CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 19

Get top class preparation for CTET-Hindi/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET-Hindi/Paper-2.

1. What problems did shift cultivators face under the British rule?

(1) Exploitation

(2) Decline in their agricultural production

(3) Their movement was restricted

(4) Unemployment

Answer: 2

2. The major participants in revolts from Chhotanagpur and Orissa areas were

(1) former rulers

(2) land owners

(3) aboriginal tribes

(4) all of these

Answer: 4

3. Which of the following tribal rebelled during 1831 - 32 CE since their villages were being transferred from their headmen to the revenue farmers from outside?

(1) Chuars of Jungle Mahal

(2) Hos of Sinbghum

(3) Koks of Chhotanagpur

(4) Bhumji of Manbhum

Answer: 3

4. What was the reason for the start of the uprising of the Khasis in 1829 in Assam?

(1) The induction of many British soldiers to build a road between Guwahati and Sylhet

(2) Imposition of a cess by the British to finance the building of a road in the Khasi hills

(3) The oppression by revenue officers

(4) None of the above

Answer: 1

5. What was the major occupation of the Baiga tribe found in Mandla and Balaghat districts of Madhya Pradesh?

(1) Settled cultivation

(2) Trading

(3) ‘Slash and burn’ cultivation

(4) Hunting gathering

Answer: 3

6. What major change in the life of tribal occurred during British rule?

(1) The tribal chiefs lost most of their administrative powers and were unable to fulfill their traditional functions

(2) The shifting cultivators were severally restricted in their movement from place to place

(3) The change in Forest Laws by the British forced the tribal to find other means of livelihood

(4) All of the above

Answer: 4

7. The revolt of Songram Sangma in 1906 took place in the state of

(1) Assam

(2) Manipur

(3) Tripura

(4) Sikkim

Answer: 1

8. The Forest Satyagraha in the central provinces took place in which decade of the twentieth century CE?

(1) 1950s

(2) 1930s

(3) 1920s

(4) 1990s

Answer: 2

9. The British anthropologist who lived among the Baigas and Khods of Central India was

(1) James Christopher

(2) Edwin James

(3) Verrier Elwin

(4) Richard Smith

Answer: 3

10. Which of the following tribes originally lived in the forest of Orissa?

(1) Van Gujjars

(2) Baigas

(3) Bhils

(4) Khonds

Answer: 4

11. What does ‘Beggar’ mean?

(1) To work for wages

(2) Forced labor

(3) Searching for work

(4) It is the name of a tribe

Answer: 2

12. When the British extended their control over the forests, they declared that forests were

(1) state՚s property

(2) company՚s property

(3) government՚s property

(4) personal property

Answer: 1

13. Santhals reared cocoons in which area of present-day Jharkhand?

(1) Hazaribagh

(2) Deoghar

(3) Jamshedpur

(4) Alibagh

Answer: 1

14. The British arrested Birsa Munda in the year

(1) 1875 CE

(2) 1889 CE

(3) 1895 CE

(4) 1899 CE

Answer: 3

15. Birla Munda died due to which disease?

(1) Cancer

(2) Tuberculosis

(3) Small Pox

(4) Cholera

Answer: 4

16. In Central India, under the British land settlements, the tribal chiefs got titled like

(1) Sarkar

(2) Sirdar (leader)

(3) Sardar

(4) Raja

Answer: 2

17. Which category of non-tribal people were settled by the British during the 19th century CE in present day Jharkhand?

(1) Muslims and Sikhs

(2) Rajput՚s

(3) Tamils

(4) Gujaratis

Answer: 1

18. Which Adivasi tribe of Andaman Islands was drastically reduced in number when it encountered the first Britishers to land there in 1789, due to an epidemic causing many deaths?

(1) Mankis

(2) Bhils

(3) Jarwas

(4) Gonds

Answer: 3

19. What were the major points which Birsa Munda mentioned about ‘golden age’ of the past?

(1) The world was like heaven with everybody happy

(2) The Mundas planted trees, practiced cultivation, tapped natural springs, and constructed embankments

(3) The Mundas were rick, ate fruits from orchards, practiced ‘Jhum’ cultivation and celebrated festivals with dancing

(4) None of the above

Answer: 2

20. The British considered the tribal who lived in the forests as

(1) cannibals

(2) warriors

(3) dangerous people

(4) wild and savage

Answer: 4

Developed by: