CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 24

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following was not a problem faced by India soon after independence?

(1) Wealth and debt to be equally distributed among India, Pakistan, and Great Britain

(2) Persuading the Princely States to join the Indian Union

(3) Economic development

(4) Refugees from Pakistan

Answer: 1

2. Though India chose universal adult franchise after becoming independent, this was withheld in many other sovereign countries based on certain criteria. Which of the following was not one of the criteria?

(1) Education

(2) Religion

(3) Gender

(4) Property

Answer: 1

3. The Government of India appointed a committee headed by Justice Rajinder Sachar to examine the social, economic, and educational status of which of the following communities?

(1) Jains

(2) Anglo-Indians

(3) Muslims

(4) Sikhs

Answer: 3

4. Who was the Indian leader who compelled the rulers of the Princely States to become a part of the federal units in the Indian Union?

(1) Abul Kalam Azad

(2) Sardar Vallabh Bhai Patel

(3) Pandit Jawaharlal Nehru

(4) Sardar Balwant Singh

Answer: 2

5. Which Princely State had most of the Muslim population but a Hindu ruler?

(1) Junagarh

(2) Bhopal

(3) Hyderabad

(4) Jammu and Kashmir

Answer: 4

6. PL - 480 was related to which of the following groups of countries?

(1) India, Russia, and China

(2) Pakistan and China

(3) India and USA

(4) India and Russia

Answer: 3

7. The Non-Aligned Movement was founded in which year?

(1) 1945

(2) 1948

(3) 1955

(4) 1960

Answer: 2

8. Which of the following is not one of the principles of Panchsheel?

(1) Mutual respect of each other՚s territorial integrity

(2) Non-interference in each other՚s internal affairs

(3) Peaceful co-existence

(4) None of the above

Answer: 4

9. Which of the following statements are true? Accordingly select the correct alternative.

A. Jawaharlal Nehru represented Rae Bareilly constituency as a Member of Parliament

B. Jawaharlal Nehru was in his fourth term as Prime Minister of India at the time of his death

C. The first non-congress Prime Minister of India assumed office in 1977

Choose the Correct Option:

(1) B and C

(2) A and C

(3) A and B

(4) All of these

Answer: 1

10. Which person is the Chairman of the Planning Commission?

(1) President of India

(2) Vice President of India

(3) Prime Minister of India

(4) Finance Secretary to Government of India

Answer: 3

11. How many languages were originally recognized as National Languages in the constitution of India, which came into force in 1950?

(1) 27

(2) 14

(3) 22

(4) 20

Answer: 2

12. What was the decisive event which led to accession of the State of Junagarh to India instead of to Pakistan?

(1) Sardar Vallabh Bhai Patel convincing the ruler of Junagarh

(2) Revolt in the State of Junagarh

(3) The Pakistani Government refused to consider the ruler՚s request

(4) A plebiscite was held in Junagarh which went in India՚s favor

Answer: 4

13. The illegally occupied parts of Kashmir by Pakistan are officially called in India by the name

(1) Free Kashmir

(2) Pakistan Occupied Kashmir

(3) Azad Kashmir

(4) Occupied Kashmir

Answer: 2

14. The border between India and Tibet (now part of China) in the North-East was defined during British times and called as

(1) Actual Ground Position Line

(2) Line of Actual Control

(3) MacMohan Line

(4) India-Tibet Line

Answer: 3

15. Which one of the following political parties is only a regional party, not a national one?

(1) Asom Gana Parishad

(2) Bahujan Samaj Party

(3) Samajwadi Party

(4) Rashtriya Lok Dal

Answer: 1

16. In the General Elections, candidates are always identified by picture symbols along with their names. Why is this done?

(1) Names are difficult to remember

(2) It is easier for the political parties to campaign

(3) Many of the voters are illiterate and would not be able to read the candidates՚ names

(4) All of the above

Answer: 3

17. The President of India is head of

(1) the Executive

(2) the State

(3) the Judiciary

(4) All of these

Answer: 2

18. Which of the following was not a recommendation of the States Reorganization Commission (SRC) set up in 1953?

(1) Due consideration should be given to administrative and economic factors while redrawing the boundaries of states

(2) The Malabar areas of the old Madras Presidency were to be merged with Travancore-Cochin to form a State called Kerala

(3) Certain Kannada speaking areas from the States of Bombay, Madras, Hyderabad and Coorg were to be added to the State of Mysore

(4) The State of Bombay was to be bifurcated into Marathi and Gujarati speaking states

Answer: 4

19. What was the slogan coined by Indian Prime Minister Lal Bahadur Shastri at the time of the 1965 India-Pakistan War?

(1) Jhanda Ooncha Rahe Hamara

(2) Jai Jawan Jai Kisan

(3) Garibi Hatao

(4) Jai Hind

Answer: 2

20. Who was the proponent of the Sarvodaya and the Bhoodan Movements in Independent India?

(1) Acharya Vinoba Bhave

(2) Jay Prakash Narayan

(3) Sardar Vallabh Bhai Patel

(4) Indira Gandhi

Answer: 1

21. Which one of the following is not a part of the Hindu Marriage Act, 1955?

(1) Polygami was outlawed

(2) Right to divorce is with men only

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Answer: 2

22. Which Indian State has both the First Woman Chief Minister and the First Woman Governor?

(1) Delhi

(2) Bengal

(3) Uttar Pradesh

(4) Maharashtra

Answer: 3

23. Who was the first speaker of the Lok Sabha, when it՚s started in 1952?

(1) Atma Ram

(2) Bali Ram Bhagat

(3) Jagjiwan Ram

(4) GV Mavlankar

Answer: 4

24. What was the codename given to the military operation to liberate Goa from the Portuguese in 1961?

(1) Operation Meghdoot

(2) Operation Vijay

(3) Operation Rescue

(4) Operation Cactus

Answer: 2

25. Which amendment to the Constitution is also known as ‘Anti Defection Bill’ ?

(1) 52nd Amendment

(2) 61st Amendment

(3) 39th Amendment

(4) 42nd Amendment

Answer: 1

Developed by: