CTET Paper 2 Social Science Important Practice Questions Part 29

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

1. Wind actions create ‘Mushroom rocs’ which are usually found in

(1) Tropical coastal areas

(2) Hills

(3) Plateaus

(4) Deserts

Answer: 4

2. Winds which blow in the same direction throughout the year are called

(1) planetary winds

(2) monsoon winds

(3) westerlies

(4) local winds

Answer: 1

3. Air pressure difference between two places is called

(1) pressure difference

(2) pressure gradient

(3) barometric difference

(4) air gradient

Answer: 2

4. Winds blow from

(1) equator to poles

(2) poles to equator

(3) low pressure to high pressure area

(4) high pressure to low pressure area

Answer: 4

5. Why do people climb high mountains bleed from the nose and ear?

(1) Density of air is higher at high altitudes

(2) Atmospheric pressure at his altitudes is much lower than that in the plains

(3) Atmospheric pressure at high altitudes is much higher than that in the plains

(4) Air has low temperature on the mountains

Answer: 2

6. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from

(1) ultraviolet rays

(2) cosmic rays

(3) infra-red rays

(4) ultrasonic rays

Answer: 1

7. The atmospheric gets heated by

(1) direct rays from sun

(2) respiration of living things

(3) radiation from the Earth՚s surface

(4) heat from inside the Earth

Answer: 3

8. The chemically inactive gas in the atmosphere is

(1) nitrogen

(2) water vapor

(3) oxygen

(4) argon

Answer: 4

9. A sudden fall in the pressure reading of a barometer indicates

(1) rain

(2) storm

(3) hot sunny weather

(4) extremely cold weather

Answer: 2

10. Which of the following can be produced by the rapid ascent of moist air?

(1) Frost

(2) Fog

(3) Hail

(4) Snow

Answer: 3

11. Which of the following is ‘weathering’ ?

(1) Breaking up and disintegration of rocks

(2) Removal of earth՚s material by wind action

(3) Removal of earth՚s material by water action

(4) Hardening of rocks due to extreme weather conditions

Answer: 1

12. Very strong and cold icy winds that blow in Polar regions are called

(1) anticyclones

(2) tornadoes

(3) blizzards

(4) typhoons

Answer: 3

13. What is the maximum high tide called?

(1) Tsunami

(2) Neap tide

(3) Spring tide

(4) Tidal wave

Answer: 3

14. The wind system in the equatorial regions is known as

(1) westerlies

(2) trades

(3) doldrums

(4) monsoon

Answer: 2

15. Warm dry winds which blows down the Eastern slopes of the Rocky Mountains in North America are called

(1) Mistral

(2) Nor ′ westers

(3) Foehn

(4) Chinook

Answer: 4

16. The Doldrums is an area of

(1) low pressure

(2) low temperature

(3) high pressure

(4) low humidity

Answer: 1

17. In the Earth՚s atmosphere, the atmospheric pressure

(1) increases with height

(2) decreases with height

(3) initially increases and then decreases with height

(4) is uniform in the troposphere

Answer: 2

18. The monsoon has a well-developed cycle in

(1) North Africa

(2) East Australia

(3) South and South East Asia

(4) Eastern Europe

Answer: 3

19. Which of the following is most destructive?

(1) Willy

(2) Typhoon

(3) Tornado

(4) Cyclone

Answer: 4

20. Hurricanes are cyclonic storms in the

(1) tropical regions

(2) Sea of Japan

(3) polar regions

(4) temperature regions

Answer: 1

21. Increase in carbon dioxide in the atmosphere causes

(1) increase in ultraviolet rays

(2) fall in Earth՚s temperature

(3) increase in infra-red rays

(4) rise in Earth՚s temperature

Answer: 4

22. When the wind is deflected due to Earth՚s rotation, it is called as

(1) westerlies

(2) geostrophic wind

(3) polar wind

(4) trade wind

Answer: 2

23. How does global warming cause floods in coastal areas?

(1) River water is warmer and expands to cause floods

(2) Temperature of seawater goes up, it expands and causes flooding

(3) The rise in temperature causes Polar ice caps to melt, raising the levels of the oceans

(4) None of the above

Answer: 3

24. Which of the following layers of the atmosphere will have the maximum clouds?

(1) Stratosphere

(2) Troposphere

(3) Exosphere

(4) Mesosphere

Answer: 2

25. Match the columns below and select the correct alternative accordingly

Match the Columns below and Select the Correct Alternative Accordingly
A.Trade Winds1Seasonal wind
B.Loo2Horizontal movement of air
C.Monsoon3Permanent wind
D.Wind4Local wind

(1) 1 2 3 4

(2) 3 4 2 1

(3) 4 3 1 2

(4) 3 4 1 2

Answer: 4

Developed by: