CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 2

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. With which of the following periods do we associate the ‘microlith’ implements?

(1) Palaeolithic

(2) Mesolithic

(3) Neolithic

(4) Charcolithic

Answer: 2

2. Which was the first metal used by man?

(1) Silver

(2) Copper

(3) Bronze

(4) Brass

Answer: 2

3. The stone age people had the first domestic

(1) asses

(2) horses

(3) dogs

(4) sheep

Answer: 4

4. Man passed from the food gathering stage to the food producing stage in the

(1) Palaeolithic Age

(2) Mesolithic Age

(3) Neolithic Age

(4) Chalcolithic Age

Answer: 3

5. The greatest invention of men in Palaeolithic age was

(1) fire

(2) potter՚s wheel

(3) metal implements

(4) spinning of cloth

Answer: 1

6. Which one of the following statements is not correct?

(1) The palaeolithic man in India know the use of fire

(2) Palaeolithic graves have been found in Guntur and Kurnool districts in South India

(3) Pre-historic paintings have been found in Kaimur range and Mirzapur districts

(4) The Copper Age and the Early Iron Age can be distinguished in North India. However, the Iron Age immediately succeeds the Stone Age in South India

Answer: 1

7. With which Period do we associate the ‘megalithis’ ?

(1) Neolithic

(2) Chalcolithic

(3) Mesolithic

(4) Pleistocene

Answer: 1

8. Homo sapiens the modern human being, first appeared in the

(1) Middle Palaeolithic age

(2) Early Palaeolithic age

(3) Upper Palaeolithic age

(4) Mesolithic age

Answer: 3

9. The black and red pottery is noteworthy of which phase?

(1) Bronze age

(2) Neolithic age

(3) Chalcolithic phase

(4) None of these

Answer: 3

10. Which of the following is not a site of Neolithic cultures of India?

(1) Nagpur

(2) Brahmagiri

(3) Burzahom

(4) None of these

Answer: 1

11. Neolithic settlements of Indian are deated around

(1) 8000 BC

(2) 6000 BC

(3) 7000 BC

(4) None of these

Answer: 2

12. The period when men used both stones and copper tools is known as the

(1) Monolithic age

(2) Chalcolithic age

(3) Neolithic age

(4) Metal age

Answer: 4

13. Nomad man started setting in

(1) Palaeolithic age

(2) Mesolithic age

(3) Neolithic age

(4) None of these

Answer: 3

14. Palaeolithic remains have been discovered in

(1) Lucknow

(2) Kolkata

(3) Punjab

(4) Bellary

Answer: 4

15. At which of the following places have excavations in recent years brought to light new evidence of Neolithic sites in India?

(1) Hamren in Asom

(2) Daimabad in Ahmednagar

(3) Hulas in Saharanpur

(4) Sringaverapur in UP

Answer: 1

16. The earliest evidence of silver in India is found in the

(1) Harappan culture

(2) Chalcolithic cultures of Western India

(3) Vedic texts

(4) Silver punch marked coins

Answer: 1

17. Archaeological excavations have revealed remains of stadium in

(1) Tanjore

(2) Lothal

(3) Broach

(4) Sopara

Answer: 2

18. At which of the following places has the largest belt of painted rock shelters of pre-historic period been discovered?

(1) Bhaja

(2) Ajanta

(3) Bhimbetaka

(4) None of these

Answer: 3

Developed by: