՚s two major export items, silk, and cotton, declining?

(1) Agro-based items were not in demand and so cultivators were not producing them

(2) Handicraft production had declined and so demand of cotton and silk was less

(3) Cultivators felt that producing more will get more revenue for the Company, thus making their rule even more oppressive

(4) Decline of agriculture in general had affected production of silk and cotton, as they were agro based

Answer: 4

6. The worst sufferers of the British economic policies in India were

(1) peasants and artisans

(2) merchants and bankers

(3) the local rulers

(4) the moneylenders

Answer: 1

7. The British enriched themselves by forcing the Indians to produce

(1) Indigo

(2) Opium

(3) Both Indigo and Opium

(4) Cotton

Answer: 3

8. The main reason for the permanent indebtedness of the peasantry was

(1) false accounting

(2) high rate of interest on loans

(3) forged signatures on agreements

(4) making the debtor sign for larger amounts than he had borrowed

Answer: 2

9. The rural capitalist class which emerged as a result of the British economic policies in India consisted of

(1) Zamindars and Samantas

(2) big landlords

(3) moneylenders

(4) All of the above

Answer: 4

10. Why did the Mahalwari System of collection of land revenue fail?

(1) Excessive state demand and rigidity in its working

(2) It was introduced only as temporary measure till the Ryotwari System was implemented

(3) Individual rights in the land were recognized and guaranteed by the state

(4) None of the above

Answer: 1

11. Which Governor of Madras spread the Ryotwari System all over South India?

(1) Sir George Barlow

(2) S R Lushington

(3) Thomas Monro

(4) Lord Hobart

Answer: 3

12. Match the crops produced with the provinces where they were produced and select the correct alternative accordingly.

Match the Crops Produced with the Provinces Where They Were Produced and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Sugarcane(i) Assam
B. Jute(ii) Bengal
C. Cotton(iii) Uttar Pradesh
D. Tea(iv) Maharashtra

(1) (i) (ii) (iii) (iv)

(2) (iv) (iii) (ii) (i)

(3) (iv) (ii) (iii) (i)

(4) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: 4

13. To make violet and blue dyes for cloth, why was the indigo plant used more often than the woad plant?

(1) Woad plant was not grown in tropical regions

(2) Indigo produced a rich blue colour, whereas the dye from woad was pale and dull?

(3) Growing the woad plant was very costly when compared with indigo

(4) All of the above

Answer: 2

14. In 1788, Britain imported only 30 % of the Indigo from India whereas by 1810, this had increased to 95 % . Why?

(1) Commercial agents and officials of the East India Company invested in setting up Indigo plantations in India

(2) Many Britishers came to India and become Indigo planters

(3) The indigo plantations in the Caribbean Islands had collapsed due to rebellion and abolition of slavery there the French

(4) All of the above

Answer: 4

15. What was the main reason why cultivation of Indigo under the ‘Nij’ system could not be increased?

(1) Nij system required large areas in compact blocks and these were not available

(2) Labor was not available on a large scale, as the labor was busy with rise cultivation

(3) It required large numbers of afforded by the cultivators

(4) All of the above

Answer: 4

16. In an Indigo factory of the 1800՚s there were three vats through which the Indigo passed for its production. In which order were these vats arranged? select the alternative accordingly.

(1) Fermenting vat ⇾ beating vat ⇾ settling vat

(2) Fermenting vat ⇾ settling vat ⇾ beating vat

(3) Settling vat ⇾ beating vat ⇾ fermenting vat

(4) Beating vat ⇾ fermenting vat ⇾ settling vat

Answer: 1

17. In 1859, why did the Indigo peasant՚s rebel against the planters?

(1) Their wages were very low

(2) Intellectuals from Calcutta and incited them

(3) They felt that they had the support of the zamindars and village headman

(4) Queen Victoria had declared that Indigo need not be grown

Answer: 3

18. What was the major finding of the Indigo Commissioner set up by the British in 1860 CE to enquire into the system of Indigo production?

(1) Indigo plantation was to be closed down

(2) No planter should be forced to cultivate Indigo against his will

(3) The Britishers should try to set up Indigo plantations outside India

(4) None of the above

Answer: 2

19. What were the tasks the East India Company undertook to organize rural areas of India?

(1) Organize the resources which would field revenue

(2) Produce the crops it wanted for export

(3) Redefine the rights of the people in favor of the company

(4) All of the above

Answer: 4

20. Due to the rebellion in the Indigo plantations in Bengal, some of the planters shifted their plantations to which state?

(1) Asam

(2) Bihar

(3) Kashmir

(4) Maharashtra

Answer: 2

21. The first Bengali political drama to present the story of the brutality of English indigo planters was titled

(1) Rast Goftar

(2) Neel Kamal

(3) Neel Darpan

(4) Shweta Prakash

Answer: 3

22. Which of the following land tenure systems was introduced by Lord Cornwall is in 1793 CE?

(1) Zamindari

(2) Mahalwari

(3) Ryotwari

(4) Inamdari

Answer: 1

Developed by: