CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 22

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Tanti, Momin and Devangs communities were engaged in

(1) pottery making

(2) leather works

(3) weaving

(4) wood works

Answer: 3

2. Which development facilitated debates and discussions about social customs and practices on a wider scale during the 19th century?

(1) Magazines

(2) Theatre

(3) Movies

(4) Radio

Answer: 2

3. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?

(1) Swami Dayananda

(2) Swami Vivekanand

(3) Guru Shankaracharya

(4) Raja Ram Mohan Roy

Answer: 1

4. The 19th century reawakening in India was confined to the

(1) urban landlords

(2) priestly class

(3) rich peasantry

(4) upper middle class

Answer: 4

5. ‘Shuddhi’ Movement (conversion of Non-Hindus to Hinduism) led to the martyrdom of the leader of the movement in 1926. Who was he?

(1) Swami Vivekanand

(2) Swami Shdraddhanand

(3) Swami Dayanand Saraswati

(4) Lala Lajpat Rai

Answer: 2

6. Who gave slogan, “One religion, one caste and one God for mankind” ?

(1) Sri Narayan Guru

(2) Jyotiba Phule

(3) Swami Vivekanande

(4) Dr. B. R. Ambedkar

Answer: 1

7. All social reformers have condemned which one aspect of the caste system without exception?

(1) The Varna System

(2) The Jati System

(3) The Ashram System

(4) Untouchability

Answer: 4

8. The ‘Vaikom Satyagraha’ was launched to

(1) ban initiation of Devadasis for temple service

(2) remove untouchability in general

(3) secure freedom of movement for all through the public road leading to the Sri Mahadevar temple at Vaikom, near Kottayam

(4) force the Vaikom temple to appoint non-Brahmins as priests

Answer: 3

9. Who of the following founded the All India Harijan Sangh?

(1) Jyotiba Phule

(2) Baba Saheb Ambedkar

(3) Bal Gangadhar Tilak

(4) MK Gandhi

Answer: 4

10. Dr. BR Ambedkar found the solution to end the hardships of Scheduled Caste people after India՚s independence. What was this solution?

(1) Having a separate electorate

(2) Embrace Buddhism as a religion

(3) Organize protest movements throughout India

(4) Have more representation in Parliament

Answer: 2

11. Which social reformer started the magazine ‘Janata’ ; whose name was later changed to ‘Prabuddha Bharat’ ?

(1) Karsondas Mulji

(2) Bhan Daji

(3) Dr. BR Ambedkar

(4) MK Gandhi

Answer: 3

12. Which of the following developments during British rule in India did not affect any change in the status of the lower castes?

(1) British colonial policy of undermining native traditions

(2) Rise of the rural capitalists

(3) Rise of the urban merchant class

(4) Growth of the middle classes

Answer: 1

13. Which of the following measures undertaken by the British, did not enable undermining of the caste system prevalent in India?

(1) Filling the positions of administrative services by people from all castes

(2) Consumption of foreign goods

(3) Permanent settlement in Bengal causing changes in the land ownership pattern

(4) Introduction of a new education system

Answer: 2

14. In which city was the ‘Depressed Classes Mission’ started by Vitthal Ramji Shinde in 1906?

(1) Nagpur

(2) Satara

(3) Pune

(4) Mumbai

Answer: 4

15. Decide which of the following statements are true or false and select the correct alternatives accordingly

A. Periyar Ramaswami was born in the Madras Presidency.

B. Dr. Ambedkar belonged to the Koli Caste.

C. Jyotiba Phule was born in an orthodox Brahmin family.

D. Sri Narayan Guru founded the Rajamundri Association.

Decide Which of the Following Statements Are True or False and Select the Correct Alternatives Accordingly
ABCD
(1)FalseFalseFalseFalse
(2)FalseTrueFalseTrue
(3)TrueFalseFalseFalse
(4)TrueFalseFalseTrue

Answer: 3

16. Who was the founder of the ‘Prarthana Samaj’ in 1867 in present day Mumbai?

(1) Dr. Atmaram Pandurang

(2) Ram Balkrishna Jaykar

(3) Dr. Bhandarkar

(4) Pratap Chandra

Answer: 1

17. In the eighteenth century, the foremost textiel centre in India famous for Malmal and Jamdani weaving was

(1) Thanjavur

(2) Burhanpur

(3) Dhaka

(4) Sirhind

Answer: 3

18. Why did the demand for Indian textiles decline during the 1820՚s?

(1) They were of poor quality

(2) Due to development of cotton industries in Britain along with high import duties being imposed in Britain

(3) Development of cotton industries in African countries along with their easy access to Europe

(4) Indian textiles did not offer the variety required by customers in Britain

Answer: 2

19. Which kinds of cloths could not be made by machines, due to which the handloom weavers survived in the nineteenth century?

(1) Saris with intricate borders and cloths with traditional woven patterns

(2) Multicoloured cotton cloth

(3) Hand spun and hand-woven cloth like Khadi

(4) None of the above

Answer: 1

20. What single event caused a resurge in demand of factory-made cotton cloth from India?

(1) Establishment of cotton mills in Mumbai and Ahmedabad by Parsi and Gujarati businessman

(2) The government banning the import of British made cloth in India

(3) The Boer War

(4) World War I

Answer: 4

21. What addition to the steel made swords made from Wootz steel, very hard and sharp?

(1) Gold

(2) Carbon

(3) Silver

(4) Phosphorous

Answer: 2

22. Which of the following communities of Central India were traditional iron smelters?

(1) Baigas

(2) Bhils

(3) Gonds

(4) Agarias

Answer: 4

23. Why did Dorabji Tata decide to set up his steel factory in present day Jamshedpur?

(1) The Santhals were easily available as cheap labour

(2) The large among of land required for the factory was cheaply available in that area

(3) Both iron ore and regular supply of water were available nearby

(4) The British did not interfere in their working in this location

Answer: 3

24. A category of painting developed in India during the British rule, which was called, ‘Company Painting’ . Which of the following best describes the characteristics of this kind of painting?

(1) Accurate copying of the lifestyle of the colonial masters

(2) Depiction of the life of the Indian Rajas

(3) Depiction of the battles fought and won by the East India Company

(4) Copying of the miniatures made by earlier artists

Answer: 1

25. The authors of this period mainly wrote on what issues?

(1) Religion and mythology

(2) Epics and other voluminous works

(3) Contemporary humanistic issues

(4) All of the above

Answer: 3

Developed by: