CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 23

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Who established the Hindustan Socialist Republican Army?

(1) Subhash Chandra Bose

(2) Ras Bihari Bose

(3) Chandrashekhar Azad

(4) Sardar Bhagat Singh

Answer: 3

2. Where did Mahatma Gandhi try his weapon of ‘Satyagraha’ for the first time?

(1) Dandi

(2) Bardoli

(3) Great Britain

(4) South Africa

Answer: 4

3. Who was responsible for the introduction of English as the official language in India?

(1) Lord William Bentick

(2) Sir Charles Wood

(3) Marquess of Dalhousie

(4) Allan Octaviam Hume

Answer: 2

4. Who was responsible for using the Ganpati festival to stimulate nationalism among young Maharashtraisn for the first time in 1893?

(1) Bal Gangadhar Tilak

(2) VD Savarkar

(3) Gopal Krishna Gokhale

(4) VS Chiplunkar

Answer: 1

5. Who among the early nationalists, worked in England to mobilize public opinion in favor of the Indian National Movement?

(1) Gopal Krishna Gokhale

(2) Dinsha Vachha

(3) Lala Lajpat Rai

(4) Dadabhai Naoroji

Answer: 4

6. What was the purpose of the Aligarh Movement founded by Sir Syed Ahmed Khan?

(1) Open the minds of Indians to European literature, science, and technology

(2) To remove misunderstandings and tension between the British rulers and the Muslims

(3) Induce the Muslims to avail the opportunities available without deviating from their faith

(4) All of the above

Answer: 3

7. Initially the Indian National Congress found wide acceptance among which of the following classes?

(1) Peasants and working class

(2) Educated middle class

(3) Landlords and businessmen

(4) All of the above

Answer: 2

8. The first session of the Indian National Congress was held under the Presidentship of

(1) Womesh Chandra Bannerjee

(2) Dadabhai Naoroji

(3) George Yule

(4) Sir Pherozshah Mehta

Answer: 1

9. Which one of the following leaders was not considered as a ‘moderate’ ?

(1) Sir Pherozshah Mehta

(2) Bipin Chandra Pal

(3) Dadabhai Naoroji

(4) Gopal Krishna Gokhale

Answer: 2

10. The Vernacular Press Act passed in 1878 CE by Lord Lytton had which of the following objectives?

(1) Stop the printing of material in local languages

(2) Prevent printing of any praise of Indian leaders

(3) Control of the printing and circulation of seditious material which may cause hatred against the British Government

(4) All of the above

Answer: 3

11. Who among the following Englishmen worked with MK Gandhi in South Africa?

(1) AM Peterson

(2) CF Andrews

(3) Henry Polak

(4) None of the above

Answer: 3

12. The strategy of ‘Divide and Rule’ was adopted by

(1) Lord Wellesley

(2) Lord Minto

(3) Lord Curzon

(4) Both (2) and (3)

Answer: 3

13. Identify the correct chronological order of the following movements and select the correct alternative accordingly

A. Anti-Rowlatt Act Movement

B. Home Rule Movement

C. Khilafat Movement

D. Swadeshi Movement

Choose the Correct Option:

(1) A ⇾ B ⇾ C ⇾ D

(2) D ⇾ B ⇾ C ⇾ A

(3) C ⇾ A ⇾ B ⇾ D

(4) D ⇾ B ⇾ A ⇾ C

Answer: 4

14. Which of the following institutions was not founded by MK Gandhi?

(1) Vishwa Bharati

(2) Phoenix Ashram

(3) Sevagram

(4) None of the above

Answer: 1

15. During which event did people start using the word ‘Mahatma’ before MK Gandhi՚s name?

(1) Kheda Satyagrah

(2) Champaran Satyagarh

(3) Dandi March

(4) Anti-Rowlatt Act Movement

Answer: 2

16. Who returned his knighthood to show his protest the Jallainwala Bagh Massacre?

(1) Rabindranath Tagore

(2) Syed Ahmed Khan

(3) Tej Bahadur Sapru

(4) Dadabhai Naoroji

Answer: 1

17. Identify the correct chronological order of the following events and select the correct alternative accordingly

A. Champaran Satyagraha

B. Dandi March

C. Jallianwala Bagh Massacre

D. Partition of Bengal

Choose the Correct Option:

(1) D ⇾ A ⇾ B ⇾ C

(2) D ⇾ C ⇾ B ⇾ A

(3) D ⇾ A ⇾ C ⇾ B

(4) A ⇾ B ⇾ C ⇾ D

Answer: 3

18. Who among the following acted as the President of the Indian National Congress for six consecutive years?

(1) Gopal Krishna Gokhale

(2) Dadabhai Naoroji

(3) Jawaharlal Nehru

(4) Abul Kalam Azad

Answer: 4

19. The first Satyagraha selected by MK Gandhi to launch the individual Satyagraha in October 1940 was

(1) Vallabhbhai Patel

(2) Dr. Rajendra Prasad

(3) JB Kriplani

(4) C Rajagopalachari

Answer: 2

20. Which of the following leaders along with Lala Lajpat Rai helped to create the All India Trade Union Congress (AITUC) in 1920?

(1) VV Giri

(2) NM Joshi

(3) Shyama Prasad Mukherjee

(4) Purshottamdas Thakurdas

Answer: 2

21. Who addressed MK Gandhi as ‘Father of the Nation’ for the first time?

(1) Subhash Chandra Bose

(2) Jawaharlal Nehru

(3) Vallabhbhai Patel

(4) Dr. Rajendra Prasad

Answer: 1

22. Match the following people with their sayings and select the correct alternative accordingly.

Match the Following People with Their Sayings and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Bal Gangadhar Tilak(i)Bengal united is a power
B.HH Riseley(ii)Long years ago, we have made a tryst with destiny
C.Jawaharlal Nehru(iii)Swaraj is my birthright and I shall have it
D.MK Gandhi(iv)Untouchability is a crime against good and mankind

(1) (iv) (iii) (ii) (i)

(2) (i) (iii) (ii) (iv)

(3) (iii) (i) (ii) (iv)

(4) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: 3

23. The proposal for partition of India was given by the British through which document?

(1) Cabinet Mission Proposal

(2) Cripps Mission Proposal

(3) British Prime Minister Attlee՚s statement in February 1947

(4) Mounthatten Plan of June 1947

Answer: 4

24. Which of the nicknames is not correctly matched with the famous leaders?

(1) Jatindra Nath Das - Deshbandhu

(2) Vallabh Bhai Patel - Iron Men of India

(3) Khan Abdul Ghaffar Khan - Frontier Gandhi

(4) Sarojini Naidu - Nightingale of India

Answer: 1

25. Consider the following statements regarding the objective of Montagu-Chelmsford reforms and select the correct alternative accordingly.

A. To give more power to the local government.

B. To establish dyarchy in the provinces

C. Extension of the Provincial Government

(1) A and B are correct

(2) A and C are correct

(3) B and C are correct

(4) All A, B and C are correct

Answer: 4

26. In which province out of those given below was a Congress ministry not formed under the Act of 1935?

(1) Madras

(2) Punjab

(3) Bihar

(4) Orissa

Answer: 2

27. The nationalist leaders supported the war effort of Britain during World War I for what reason?

(1) They were loyal

(2) They were sympathetic to the British cause

(3) They believed that Britain would repay India by giving it independence after the war

(4) They hated Germany

Answer: 3

28. Which of the following was not one of the reasons for the failure of revolutionary and terrorist activities during the independence struggle?

(1) They were betrayed by the moderates in the Indian National Congress

(2) The terrorists had no significant base among the people

(3) The terrorists often worked at cross purposes as they have no central leadership

(4) Individual violent acts could be easily dealt with by a colonial power

Answer: 1

29. In which of the following cases were the Hindustan Republican Association members involved?

(1) Chittagong Armory Case

(2) Alipore Conspiracy Case

(3) Delhi Conspiracy Case

(4) Kakori Conspiracy Case

Answer: 4

30. The Simon Commission was appointed by the British Government for what purpose?

(1) To Indianize the defense forces

(2) To suggest reforms in the system of government established under the Act of 1919

(3) To enquire into the causes of growing violence in India

(4) All of the above

Answer: 2

Developed by: