CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 26

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which one among the following is not a feature of ‘Lithosphere’ ?

(1) 97 % of the Earth՚s water lies in the Lithosphere

(2) Landforms are found on the ocean floor also

(3) Mineral wealth is found in this sphere

(4) Mountains, plateaus, and valleys form a part of Lithosphere

Answer: 1

2. Which of the following cannot be said about our planet ‘Earth’ ?

(1) It is a perfect sphere

(2) It is slightly flattened at the Poles

(3) It has a bulge in the middle

(4) It is called the ‘blue planet’

Answer: 1

3. Which of the following combinations of planets is known as ‘gaseous planets’ ?

(1) Jupiter, Mars, Earth, Neptune

(2) Venus, Jupiter, Mars, Saturn

(3) Mars, Venus, Saturn, Uranus

(4) Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune

Answer: 4

4. Which of the following is the brightest planet as visible from the Earth?

(1) Mercury

(2) Venus

(3) Mars

(4) Jupiter

Answer: 2

5. The time period of one revolution of the Sun around the center of the galaxy is called

(1) Sidereal Year

(2) Astronomical Year

(3) Cosmic Year

(4) Light Year

Answer: 3

6. If there is no Sun, the color of the sky will be

(1) White

(2) Blue

(3) Orange

(4) Black

Answer: 4

7. The shape of our milky way galaxy is

(1) a spiral

(2) elliptical

(3) circular

(4) no shape

Answer: 1

8. The longest circle which can be drawn on the Earth՚s surface is the

(1) Tropic of Cancer

(2) Equator

(3) Prime Meridian

(4) Arctic circle

Answer: 2

9. Which of the following phenomenon gives us evidence of the spherical nature of Earth?

(1) Rotation of the Earth

(2) Solar Eclipse

(3) Lunar Eclipse

(4) Revolution of the Earth

Answer: 3

10. When the Earth in its orbit is at the greatest distance from the Sun, it is at its?

(1) Perigee

(2) Apogee

(3) Perihelion

(4) Aphelion

Answer: 4

11. When an airplane crosses the International Date Line from West to East, it

(1) loses 24 hours

(2) gains 24 hours

(3) gains 12 hours

(4) loses 12 hours

Answer: 2

12. Parsec is a unit of measurement of

(1) brightness of stars

(2) density of stars

(3) astronomical distance

(4) orbital velocities of stars

Answer: 3

13. The hottest planet in the solar system is

(1) Venus

(2) Mercury

(3) Earth

(4) Mars

Answer: 1

14. Heavenly bodies found between the obits of Mars and Jupiter are called

(1) shooting stars

(2) comets

(3) meteors

(4) asteroids

Answer: 4

15. Which of the following pairs of metals constitute the core of the Earth?

(1) Iron and Nickel

(2) Iron and Copper

(3) Magnesium and Nickel

(4) Chromium and Nickel

Answer: 1

16. When is a lunar eclipse caused?

(1) The Sun comes between the Earth and the Moon

(2) The Earth comes between the Sun and the Moon

(3) The Moon comes between the Sun and the Earth

(4) None of the above

Answer: 2

17. ‘Contours’ on a map are lines connecting places having equal

(1) temperature

(2) rainfall

(3) height

(4) atmospheric pressure

Answer: 3

18. The latitude of a place expresses its angular positive relative to the plane of the

(1) Axis of rotation of the Earth

(2) North Pole

(3) South Pole

(4) Equator

Answer: 4

19. Atmospheric pressure exerted on the Earth is due to

(1) revolution of the Earth around the Sun

(2) gravitation pulls of the Earth

(3) rotation of the Earth about its axis

(4) uneven heating of the Early by the Sun

Answer: 2

20. The sun reaches its maximum angular distance from the equator at

(1) noon

(2) zenith

(3) solstice

(4) equines

Answer: 3

Developed by: