CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 20

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following three universities were established in the year 1857 by the British?

(1) Calcutta, Bombay, and Delhi

(2) Calcutta, Madras and Bombay

(3) Calcutta, Madras and Banaras

(4) Calcutta, Bombay, and Punjab

Answer: 2

2. Because of the revolt of 1857, which of the following was a change initiated by the British Parliament?

(1) The land and property of prominent Hindu and Muslim citizens who supported the revolt, were confiscated

(2) Pathan and Sikh soldiers were banned from joining British Indian Army

(3) All ruling chiefs of the country were warned that military action would be taken against them if they supported any rebellion

(4) A member of the British Cabinet was appointed secretary of States for India

Answer: 4

3. The last Mughal ruler of India, Bahadur Shah II, was exiled by the British and sent to

(1) Mandalay

(2) Port Blair

(3) Rangoon

(4) Mauritius

Answer: 3

4. The leader of the 1857 revolt in Delhi was

(1) Bakht Khan

(2) Bahadur Shah II

(3) Begum Zeenat Mahal

(4) Nawab Wajid Ali Shah

Answer: 1

5. British paramountcy in India was completed in 1856 with the annexation of

(1) Punjab

(2) Sindh

(3) Awadh

(4) Carnatic

Answer: 3

6. The title of Governor-General was changed to Viceroy in the year

(1) 1895 CE

(2) 1858 CE

(3) 1877 CE

(4) 1880 CE

Answer: 2

7. The person who fired the first shot in the rebellion 1857 CE was

(1) Bakht Khan

(2) Tantya Tope

(3) Rani Lakshmibai

(4) Mangal Pandey

Answer: 4

8. Which one of the following is considered to have sparked off the 1857 revolt?

(1) Introduction of greased cartridges for the new Enfield Rifle

(2) The annexation of Awadh

(3) The anti-sati legislation

(4) The killing of innocent Indians

Answer: 1

9. After which event did the British Government start ruling India directly?

(1) Battle of Plassey

(2) Third Battle of Panipat

(3) Rebellion of 1857

(4) War of Mysore

Answer: 3

10. Open revolt of the Sepoys-en-masse occurred in 1857 for the first time at

(1) Barrackpore

(2) Meerut

(3) Kanpur

(4) Behrampur

Answer: 2

11. Sir Huge Rose said the following about whom, ‘The best and bravest military leader of the rebels’ ?

(1) Bahadur Shah II

(2) Nana Saheb

(3) Tantya Tope

(4) Rani Lakshmibai of Jhansi

Answer: 4

12. Why did the People in Bombay and Madras Presidencies not rise in revolt like the Northern provinces?

(1) The armies of Bombay and Madras Presidencies were more localized and caste neutral armies

(2) No annexation of kingdoms was carried out by the British in these areas

(3) They had very tolerant and enlightened administrators

(4) They were far away from the Capital

Answer: 1

13. One of the measures taken by Lord Dalhousie caused the civilian leaders to join the revolt started by the sepoys. What was this measure?

(1) Introduction of the railways, post, and telegraph

(2) Stopping the pensions of former rulers

(3) Application of the Doctorine of Lapse strictly

(4) Annexation of native states on the plea of mismanagement

Answer: 3

14. Which of the following statements is not correct?

(1) The part played by introduction of greased cartridges in starting the revolt is highly exaggerated

(2) No effort was made to rectify the situation, even after the reservation of the Indian troops about using the greased cartridges was brought to the notice of the authorities

(3) Many sepoys believed that the company was deliberately trying to destroy their religion

(4) Troops believed that the grease used on the cartridge was made from Cow or Pig fat

Answer: 2

15. Which of the following places was not one of the places where the revolt occurred?

(1) Bombay

(2) Arrah, Bihar

(3) Jhansi

(4) Bareilly

Answer: 1

16. In the Massacre at Kanpur, who of the following was held directly responsible?

(1) Tantia Tope

(2) Nana Saheb՚s troops

(3) Azimulla

(4) Nana Saheb

Answer: 2

17. Most of the civilian leaders of the 1857 revolt in Uttar Pradesh were from which of the following groups?

(1) The kings and princes

(2) The professional classes

(3) The peasants

(4) The landlords

Answer: 4

18. Which of the following leaders of the revolt fled to Nepal and we do not know any further about him/her?

(1) Begum Hazrat Mahal

(2) Tantia Tope

(3) Nana Saheb

(4) Bakht Khan

Answer: 3

19. At which time was the present-day Uttar Pradesh known as “North Western Provinces of Agra and Awadh” ?

(1) After the anenxation of Awadh in 1856 CE

(2) After the rebellion was crushed in 1858 CE

(3) In 1860 CE

(4) In 1877 CE

Answer: 4

20. Why are Bahadur Shah II and Nana Saheb considered as the central figures of the 1857 revolt?

(1) Both were heirs to the earlier ruling dynasties of the Mughals and the Marathas

(2) Both controlled large areas of India

(3) Both were acknowledged leaders of Muslim and Hindu communities respectively

(4) Both were experienced rulers

Answer: 1

21. Rani Lakshmibai captured Gwalior fort along with which of her allies?

(1) Nana Saheb

(2) Rao Saheb and Tantia Tope

(3) General Rose

(4) Scindia

Answer: 2

22. Which Indian ruler was the first one to enter a Subsidiary Alliance with the British?

(1) Nawab of Awadh

(2) Baji Rao II

(3) Nizam of Hyderabad

(4) Gaikwad

Answer: 3

23. Who was the leader of the 1857 revolt in Bareilly?

(1) Hafiz Rahmat Khan

(2) Tantia Tope

(3) Ghulam Yahya

(4) Khan Bahadur Khan Rohilla

Answer: 4

24. Who among the following historians first called the 1857 rebellion as the ‘War of Independence’ ?

(1) RC Majumdar

(2) VD Savarkar

(3) Aurobindo Ghosh

(4) Madan Lal Dhingra

Answer: 2

25. What was the demand of Rani Lakshmibai that was refused by the British, which made her join the rebellion?

(1) She should be allowed to keep her kingdom

(2) The British were not to enslave her

(3) She wanted the Company to recognize her adopted son as the ruler of Jhansi after her husband՚s death

(4) She wanted the British to protect her kingdom from Muslim invaders

Answer: 3

Developed by: