CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 27

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. When it is 10: 00 am in London in the month of June, the Indian Standard Time (IST) will be

(1) 2: 30 pm

(2) 3: 00 pm

(3) 3: 30 pm

(4) 2: 00 pm

Answer: 1

2. In the following diagram, which arrow shows the South-East direction?

Diagram Shows the South-East Direction

(1) D

(2) B

(3) F

(4) H

Answer: 1

3. A map uses a scale in which 1 cm on the map covers 20 meters on the ground. If two places are 5 cm apart on the map, the actual distance between them is

(1) 20 meters

(2) 150 meters

(3) 200 meters

(4) 100 meters

Answer: 4

4. The following diagram shows the position of the Earth on a particular day A, B, C, D and E are locations on the Earth. Which of the following locations will experience the longest hours of daylight?

Position of the Earth

(1) D

(2) A

(3) B

(4) C

Answer: 1

5. If Ahmedabad is situated at longitudes, what would be the local time of Ahmedabad if it is 8: 00 am Indian Standard Time?

(1) 7: 00 am

(2) 8: 40 am

(3) 8: 00 am

(4) 7: 20 am

Answer: 4

6. Match the latitude/longitude with the name and select the correct alternative accordingly.

Match the Latitude/Longitude with the Name and Select the Correct Alternative Accordingly
A. Longitude1Antarctic Circle
B. Longitude2Prime Meridian
C. Latitude3International Date Line
D. Latitude4Tropic of Cancer

(1) 1 2 3 4

(2) 3 4 1 2

(3) 3 2 4 1

(4) 2 3 4 1

Answer: 3

7. The city of St. Louis in 900 to the West of London. So, sunrise at London will be

(1) six hours later than St. Louis

(2) six hours earlier than at St. Louis

(3) three hours later than at St. Louis

(4) three hours earlier than at St. Louis

Answer: 2

8. If the plane of the Earth՚s orbit was at right angles to its axis so that the circle of illumination passes through the poles, which of the following will not occur?

(1) Nights will be longer than days

(2) There will be no change of seasons

(3) Days and nights will be equal throughout the year

(4) The North pole will always be in the dark

Answer: 4

9. Which of the following sequences of atmospheric layers is correct, starting from the earth՚s surface?

(1) Stratosphere, Ionosphere, Tropopause, Troposphere

(2) Ionosphere, Stratosphere, Troposphere, Tropopause

(3) Troposphere, Tropopause, Stratosphere, Ionosphere

(4) Tropopause, Troposphere, Ionosphere, Stratosphere

Answer: 3

10. The longitudinal, transverse and surface waves in an earthquake originate from

(1) the focus on the surface of the Earth

(2) the focus within the body of the Earth

(3) the epicentre within the body of the Earth

(4) the epicentre on the surface of the Earth

Answer: 2

11. Of the three layers of the Earth, which of the alternatives gives the correct order of thickness of the layers, starting from the thickest?

(1) Core, mantle, crust

(2) Core, crust, mantle

(3) Mantle, core, crust

(4) Mantle, crust, core

Answer: 1

12. Earthquakes occur because

(1) high pressure winds blow

(2) magna inside the Earth comes out

(3) there is a tsunami in the ocean, causing the Earth՚s crust to move

(4) plates of the lithosphere move, causing the Earth՚s surface to vibrate

Answer: 4

13. What are the two most abundant elements in the Earth՚s crust?

(1) Iron and Nickel

(2) Silicon and Calcium

(3) Silicon and Oxygen

(4) Iron and Magnesium

Answer: 3

14. How much water in the Earth՚s hydrosphere is fresh (i.e.. , not salty) water?

(1) 97.2 %

(2) 2.8 %

(3) 2.2 %

(4) 0.03 %

Answer: 2

15. The mountain range that separates the continents of Asia and Europe is

(1) Carpathians

(2) Himalayas

(3) Alps

(4) Urals

Answer: 4

16. North America is linked to South America by

(1) a canal

(2) an Isthmus

(3) a strait

(4) a mountain ranges

Answer: 2

17. What features would be identified on a topographical map?

(1) Towns and cities

(2) Railway stations

(3) Rivers and mountains

(4) Airports

Answer: 3

18. Topographical contour lines that are closer together than other contour lines indicate

(1) steeper slopes

(2) gradual slopes

(3) flat land

(4) a depression

Answer: 1

19. Into how many climate zones has the world been divided?

(1) Three

(2) Four

(3) Five

(4) Seven

Answer: 3

20. The Torrid or Topical Zone includes all areas located between

(1) and latitude

(2) and latitude

(3) Prime Meridian and International Date Line

(4) and latitude

Answer: 4

Developed by: