CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 25

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Geography

1. Which one of the following best describes the term ‘Social Geography’ ?

(1) Study of people and their way of life

(2) The characteristics of people in a particular location

(3) A branch of human geography dealing with the relation of social phenomena and its spatial components

(4) A branch of human geography which studies the cultural products and norms with their variations

Answer: 3

2. Which branch of geography is concerned with the production and distribution of commodities?

(1) Developmental Geography

(2) Economic Geography

(3) Biogeography

(4) Transportation Geography

Answer: 2

3. The branch of geography dealing with the composition of a particular human population is

(1) Demography

(2) Biogeography

(3) Urban geography

(4) Human geography

Answer: 1

4. Match the branches of Geography with their meanings and select the correct alternative accordingly.

Match the Branches of Geography with Their Meanings and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Hydrology1Study of the size and shape of the earth
B.Geomorphology2Properties of the earth՚s water and its movement in relation to land
C.Pedology3Study of the physical features of the earth՚s surface in relation to its geological structures
D.Geodesy4Study of soils in their natural environments

(1) 1 2 3 4

(2) 2 4 1 3

(3) 2 3 1 4

(4) 2 3 4 1

Answer: 4

5. Which of the following best gives the meaning of ‘Remote sensing’ ?

(1) Acquisition of information about something by informal means

(2) Use of RADAR for tracking the movement of the earth

(3) Obtaining information about Earth՚s features from measurements made at a distance

(4) Use of satellites for studying the Milky Way

Answer: 3

6. Which of the following is not one of the six essential components of a map?

(1) Scale

(2) View

(3) Legend

(4) Orientation

Answer: 2

7. What part of a map shows the relationship between length on the map actual distance on the earth?

(1) Scale

(2) Legend

(3) Orientation

(4) Title

Answer: 1

8. If the scale on a map is 1: 1000, it means that

(1) One centimeter on the map will be one kilometer

(2) One meter on the map will be one millimeter

(3) One millimeter of the map will be one kilometer

(4) None of the above

Answer: 4

9. What is the full form of GIS?

(1) Geoscience Interpolation System

(2) Geographical Information System

(3) Geological Information System

(4) Geographical Interpretation System

Answer: 2

10. Which of the following questions will not be answered using a GIS?

(1) Where is a particular feature found?

(2) Where do certain conditions apply?

(3) How does a process operate?

(4) What geographical patterns exist?

Answer: 3

11. Which of the following is not an example of spatial data?

(1) Times of events

(2) Lines showing the route of linear objects

(3) Point showing the location of discrete object

(4) Polygons showing the area occupied by a particular land use

Answer: 1

12. Which of the following will be a key application discipline for GIS?

(1) Astronomy

(2) Physics

(3) Chemistry

(4) Transportation

Answer: 4

13. Which one of the following treaties is specifically designed to protect the Qzone layer?

(1) Kyoto Protocol

(2) Basel Convention

(3) Montreal Protocol

(4) Ramsar Convention

Answer: 3

14. The ‘greenhouse effect’ is

(1) the result of excess carbon dioxide in the atmosphere

(2) a natural phenomenon that maintains the earth՚s temperature range

(3) a result of the difference in the angles of the sun՚s rays

(4) an unnatural phenomenon that causes heat energy to be radiated back into atmosphere

Answer: 1

15. Geography as a discipline of study is primarily concerned with

(1) construction of accurate maps

(2) nature and meaning of place names

(3) impact of the environment on human activities

(4) the evolving character and spatial organization of the earth՚s surface

Answer: 4

16. Which of the following refers to the study of the relationship between culture and the physical environment?

(1) Cultural history

(2) Ecosystem analysis

(3) Cultural ecology

(4) Polytheism

Answer: 3

17. What is the name given to a map that best shows property boundaries?

(1) Cadastral

(2) Choropleth

(3) Isopleth

(4) Physical

Answer: 1

18. Geography as a discipline

(1) developed through a fusion of earlier interests in climatology and sociology

(2) was developed in response to a need to map newly discovered areas of the world

(3) originated in the ancient Greek interest in the varying character of the earth and nature of the universe

(4) developed as an outgrowth of the Renaissance in the 15th century

Answer: 3

19. Spatial interaction is affected by

(1) absolute location and spatial parameters

(2) distance, accessibility, and connectivity

(3) mobility, economics, and anticipation

(4) the physical environment and the cultural landscape

Answer: 2

20. The elements that make up weather include

(1) climate, moisture, and solar energy

(2) precipitation, wind, and temperature

(3) temperature, wind, and soil

(4) precipitation, soil, and vegetation

Answer: 2

Developed by: