CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 28

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Which of the following human activities impact environment?

(1) Agriculture

(2) Manufacturing industry

(3) Hunting of animals

(4) All of the above

Answer: 4

2. Abiotic environment will not include

(1) plants

(2) soil

(3) air

(4) water

Answer: 1

3. The group of organisms which convert lights to food are called

(1) heterotrophs

(2) omnivores

(3) autotrophs

(4) decomposers

Answer: 3

4. Which of the following is not biodegradable?

(1) Earthworm

(2) A Peepal tree

(3) Aluminium foil

(4) Oranges

Answer: 3

5. If some waste material contaminates the source of drinking water, which of the following diseases can be caused?

(1) Anaemia

(2) Typhoid

(3) Scurvy

(4) Malaria

Answer: 2

6. Which of the following substances will help in reducing the atmospheric burden of Suspended Particulate Matter (SPM) ?

(1) Carbon Monoxide

(2) Chlorofluorocarbons

(3) Carbon Dioxide

(4) Water

Answer: 4

7. Which of the following wasted cannot be decomposed by bacteria to form compost?

(1) Used polythene bags

(2) Kitchen wasted

(3) Dead trees

(4) Bodies of dead animals

Answer: 1

8. When a tree is cut, the amount of oxygen in the nearly environment

(1) increases

(2) decreases

(3) remains the same

(4) any of the above

Answer: 2

9. What is the name given to rain which contains chemical waste and causes damage to plant and animal life?

(1) Seasonal rain

(2) Monsoon rain

(3) Acid rain

(4) Smog

Answer: 3

10. Which of the following terms will best describe a substance that can be broken down by microorganisms like bacteria?

(1) Compound

(2) Recyclable

(3) Environment friendly

(4) Biodegradable

Answer: 4

11. Which is the most environmentally friendly method to dispose of used truck tyres?

(1) Recycle them into a playground surface

(2) Collect them and stack them in a pile

(3) Dump them in a ditch

(4) Sent them to a land fill

Answer: 1

12. How will you describe ground water?

(1) Rain which falls on the Earth՚s surface

(2) Water found beneath the surface of the ground

(3) He bottoms part of a pond or lake

(4) Water that is spilled on the ground

Answer: 2

13. What is the most environment friendly method for disposal of used oil?

(1) Throwing it onto the road

(2) Diluting it with water and then spreading it in the fields so that it will be used as a fertilizer

(3) Collecting it in a sealed contained and giving it to an authorized oil changer

(4) Storing it for many years till it decomposes and then throwing it away with other trash

Answer: 3

14. Which of the following phenomenon is most unlikely to be the result of global warming?

(1) Decreased rate of phosynthesis by plants

(2) Change in global rain distribution

(3) Reduction of fertile areas used for agriculture

(4) Extinction of some species that have narrow temperature requirements

Answer: 1

15. Which of the following substances, if found in municipal sewage sludge, will make the sewage unfit for use as agricultural fertilizer?

(1) Ammonia

(2) Human faces

(3) Phosphates

(4) Heave metals

Answer: 4

16. Which of the following does not result from human interreference in the nitrogen cycle?

(1) Release of oxides release causing global warming

(2) Ozone depletion in the stratosphere

(3) Increase in acid rain

(4) Eutrophication

Answer: 2

17. What was the main reason for the signing of the 1987 Monstreal Protocol?

(1) To stop the trade in products made for dead tigers

(2) To start the conversion from use of fossil fuels for energy to renewable sources for energy

(3) To prohibit nuclear testing

(4) To phase out the use of CFS՚s, which were causing depletion of the ozone layer

Answer: 4

18. Which of the following groups contain only renewable energy sources?

(1) Hydroelectric, uranium, natural gas

(2) Solar, wind, coal

(3) Geothermal, hydroelectric, tidal

(4) Tidal, natural gas, wind

Answer: 3

19. Which of the following is not a major positive feedback mechanism in which human activity causing global warming leads to a further increase in global temperature?

(1) Global warming causes snow to melt in polar regions

(2) Global warming causes increased rainfall, plant growth and photosynthesis

(3) Global warming causes increased carbon dioxide release from decomposition of biomass

(4) Tropical deforestation causes drying so that the remaining forests begins to decline

Answer: 2

20. The depositions feature of a glacier is

(1) moraine

(2) crevasse

(3) mountain

(4) flood plain

Answer: 1

21. Why do we find mushroom rocks in deserts?

(1) Winds erode the rocks from all sides

(2) There is no water in the desert to prevent rock erosion

(3) Winds erode the upper portion of the rock more than the lower portion

(4) Winds erode the lower portion of the rock more than the upper portion

Answer: 4

22. Which kind of forces cause sudden movement of the lithosphere like an earthquake?

(1) Endogenic forces

(2) Exogenic forces

(3) Gravitational forces

(4) Orbital forces

Answer: 1

23. Due to depletion of ozone layer, there is an increase on ultraviolet radiation. Which of the following is not one of the health risks associated with this?

(1) Damage to eyes

(2) Increased skin cancer

(3) Increases liver cancer

(4) Reduced immune system

Answer: 3

24. Why are ‘biodiversity hotspots’ targeted for conservation more than other area?

(1) To protect the areas where species are threatened will not allow new species to develop

(2) The number of threatened species in these hotshots in much more than what we can protect and so we should protect as many as possible

(3) These hotspots are the only areas where species are seriously threatened

(4) Economic development of the hotspot area will not be affected as only tribal live there

Answer: 2

25. How much of the global land surface is used for agriculture and grazing by the world՚s population?

(1) About 30 %

(2) About 11 %

(3) About 50 %

(4) About 6 %

Answer: 1

Developed by: