CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 21

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Social reformers like Raja Ram Mohan Roy used which of the following strategy to campaign against the prevailing social injustices (e. g. , Sati) against women

(1) they took the help of the popular social milieu

(2) they used the influence of the government

(3) they used a verse or sentence in the ancient sacred texts to prove their stand

(4) they took the help of popular nationalist leaders

Answer: 3

2. Which of the following statements best described the strategy used by the leaders of India՚s National movement to enlist the support of women to their cause?

(1) Participation of women would make the struggle for independence more attractive

(2) Women and men are were encouraged to follow a policy of ‘give and take’

(3) Indian women through their speeches could draw many more people into the movement

(4) They promised them the Right to Vote after independence was achieved

Answer: 4

3. Which one of the following statements regarding women at that time is not true?

(1) Women were now becoming vocal in their demand for rights, including political rights

(2) Many women from all communities, came forward to join the struggle for freedom

(3) Women got the support of the nationalist leaders

(4) Women՚s writings were not appreciated

Answer: 4

4. “Throughout the 19th century, most educated women were taught at home by liberal fathers and husbands instead of sending them to schools.”

Which of the following statements is not a correct reason for the above trend?

(1) People feared that schools would take girls away from home

(2) Men derived great pleasure by teaching girls at home

(3) Girls had to travel through public places in order to reach school and their safety remained a concern

(4) There was a fear that schooling would prevent girls from doing their domestic duties

Answer: 2

5. Match the social reformers with their institutions and select the correct alternative accordingly.

Match the Social Reformers with Their Institutions and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. Swami Vivekanand(i) Arya Samaj
B. Dayanand Saraswati(ii) Brahmo Samaj
C. Jyotiba Phule(iii) Ramakrishna Mission
D. Raja Ram Mohan Roy(iv) Satyashodhak Samaj

(1) (iii) (i) (iv) (ii)

(2) (iii) (iv) (i) (ii)

(3) (iii) (iv) (ii) (i)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 1

6. The leader of the Young Bengal Movement in 1820՚s was

(1) Ishwar Chand Vidyasagar

(2) Dwarkanath Tagore

(3) Henry Vivian Derozio

(4) Chandrashekhad Deb

Answer: 3

7. Who among the following was the first to declare that instruction in science and literature through the English language was necessary for building a Modern India?

(1) Sir Syed Ahmed Khan

(2) Raja Ram Mohan Roy

(3) Ishwar Chand Vidyasagar

(4) Gopal Krishna Gokhale

Answer: 2

8. Who was the pioneer among the following social reformers?

(1) Swami Vivekanand

(2) Swami Dayanand Saraswati

(3) Swami Ramakrishna Paramhansa

(4) Raja Ram Mohan Roy

Answer: 4

9. Which of the following reformers prominently fought for and got widow remarriage legalized?

(1) Ishwar Chand Vidyasagar

(2) Annie Besant

(3) Pandita Ramabai

(4) MG Ranade

Answer: 1

10. Which famous reformer gave the slogan, “Go back to the Vedas” ?

(1) Ramakrishna Paramhansa

(2) Swami Vivekananda

(3) Dayananda Saraswati

(4) Raja Ram Mohan Roy

Answer: 3

11. The practice of ‘Sati’ was declared illegal by which Governor-General of India?

(1) Lord Curzon

(2) Lord William Bentick

(3) Lord Cornwallis

(4) Lord Ripon

Answer: 2

12. Presidency College in Kolkata (earlier known as Hindu College) was founded by which British reformer along with Raja Ram Mohan Roy?

(1) Allan Octavian Hume

(2) David Hare

(3) Thomas Attwood

(4) Annie Besant

Answer: 2

13. There was growth of communalism during the 1920՚s due to what reason?

(1) Eradication of Untouchability

(2) Increase in Women՚s literacy

(3) The ‘Shuddhi Movement’ started by Arya Samaj

(4) Propagation of Western style education

Answer: 3

14. Which of the following was not one of the social reform measures introduced by William Bentick?

(1) Removal of disqualification due to change of religion

(2) Abolition of slavery

(3) Abolition of Sati

(4) Suppression of thugs

Answer: 1

15. Which of the following statements about Raja Ram Mohan Roy is not correct?

(1) He opposed idol worship and meaningless religious rituals

(2) He founded the Brahmo Samaj to purify Hinduism

(3) He preached monetheism

(4) He showed that Hinduism is superior to Islam and Christianity

Answer: 4

16. Which famous social reformer opposed the Age of Consent Act 1891, in which the age was raised to twelve years for girls?

(1) Rao Bahadur KL Nulkar

(2) Bal Gangadhar Tilak

(3) Behramji Malabari

(4) Hari Mohan Maitee

Answer: 2

17. What was an important institution for social reform started by Dadabhai Naoroji and his Parsi friends?

(1) Homes for destitute women

(2) An institution to teach Western manners to Parsi girls

(3) Schools for girls

(4) Orphanages for abandoned female children

Answer: 3

18. Which one of the following is Swami Vivekanand՚s special contribution to Hindu culture and civilization?

(1) He proclaimed is superiority before the world at the Chicago Meet in 1893

(2) He exposed the weakness of Hindu culture

(3) He injected humanistic values of Western culture into Hinduism to revitalize it

(4) He spread Hinduism throughout India

Answer: 1

19. Which of the following was not one of the postulates of Raja Ram Mohan Roy for regeneration of Indian Society?

(1) Introduction of modern capitalism and industry

(2) Social equality and human dignity for both men and women

(3) A rational and scientific approach

(4) Independence from foreign rule

Answer: 4

20. Who was primarily responsible for starting the first women՚s university in India?

(1) Dr. DK Karve

(2) Pandita Ramabai

(3) Dr. Abul Kalam Azad

(4) Ishwar Chand Vidyasagar

Answer: 1

21. Who was instrumental in starting the Widow Marriage Association in Maharashtra in 1861?

(1) RG Bhandarkar

(2) Justice MG Ranade

(3) Gopal Krishna Gokhale

(4) Veer Savarkar

Answer: 2

22. Which woman laid the foundation for women՚s liberation in India? She travelled to Britain and USA for raising money for ‘Sharda Sadan’ , a home for destitute women and orphans in Pune?

(1) Savita Bai

(2) Rokeya Hussain

(3) Pandita Ramabai

(4) Sarojini Naidu

Answer: 3

23. Which Act was the first step towards the development of education in India by the British?

(1) Charter Act of 1793

(2) Government of India Act, 1833

(3) Charter Act of 1853

(4) Charter Act of 1813

Answer: 4

24. Match the names in the first column with what were associated with them in the second column and select the correct alternative accordingly

Match the Names in the First Column with What Were Associated with Them in the Second Column and Select the Correct Alternative Accordingly
List – IList – II
A. William Jones(i) Promotion of English Education
B. Rabindranath Tagore(ii) Critical of English Education
C. Thomas Macaulay(iii) Learning in a natural environment
D. Mahatma Gandhi(iv) Respect for ancient cultures

(1) (iv) (iii) (i) (ii)

(2) (iv) (i) (iii) (ii)

(3) (i) (iv) (iii) (ii)

(4) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: 1

25. What was the essential point made in Wood՚s Dispatch of July 1854 about the future of Indian education?

(1) All Indian education should be in local languages only

(2) No universities should be set up

(3) Education in English as well as local languages was to be encouraged with the promotion of Western education

(4) None of the above

Answer: 3

26. Why did William Adam report that the Pathshala System was successful in the rural areas?

(1) It imparted excellent education

(2) It was flexible and responsive to local needs

(3) The gurus in the pathshalas were excellent teachers

(4) The students were very intelligent

Answer: 2

27. Most people during the 19th century felt that education will have a ‘corrupting’ influence on women. Which of the following brings out the contextual meaning of ‘corrupting’ in the above sentence?

(1) Women were more corrupt than men

(2) It would bring them more money

(3) The power they gain through education would take them away from their traditional roles

(4) They would become impure

Answer: 3

Developed by: